Cum sa iti aranjezi produsele pe raft. Cunoasterea anumitor trucuri de asezare a marfii in magazin poate duce la o crestere semnificativa a vanzarilor realizate de comercianti. Specialistii in domeniu spun ca un procent de 60% dintre consumatori iau decizia de cumparare la raft, in functie de modul in care sunt prezentate diferitele marci. Prin urmare, produsele nu trebuie asezate la intamplare pe rafturi si este vital ca orice magazin sa respecte anumite reguli, pentru a-si vinde cu succes produsele. In general, marile magazine au o planograma stabilita pentru a genera vanzari mai mari si, in acest sens, apeleaza la consultanta specializata pentru asezarea marfii, scrie Startups.ro.

Eficientizarea costurilor este noua tendinta in amenajarea spatiului de lucru. Calculele incep cu proiectarea: intre 15 euro/mp si peste 30 de euro/mp, in functie de dimensiune, compartimentare, densitate si stil. Daca executia este facuta de o firma specializata, pretul acesteia poate fi si de 20.000 de euro, pentru un spatiu de 100 mp, preluat la rosu. Pentru a taia din costurile de amenajare, se apeleaza doar la proiectarea in plan (compartimentare) si la folosirea anumitor elemente de design numai la receptie, biroul directorului si sala de sedinte. Tot pentru a reduce din costuri, companiile mari aleg un sediu central intr-una dintre zonele bune ale orasului si un birou operational intr-o zona secundara. O alta optiune este apelarea la buy-back pentru mobilier, solutie prin care valoarea vechilor sisteme este folosita drept avans pentru noile unitati. In plus, firmele care apeleaza la buy-back nu mai consuma bani si timp pentru a renunta la vechiul mobilier, afirma Startups.ro.

Sindicatele au anuntat vineri, dupa o intalnire cu reprezentantii Ministerului Finantelor, ca intentioneaza sa dea in judecata Guvernul pentru nerespectarea intelegerilor privind plata orelor suplimentare si a unor indemnizatii, precum si pentru neacordarea salariului de merit in invatamant, afirma Bursa.

Planul de relansare de 585 de miliarde de dolari pus in aplicare de guvernul chinez incepe sa dea rezultate, a afirmat astazi premierul chinez Wen Jiabao. "Masurile de relansare incep sa aiba efecte si au rezultate bune in anumite sectoare", a declarat Wen adaugand ca vor urma noi masuri guvernamentale pentru relansarea economiei chineze. Acesta a precizat ca vanzarile din retail au crescut in luna ianuarie, iar consumul a inceput sa inregistreze o crestere incepand cu mijlocul lunii februarie, scrie Capital.

Austriecii de la Erste Bank, care controleaza BCR, cea mai profitabila banca din Romania considera ca principala problema a Romaniei nu este deprecierea leului si nici caderea pietei imobiliare, ci dificultatea atragerii fondurilor europene in valoare de 30 mld. euro. De la BNR, austriecii nu asteapta facilitati, dar cred ca Romania ar trebui sa acceseze un imprumut de la FMI, ca “centura de siguranta”, informeaza Business Standard.

BCR, cea mai mare banca de pe piata, a incheiat 2008 cu un profit net record de 541 milioane de euro, incluzand un castig net de aproape 193 mil. euro obtinut din vanzarea participatiilor minoritare la Asiban si Banca Italo-Romena, precum si a afacerilor proprii cu asigurari. Excluzand aceste castiguri exceptionale, profitul net pe anul trecut a insumat aproape 349 mil. euro, in crestere cu 26% in euro, respectiv cu 39% in lei fata de nivelul inregistrat in 2007, scrie Ziarul Financiar.

Criza in imobiliare se va resimti puternic in vara, cand vor aparea primele falimente si executari silite de amploare. Cumparatorii asteapta sa mai scada preturile, bancile nu mai finanteaza proiecte mari, dezvoltatorii nu accepta esecul de a vinde sub pretul la care au achizitionat terenul, cam acesta este scenariul actual al pietei imobiliare, spun jucatorii de pe piata. "Dezvoltatorii romani inca nu accepta sa vanda in situatia actuala de piata, chiar daca au datorii mari, pentru ca nu vor sa accepte un esec. In lunile mai-iunie vor aparea probabil si primele falimente si executari silite ale unor proiecte mari de pe piata locala si abia atunci va incepe criza pe piata imobiliara", spune Radu Merica, directorul general al dezvoltatorului german ECE in Romania, scrie Ziarul Financiar.

