Performanta economica a determinat avansul in clasament, iar costurile electricitatii si inflatia ne-au tras ratingul in jos

Unul dintre cei mai importanti indicatori dupa care este evaluata o tara – competitivitatea – incepe sa arate din ce in ce mai bine si pentru Romania. In 2007, am cucerit cinci locuri in clasamentul mondial de profil, ajungand pe pozitia 44.

Romania se afla, totusi, in urma unor state precum Bulgaria, Ungaria, Cehia sau Slovacia, potrivit Centrului pentru Competitivitate Mondiala al Institutului pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia. Punctajul obtinut anul trecut de Romania a fost de 47,2 puncte, se arata intr-un raport al IMD, dat ieri publicitatii de Institutul Irecson, partener pentru Romania al institutiei elvetiene.

In ultimii ani, Romania a inregistrat o serie de scaderi repetate, de pe locul 43 in 2003, pe locul 45 in 2006, locul 46 in 2005 si locul 49 in 2006.

In analiza competitivitatii, pentru fiecare dintre cele 55 de state incluse in raport au fost luati in calcul factori de performanta si eficienta economica, de eficienta guvernamentala si infrastructura.

Anul trecut, cel mai important avans pentru Romania a fost inregistrat la capitolul performanta economica, unde a fost consemnat un salt de sase locuri, pana pe pozitia 35. Romania a urcat o pozitie, pe locul 45, in ceea ce priveste eficienta guvernamentala, in timp ce la capitolul eficienta in afaceri, statul s-a mentinut pe locul 50.

Adevarul