Primex, companie detinuta de grupul Sabanci din Turcia si care detine pe piata autohtona lanturile de electronice si electrocasnice Teknosa si Cosmo, a cerut Tribunalului Covasna intrarea in faliment, au declaratsurse din piata de retail. „Lantul Teknosa a intrat in faliment. Firma Primex, care opereaza in Romania lantul de electronice si electrocasnice Teknosa, a depus, cu doua saptamani in urma, pe 14 aprilie, la Tribunalul Covasna, dosarul de insolventa“, potrivit surselor citate.

De altfel, reprezentantii Teknosa au anuntat, in urma cu doua saptamani, faptul ca inchid pe o perioada nedeterminata unitatile din tara pentru renovari. Aceasta in conditiile in care unitatile Primex au fost relansate sub marca Teknosa in ultima jumatate de an.

Teknosa, cel mai mare lant de retail de electronice si electrocasnice din Turcia, detinea in Romania, prin compania Primex, 40 de unitati Cosmo si sapte Teknosa. De asemenea, conform unui comunicat al companiei din luna decembrie 2007, retailerul turc intentiona sa se extinda destul de agresiv pe piata autohtona.

Compania a anuntat atunci investitii de cel putin noua milioane de dolari pentru deschiderea a 15 magazine Teknosa. Aceasta pe langa alti aproximativ 250.000 de euro pentru dezvoltarea unei platforme de comert online. Mai mult, targetul pentru 2010 era o retea formata din 50-60 de magazine cu suprafete medii de pana la 1.000 de metri patrati.

Potrivit estimarilor actionarului minoritar Gyorgy Baba, retailerul a incheiat anul trecut cu afaceri de aproximativ 27,2 milioane de euro. Din datele Ministerului de Finante, in 2006, Primex a inregistrat afaceri de 93,3 milioane de lei (in jur de 25,5 milioane de euro) si pierderi de 7,7 milioane de lei (2,1 milioane de euro).

Teknosa detine aproximativ 170 de unitati raspandite in 49 de orase din lume. De asemenea, holdingul detine actiuni la 65 de companii si are in jur de 45.000 de angajati.

Surse din piata ne-au declarat ca falimentul s-ar fi produs pe seama unor tensiuni intre cei doi actionari ai companiei: Teknosa Ic Ve Dis Ticaret si Gyorgy Baba, dar ca este posibil ca brandul Cosmo sa reapara dupa o anumita perioada, spatiile comerciale si chiriile aferente acestora putand fi trecute pe alta firma decat Primex.

Cotidianul