Petrom intinde mana la OMV pentru 500 milioane de euro. Cea mai mare companie din Romania, Petrom, intentioneaza sa se imprumute in plina criza financiara de la actionarul sau majoritar grupul austriac de petrol si gaze OMV cu pana la 500 milioane de euro, au declarat pentru Business Standard surse din cadrul firmei. Chiar ieri, seful OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, declara la Viena ca lichiditatea societatii este mai restransa si accesul la finantare externa este mai redus.

Topul celor mai mari tranzactii imobiliare. Cele mai mari cinci tranzactii imobiliare de pe piata locala in 2008 au avut o valoare totala de 807 milioane de euro, cea mai importanta fiind achizitia de catre un fond al Deutsche Bank a proiectului mixt Upground din nordul Capitalei, format din spatii de birouri si locuinte, intr-o tranzactie de 340 de milioane de euro, scrie Ziarul Financiar.

Croatia: Biserica Catolica a interzis cumparaturile de duminica. Croatia este lovita din plin de noua lege care interzice activitatile comerciale, cu exceptia magazinelor care vand produse de baza. Modificarea legislativa a fost impusa de influenta Biserica Catolica, nemultumita de faptul ca croatii vin in numar din ce in ce mai redus la slujbele de duminica, scrie Capital.

Berceanu: Autostrada Bechtel e ca un apartament fara geamuri, usi si dusumea. Ministrul Transporturilor recurge la metafore pentru a arata dezastrul contractului semnat cu Bechtel. Situatia de pe teren a aratat ieri ca firma este la jumatatea lucrarilor pe 2B. Acesta trebuia sa fie gata in toamna anului trecut. Pe celalalt tronson in lucru, 3C din judetul Bihor, nevizitat inca de Berceanu, lucrarile sunt si mai intarziate, scrie Cotidianul.

Biris: Nu subventionati sectoarele economiei. Guvernul Boc nu ar trebui sa se orienteze catre subventionarea anumitor sectoare ale economiei, deoarece subventiile ar reduce capacitatea statului de a cofinanta proiectele europene, finantarea nerambursabila de la UE fiind cel mai important motor de punere in miscare a unei economii in cadere accelerata, a declarat pentru Business Standard Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate.

Cine a fost cel mai bun administrator de fonduri mutuale. In 2008, pentru prima oara in istoria de peste zece ani a industriei, cel mai performant fond mutual a fost un fond de obligatiuni, Orizont, administrat de Aviva Investors, cu un randament anual de aproape 14%. Orizont detine active nete in valoare de 6,8 mil. lei de la 370 de investitori, potrivit Ziarului Financiar.

Cati bani poti sa iei de la banca dupa noile norme. Doritorii de credite pentru locuinte ar putea lua, in scurt timp, in medie, cu 26% mai multi bani de la banci, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a relaxat acest tip de credit, saptamana trecuta. In acelasi timp, cei care vor solicita un asemenea imprumut vor da un avans cu aproximativ 48% mai mic, fata de conditiile actuale, la un grad de indatorare de 60%. Cu alte cuvinte, populatia va putea lua credite mai mari cu avans mai mic, scrie Gandul.

Ce fac bancile ca sa-si vada rambursate creditele in euro. Amenintate de cresterea restantelor la imprumuturile in euro, pe fondul deprecierii din ultimul timp a leului, bancile au gasit modalitati pentru a inlesni debitorilor rambursarile, prin amanarea datei de scadenta sau posibilitatea transformarii creditelor din euro in lei, facilitati la care, de regula, clientii au acces in schimbul unor costuri suplimentare, scrie DailyBusiness.ro.

IKEA investeste 1,4 miliarde de euro in Polonia in urmatorii opt ani. IKEA a anuntat ca are in plan sa realizeze o serie de investitii in Polonia. Desi este un an de criza, gigantul suedez al mobilei sustine ca investitiile sale nu sunt de terment scurt ci se vor executa in urmatorii opt ani. Astfel, IKEA ar urma sa construiasca in Polonia atat centre comerciale cat si fabrici, in valoare totala de 6 miliarde de zloti (1,37 miliarde euro), scrie Capital.

Prajisteanu: Nemaifiind cerere, oferta de media o sa coboare la pretul potrivit. Bogdan Prajisteanu, managing director al Mediaedgce:cia, conduce una dintre cele mai dinamice agentii de pe piata de media romaneasca. In 2007, agentia a inregistrat venituri de 25 milioane de euro, iar pentru 2008 acesta estimeaza o crestere de 25%. DailyBusiness.ro a discutat cu el despre evolutia pietei de media, scaderea ponderii reclamelor TV sau modificarea relatiilor furnizor-media buyer.

Jocurile video ar urma sa eclipseze televiziunea. Interactivitatea crescuta si tehnologia imbunatatita vor ajuta jocurile video sa domine mediul divertismentului in viitor. Filmele, muzica si televiziunea sunt segmente de divertisment care au stagnat sau chiar s-au contractat, in timp ce afacerile cu jocuri video sunt tot mai prospere. Acest lucru i-a determinat pe analisti sa afirme ca jocurile video sunt pe cale sa eclipseze toate celelalte forme de divertisment, scrie Romania libera.

Apple vinde online produse second-hand, in China. Apple a anuntat ca a deschis un magazin online pentru comercializarea produselor folosite, in China, intr-un efort de a-si extinde afacerile aici. Noul magazin ofera reduceri de pana la 22% pentru diferite produse reconditionate. Apple a anuntat pe site-ul sau ca produsele au fost vandute, returnate si au trecut prin teste de calitate, anunta Chip.ro.

Dacia a reusit sa vanda 3.977 de masini in Bulgaria. In Bulgaria piata auto s-a situat in 2008 la pragul de 53.812 vehicule noi si vorbim de o piata unde masinile Second Hand nu sunt retinute la inmatriculare de nico “taxa de mediu”. In aceste conditii Dacia a reusit la Sud de Dunare o cota de piata de 7,39 de procente cu cele 3.977 de vehicule vandute la nivelul intregului an 2008, scrie StiriAuto.ro.

MINI One Clubman vine la Geneva. Oficialii MINI au anuntat ca vor lansa o noua versiune entry-level a modelului Clubman, denumita One, iar locul unde se va produce debutul mondial va fi Salonul Auto de la Geneva din luna martie. Principala caracteristica a noului MINI One Clubman este plusul de spatiu pe care il ofera la interior comparativ cu varianta Clubman, scrie Auto.ro.