"Diamant" de 200 de metri, in centrul Capitalei. Zaha Hadid, unul dintre cei mai in voga arhitecti contemporani ai lumii, a dezvaluit recent ultimul proiect al sau: un zgarie-nori in Bucuresti, Dorobanti Tower. Constructia va avea 200 de metri inaltime (cea mai mare din Bucuresti) si forma unui diamant inclinat. Reprezentantii Primariei Sectorului 1, responsabili cu eliberarea autorizatiilor de constructie, sustin ca nu stiu nimic despre giganticul proiect, scrie Romania libera.

Pariuri gresite pe imobiliare. Frenezia imobiliara din ultimii ani i-a impins pe multi oameni de afaceri care se ilustrasera in alte domenii, de la IT la petrol, banci sau mobila, sa parieze mult sau aproape totul pe o singura carte: investitiile in terenuri si cladiri. Euforiei i-au luat insa locul regretele, dupa cateva luni care au facut ca planurile lor ambitioase de atunci sa para acum dintr-o alta lume, scrie Business magazin.

INTERVIU: Criza economica in Romania. Criza economica poate reprezenta o oportunitate pentru Romania, insa masurile autoritatilor nu trebuie sa fie axate pe austeritate, ci pe dezvoltare si programe de investitii, a declarat intr-un interviu pentru Capital Online, Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.

Visa: La tranzactii de 100.000 de euro, 4 euro sunt frauda. La tranzactii de 100.000 de euro pe card, 4 euro reprezinta fraude in Romania, fata de o medie de 58 de euro in Europa, potrivit datelor organizatiei de plata Visa, scrie Ziarul Financiar.

Jumatate din ritmul creditarii s-a topit in sase luni. Ritmul in care romanii s-au imprumutat la banci a franat la jumatate in decembrie, avans similar cu cel din februarie 2005, de vreme ce bancile, mult mai precaute si cu lichiditati reduse din cauza crizei, au pus creditarea in stand-by. Creditarea a avansat cu doar 33,7%, fata de ritmuri de peste 60% in prima parte a anului trecut, scrie Business Standard.

Romanii ar putea retrage bani de pe card direct din magazine. Romanii ar putea retrage numerar, in limita a 150 de lei, direct de la comerciantii cu vanzari mari, de la care cumpara cu plata prin card, printr-un serviciu pe care Visa vrea sa il lanseze in termen scurt, scrie Adevarul.

Scolile din SUA domina Topul FT al celor mai bune MBA. Primele 10 universitati care ofera cele mai bune programe de MBA (Master of Business Administration) din lume in clasamentul din acest an al cotidianul de business Financial Times (FT) este dominat de scolile de afaceri din SUA, sase din institutiile educationale din top fiind americane, citeaza Ziarul Financiar.

Romania refuza banii de la FMI: "De la UE e mai ieftin!" Care sunt efectele? Romania ar putea imprumuta intre 6 si 7 miliarde de euro din fondul special creat de UE pentru membrii aflati in criza, declinand astfel un acord financiar cu Fondul Monetar International. Decizia ar putea avea efecte benefice pentru economie, estimeaza analistii economici, citati de DailyBusiness.ro.

Rusia: Un milion de someri, intr-o singura luna si aproape sase milioane in total. Potrivit ultimelor informatii, publicate astazi de catre Biroul Federal de Statistica de la Moscova, luna trecuta numarul somerilor a crescut cu aproape un milion fata de noiembrie. Mai exact, potrivit sursei citate, numarul rusilor care au ramas pe drumuri in decembrie 2008 a crescut cu 800.000, ajungand la un total de 5,8 milioane fapt care a dus rata somajului la nivelul de 7,7 procente, scrie Capital.

3.000 de locuinte noi din Capitala apartin speculatorilor. Din cele 3.500 de locuinte finalizate sau aflate in curs de finalizare in urmatoarea jumatate de an, 3.000 apartin investitorilor speculativi, iar restul de 500, este oferta dezvoltatorilor, scrie Gandul.

Companiile se gandesc sa taie din dividendele pe 2008. Petrom, cea mai mare companie romaneasca listata la BVB, a anuntat ca dividendele pentru 2008 vor fi semnificativ mai reduse, dupa ce firma si-a bugetat provizioane speciale in T4 2008. Petrom este prima firma de pe BVB care a anuntat ca va reduce nivelul dividendelor. O decizie asemanatoare ar putea lua insa si SIF-urile, scrie Business Standard.

Catalogul virtual va intra in mai multe scoli. Tot mai multi parinti vor putea sa supravegheze in timp real activitatea scolara a copiilor lor. Portalul Liceului Teoretic "Grigore Moisil" din Bucuresti a depasit faza de pilot si va fi extins, pentru inceput, si in alte unitati de invatamant din sectorul 6. Rezultatele obtinute de liceul bucurestean i-au convins pe inspectorii scolari sa sustina replicarea la scara mai larga a acestei platforme informatice, cu ajutorul fondurilor europene, scrie Romania libera.

De ce inchide Steilmann 10 magazine. Dupa un 2008 in care a vandut sub asteptari, managementul retelei Steilmann a pus deja pe o lista neagra zece magazine care urmeaza sa fie inchise, daca nu reusesc sa isi acopere costurile. La Steilmann vor mai fi insa si alte schimbari, la care se gandesc in aceasta perioada si alti retaileri de imbracaminte, scrie Business magazin.

Telefoanele-vedeta, mai scumpe la noi. Telefoanele performante se vand in Romania la unele dintre cele mai mari preturi din lume, mai scump chiar decat in tari in care salariul mediu pe economie este de trei, patru ori mai mare decat in tara noastra. Popularul Apple iPhone 3G, cu capacitate de stocare de 8 GB, poate fi achizitionat la Orange Romania la un pret minim de 179 de euro, alaturi de un abonament de 59 de euro, contractat pe o perioada de doi ani. Prin comparatie, in Germania, operatorul T-Mobile vinde acelasi terminal la pretul de 1 euro, alaturi de un abonament de 69 de euro, scrie Evenimentul zilei.

Opel Ampera, primul automobil electric european. Opel va dezvalui, la apropiatul Salon Auto de la Geneva, noul sau model electric, botezat Ampera. Automobilul in cinci usi, cu patru locuri, va fi primul din Europa capabil sa parcuga distante de ordinul sutelor de kilometri folosind exclusiv propulsia electrica. Pentru distante scurte, de pana la 60 km, Opel Ampera va folosi doar energia electrica, acumulata in bateriile litiu-ion, ce pot fi incarcate la o priza de 230 volti, anunta 24auto.ro.

Nissan va prezenta la New York noul roadster Nissan 370Z. Nissan a anuntat ca va prezenta la salonul auto de la New York noul roadster Nissan 370Z. Vehiculul cu tractiune pe rotile din spate, deja comercializat sub forma de coupe, prezinta un propulsor V6 de 3.7 litri, care dezvolta 332 CP si un cuplu de 270 ft-lb, scrie StiriAuto.ro.

Citeste in Revista presei- Radio/TV:

  • Basescu: e posibila inghetarea salariilor si pensiilor pe 6 luni.
  • Ionut Popescu: Inghetarea salariilor este normala
  • Zvonurile lui Talpes: Patriciu vrea sa cumpere Antena 3, dar nu a depus banii
  • Travel Channel: Tinutul vinului de la Budapesta la Marea Neagra