Economia romaneasca a rezistat deosebit de bine multiplelor socuri externe: cresterea economica, de 8-9%, este de departe cea mai puternica din UE, inflatia a intrat pe panta descrescatoare si ar putea cobori spre 6% pana la sfarsitul anului, deficitul extern pare sa se fi stabilizat, sistemul bancar continua sa se dezvolte in ritm accelerat, iar cursul valutar pare sa oscileze in limitele normale pe o piata libera, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Seful bancii centrale a comentat ieri in premiera implicatiile crizei financiare internationale asupra Romaniei, intr-o prelegere sustinuta la Ramnicu Valcea. El a subliniat ca desi unele dintre bancile-mama au raportat pierderi ca urmare a expunerilor pe bancile americane intrate in faliment, aceste pierderi nu au afectat operatiunile filialelor din Romania.

Per ansamblu, Isarescu vorbeste chiar despre o performanta peste asteptari a economiei romanesti, sustinuta de cererea interna solida. In acelasi timp, el atentioneaza ca ar fi o eroare sa devenim euforici pentru ca Romania nu a suferit din cauza crizei. Seful BNR afirma ca dependenta de finantarea externa este principalul risc. De asemenea, reaminteste ca in constructii exista toate semnele supraincalzirii.

Ziarul Financiar