Derapajele comerțului exterior ale României. România a înregistrat anul trecut deficite comerciale mai mari de 1 miliard de euro cu nouă state, dintre care cinci membre UE, la care s-au adăugat China, Rusia, Kazahstan şi (new entry pe 2018) Turcia, ţară cu care am avut sold excedentar în urmă cu doar cinci ani. Dincolo de impactul vizual al autobuzelor bleu în Capitală, evoluţia relaţiilor comerciale cu Turcia are un tâlc mult mai important pentru modul în care România a înţeles în ultimii ani să se dezvolte. Cu forţarea motorului cererii interne şi neglijarea exporturilor, cele care ne-au scos mai mereu la liman în perioadele de criză economică, potrivit analizei cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Petrom, care are cea mai modernă centrală din România, cumpără masiv energie electrică. De ce. Petrom, care are cea mai nouă şi modernă centrală electrică din România, cumpără masiv energie "bandă", la preţuri care ajung şi la 300 de lei/MWh, cu livrare în ultima jumătate a acestui an. Ar exista câteva raţiuni pentru care Petrom ar cumpăra energie electrică, potrivit unor jucători din piaţă, contactaţi de noi. Prima: compania ar urma să oprească centrala de la Brazi în a doua parte a anului, şi şi-ar asigura de pe acum cantităţile pentru a-şi onora contractele, potrivit Economica.net.

Israelienii de la Leumi au semnat acordul de vânzare a băncii din România către First Bank, deținută de fondul J.C. Flowers. Americanii au ales să preia Leumi România printr-o bancă ce are deja licență pe piața locală, nu direct de către fondul de investiții, variantă care ar putea permite o aprobare mai simplă de către autorități. First Bank este fosta Piraeus Bank, cumpărată și rebranduită de J.C Flowers, care derulează în prezent un amplu proces de restructurare, scrie Profit.ro.

Ameninţarea cibernetică a momentului, în România. România este ţinta preferată a lui Scranos, un virus informatic foarte agresiv, care-i pune la mare încercare pe dezvoltatorii de soluţii de protecţie. Cum funcţionează? Poate sparge contul de Facebook şi poate trimite, de pe contul compromis, mesaje cu link-uri infectate. Foarte uşor poate fura şi datele bancare stocate în browser. Fură tot istoricul de navigare pe internet şi poate descărca fişierele dorite de hackeri, potrivit digi24.ro.

Autostrada Sibiu – Piteşti: italienii de la Astaldi se bat cu chinezii pentru lotul 5 la Curtea de Apel Bucureşti. Italienii de la Astaldi duc la Curtea de Apel Bucureşti lupta pentru lotul 5 din Autostrada Sibiu – Piteşti, cel mai important proiect rutier al României. Ei contestă reprimirea chinezilor la licitaţia pentru proiectarea şi construirea secţiunii Curtea de Argeş – Piteşti, contract estimat la 1,83 miliarde de lei (383 milioane de euro), potrivit Economica.net.

Prima imagine cu Lotus Type 130, noul hypercar 100% electric. Cu ocazia Salonului Auto de la Shanghai, Lotus a prezentat prima imagine oficială cu noul său hypercar electric. Lotus Type 130 va fi lansat anul acesta și este descris de oficialii companiei ca fiind „Primul produs 100% nou al Lotus după mai bine de 10 ani'. Dincolo de faptul că Lotus Type 130 va avea propulsie electrică, reprezentanții firmei nu au dezvăluit niciun detaliu tehnic cu privire la noul hypercar, potrivit auto-bild.ro.