Dobanzile la orice fel de credit oferit in strainatate pentru un roman sunt mai mici decat cele din tara. Reporterii „Evenimentului zilei” au incercat timp de mai multe zile sa contracteze, la bancile de pe piata din Romania, doua imprumuturi, unul ipotecar si unul de nevoi personale, dar s-au lovit numai de refuzuri. Asa ca ne-am indreptat atentia spre bancile din restul Europei. Nici aici situatia nu a fost prea roz, dar am gasit totusi cateva banci care sa ne crediteze si mai mult cu facilitati pe care in Romania nu le are absolut nicio banca, afirma EvZ.

Sistemul de operare Windows Vista, produs de Microsoft, a fost votat drept cel mai dezamagitor produs tehnologic, in competitia Fiasco Awards 2009, tinuta la Barcelona. A fost nominalizat astfel de 5.222 de votanti, dintr-un total de 6.043. Podiumul celor mai mari deceptii din lumea tehnologiei este intregit de lumea virtuala on-line Google Lively si de laptopul destinat elevilor cu posibilitati reduse, One Laptop per Child (OLPC). Locul patru a fost ocupat de o alta lume virtuala de pe internet, Second Life. Toate aceste produse au fost mediatizate si promovate ca fiind revolutionare, insa s-au dovedit a fi sub asteptari atunci cand publicul larg a facut cunostinta cu ele, arata organizatorii Fiasco Awards, scrie EvZ.

Piata imobiliara a terenurilor este blocata in marile orase ale tarii, ca si cea a apartamentelor. Chiar daca preturile terenurilor din Craiova au scazut cu pana la 40% din luna noiembrie a lui 2008 si pana in prezent, cumparatorii se lasa asteptati. „Daca la inceputul lui 2008 incheiam trei-patru tranzactii pe zi, acum cu greu mai incheiem trei-patru tranzactii pe luna”, ne-a spus Florin Curcan, agent imobiliar in cadrul CDC Imobiliare. Astfel, un teren intravilan in zona Bordei-Garlesti, o zona selecta de vile din Craiova, se poate cumpara acum cu 80 de euro metrul patrat, in timp ce anul trecut acelasi teren se vindea cu 120 de euro metrul patrat, informeaza Cotidianul.

Criza financiara internationala isi pune amprenta tot mai pregnant asupra vanzarilor comerciantilor. Managerii din comert isi mentin estimarile pesimiste privind evolutia vanzarilor in urmatoarele trei luni, arata ancheta de conjunctura efectuata in randul managerilor din comert de Institutul National de Statistica. Majoritatea managerilor intervievati de INS au declarat ca volumul total al vanzarilor de marfuri va inregistra, in urmatoarele doua luni, o evolutie negativa, cu un sold negativ de 29%. In stransa legatura cu evolutia vanzarilor, comenzile catre furnizori vor inregistra o tendinta de scadere (sold conjunctural 28%), conform estimarilor avansate de manageri. De asemenea, in perioada februarie-aprilie, vor lucra cu 17% mai putini angajati in comert, potrivit INS, relateaza Romania Libera.

Cumetriile si nepotismul au pus stapanire pe Compania Nationala Aeroportul International „Henri Coanda“ Bucuresti (AIHCB) ca o caracatita. Unul dintre contractele la care ne referim este cel incheiat cu firma israeliana de sisteme de securitate Magal Security Systems LTD, cu sediul in zona industriala a localitatii Yehud, avand ca obiect construirea unui gard de securitate pe tot perimetrul aeroportului, de 21 km. La aproape trei luni de la semnarea contractului, pe 5 martie 2003, Magal Security Systems LTD a subcontractat unele lucrari, in valoare de 1,5 milioane de euro, firmei Magal Security Sisteme SRL, infiintata cu o zi inainte. Termenul de finalizare era 31 decembrie 2004. Pana in prezent au fost ridicati doar 6 km de gard perimetral care au costat 21 milioane de euro, prin umflarea contractului initial cu 12 acte aditionale. In conditiile in care termenul de finalizare a fost depasit cu trei ani si s-au cheltuit 21 milioane de euro, in loc de 14, doar pentru 6 km de gard din 21, conducerea AIHCB vrea acum sa semneze un contract de mentenanta, in valoare de 7 milioane de euro, pentru tot gardul... inexistent, afirma Gardianul.

De 3 miliarde de euro are nevoie Opel pentru a trece criza si a duce in productia de serie conceptul Opel Ampera. Masina este pregatita sa isi faca aparitia la salonul auto de la Geneva care va fi deschis publicului din 5 martie. Opel Ampera este un vehicul hibrid care imbina propulsia electrica si patul sau de baterii li-ion cu un propulsor pe benzina si este echivalentul european al celebrului deja Chevrolet Volt. Despre ambele concepte stim acum ca pot acoperi doar cu propulsie electrica 60 de km si impreuna cu un motor clasic de 1.4 litri ajung la o autonomie de 500 de km. Daca bateriile nu au fost suficient incarcate de alternator, atunci ele se pot incarca de la orice priza de 110/220 de volti, scrie StiriAuto.ro.