Atrase de facilitatile fiscale avantajoase sau de cota unica de TVA aplicata in unele tari din regiunea Europei Centrale si de Est, tot mai multe companii romanesti includ in strategiile lor de dezvoltare extinderea activitatii pe alte piete.

In duelul atragerii investitiilor straine, multe tari din Europa Centrala si de Est au redus cota taxei pe valoarea adaugata (TVA). Astfel, cote mai mici de TVA decat in Romania sunt aplicate in Bulgaria (10%), Albania (10%), Georgia (12%), Ucraina (13%), Rusia (13%). Mai mult, unele tari din regiune au recurs si la reducerea impozitului pe profit. In acest context, multe companii romanesti iau in calcul abordarea unor piete din regiune.

Dupa investitiile masive anuntate de Rompetrol si Mobexpert in Bulgaria, acestea fiind si cele mai recente iesiri de capital pe alte piete anuntate de companii autohtone, o alta firma romaneasca, respectiv producatorul de sisteme de supraveghere SAS Grup, a anuntat ca vizeaza pietele din zona central si est-europeana, dar si alte tari din Uniunea Europeana.

Compania SAS Grup a anuntat ca isi extinde activitatea in Slovacia prin infiintarea la Bratislava a unei companii mixte cu un partener local, urmand sa dezvolte afaceri in alte cinci tari europene, pana la sfarsitul acestui an.

"La sfarsitul lunii martie am demarat implementarile de sisteme GPS in Slovacia, tara-pilot, urmand ca din septembrie 2008 sa patrundem pe pietele din cel putin inca cinci tari europene, Germania, Spania, Croatia, Serbia si Austria", a declarat directorul general SAS Grup, Adrian Dinu.

Potrivit acestuia, extinderea companiei va continua in 2009, atat in tari din Europa, cat si pe piata americana. "Am efectuat ample studii de piata in tarile europene, care ne-au aratat ca pentru business-ul nostru piata din Slovacia prezinta cele mai multe oportunitati si de aceea am selectat-o ca piata-pilot pentru extinderea noastra la nivel european", a mai spus Dinu. Proiecte de investitii in strainatate anuntate de companii romanesti au vizat domeniul mobilei si cel al distributiei de combustibil.

Romania Libera