Depunerile populatiei si ale companiilor din Capitala se ridicau, la sfarsitul lunii februarie, la 38,3 miliarde de lei.

Capitala si marile judete din tara continua sa concentreze cea mai mare parte a economiilor constituite la bancile din Romania. La polul opus se afla judetele sarace, cu o slaba dezvoltare economica, unde valoarea depozitelor ramane nesemnificativa.

Bucurestenii au economisit cat restul romanilor la un loc, potrivit ultimelor date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Astfel, pana la finele lunii februarie, populatia si firmele din Capitala au constituit depozite in valoare de 38,3 miliarde de lei, in timp ce depunerile totale efectuate la bancile din Romania s-au ridicat la 75,2 miliarde de lei.

Depunerile judetelor sarace nu depasesc 1% din total

In ierarhia dupa valoarea depozitelor, Bucurestiul este urmat de judete precum Cluj, Constanta, Sibiu si Timis. De pilda, clujenii si-au pus deoparte, pana la sfarsitul celei de-a doua luni a anului, economii care au ajuns la 3,2 miliarde de lei, iar constantenii - 2,64 miliarde de lei.

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), spune ca aceasta repartitie este una normala si direct proportionala cu nivelul veniturilor obtinute de populatia si firmele din Capitala, si, respectiv, din marile judete ale tarii. "Aceasta ierarhie este una normala si o urmeaza pe cea a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor (PIB/loc). In Bucuresti, Cluj si Constanta se obtin cele mai mari venituri", a spus Voinea. In plus, acesta este de parere ca un factor important in aceasta ierarhie este reprezentat de gradul de dezvoltare a infrastructurii bancare.

Integral in Adevarul