Eric Schmidt, fostul sef Google, primeste o marire de salariu. Eric Schmidt, fost CEO Google in prezent noul presedinte executiv, a primit o marire consistenta de salariu, conform unui document depus de Google la comisia de control a activitatilor bursiere. Conform documentului, Schmidt va primi un salariu de 1,25 de milioane de dolari pe an si un bonus de 6 milioane de dolari daca totul va merge bine anul acesta. Pe cand ocupa functia de CEO, Schimdt avea un salariu onorific de 1 dolar pe an. Marirea de salariu se aplica din data de 4 aprilie atunci cand Schimdt a predat functia de CEO lui Larry Page, confondatorul Google, scrie Capital.

Business ReportFoto: Colaj foto

In articolul "Astra Asigurari, controlata de familia Adamescu, a cumparat 16% din hotelul Intercontinental", ZF scrie: "Familia Adamescu a ajuns sa controleze 32% din hotelul de cinci stele. Astra afirma ca este o investitie de portofoliu. Compania Astra Asigurari, detinuta de familia Adamescu, a cumparat de pe Bursa un pachet de 16,2% din actiunile companiei Intercontinental (RCHI), care detine hotelul cu acelasi nume din centrul Capitalei, pentru suma de 4,1 mil. euro, potrivit unei raportari transmise Bursei". Integral in Ziarul Financiar.

Studiu Independent: Cum-necum, Romania este competitiva international. Publicam astazi un studiu de exceptie, realizat de doctorul in economie Daniel Ionescu, care a sintetizat evolutia balantei noastre de plati in ultimii zece ani (2001-2010), procesand datele oficiale furnizate de autoritatile din domeniu. Studiul cuprinde texte si tabele, in proportii aproape egale. Comentariul este succint si judecatile de valoa-re reduse la minimum, uneori escamotate. La prima vedere, este anost, ascunzandu-si materia exploziva. Studiul prezinta faptul uluitor ca, in pofida destructurarii noastre economice, cu industria si agricultura lovite mortal, Romania, totusi, a facut plati anuale de 45 de miliarde de euro, in medie, in ultimul deceniu, dovedind ca suntem vii, in plin dezastru. Integral pe Bursa.ro.

Cati investitori la Bursa sunt in realitate? Seful BVB: Acum sunt 4.000-5.000 de conturi active. In 2007, pe maxim, erau 20.000. Numarul investitorilor activi la Bursa, adica cei care efectiv tranzactioneaza pe piata si urmaresc cu atentie cotatiile preturilor actiunilor, este de doar 4.000-5.000, cu mult chiar sub datele alarmante prezentate recent de oficialii grupului Franklin Templeton, care indicau ca pe piata locala sunt 10.000 de conturi active. "Sunt 4.000-5.000 de conturi active, iar in 2007 pe maxim erau 20.000", a declarat azi Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de la Bucuresti (BVB), citat de EconomicTimes.ro.

Ghid complet de cumparaturi IT&C pentru Paste. Cu ocazia fiecarei sarbatori din calendar romanii sunt obisnuiti sa faca o multime de cadouri. ITplay.ro va ajuta sa identificati unde sunt cele mai avantajoase oferte din zona IT de Paste. Ca sa vina in intampinarea lor, cam toti marii comercianti din piata pregatesc diferite cataloage cu produse la preturi promotionale. Oricum, acest subiect trebuie tratat cu atentie, fara impulsivitate, pentru ca de foarte multe ori promotiile nu sunt promotii, sau veti regasi produse nu foarte performante, care nu s-au vandut la pretul cerut de-a lungul anului, asa ca acestea sunt de evitat, unele fiind veritabile capcane pentru cumparatori.

Patriciu isi ia manager de la Metro si deschide primul MAC.RO in mai. Primul magazin miniMAX care va fi rebranduit in MAC.RO este cel din Brasov, iar directorul MAC.RO va fi Richard Mansel, fost director general al Metro Romania. Omul de afaceri Dinu Patriciu si-a recrutat om de la Metro Cash&Carry pentru a conduce afacerea MAC.RO din Romania, ce prevede transformarea magazinelor miniMAX. Initial, Patriciu il recrutase pentru aceasta functie pe Traian Simion, care a condus cel mai mare producator de lactate de pe piata autohtona, Albalact, preluand functia de director general in 2007, pe care a parasit-o in luna martie a anului trecut, scrie Money.ro.

Cercetarea: sumele alocate de Romania, sumele alocate de tarile UE. Desi clamam pe toate canalele dorinta de a recupera cat mai rapid decalajul fata de Occident, la nivelul indicatorului sintetic PIB/locuitor ne situam la aproximativ un sfert fata de media europeana (6.500 euro/loc. noi, 25.100 euro/loc. la nivelul UE 27). Cum am putea face acest lucru cu investitii anuale in cercetare plasate cu un ordin de marime sub media europeana nu pare a se fi intrebat nimeni. Contrar unor clisee larg raspandite, vina principala pentru aceasta stare de lucruri nu revine exclusiv statului si lipsei de resurse. Cu putine exceptii (cazul Renault de la Titu nu face decat sa confirme regula), nici sectorul privat nu se inghesuie sa bage banii in activitati de cercetare-dezvoltare, invocand lipsa unei legislatii fiscale care sa favorizeze asemenea plasamente si nivelul scazut de dezvoltare al asa-numitului venture-capital. Analiza integrala pe CursdeGuvernare.ro.

Cand devine rentabil un automobil electric? La actualele preturi din Romania, achizitia unui automobil electric isi poate dovedi eficienta in conditiile de acordare a subventiei, prin costurile mai reduse de service si prin parcurgerea zilnica a unei distante de aproape 100 de kilometri. La cumpararea unui automobil electric guvernul va acorda o subventie de 20% din pret, dar nu mai mult de 3700 de euro, iar pentru un autovehicul hibrid subventia va fi de 10%, dar nu mai mult de 1.800 de euro, potrivit unei Ordonante de Urgenta promovata de Ministerul Mediului. Potrivit specialistilor Renault pretul de achizitie al unui automobil electric, pentru a fi atractiv, ar trebui sa devina comparabil cu pretul unui automobil similar ca performante dar cu motorizare diesel, scrie Romania Libera.

Cum va evolua pretul la energie total liberalizat. Daca de maine, brusc, statul va renunta la a mai dicta preturile la electricitate si gaze naturale, pe termen scurt scumpirile vor fi de pana la 25%-30%.Presiunile asupra autoritatilor locale pentru liberalizarea preturilor la energie electrica si gaze naturale sunt tot mai mari in ultimul timp, venind mai ales din partea Fondului Monetar International si a Comisiei Europene. Ce s-ar intampla daca aceste piete ar fi complet liberalizate imediat? Integral in EVZ.

Cand si unde ar putea testa romanii, in premiera, Dacia Hamster. Caracteristicile tehnice ale hibridului diesel - electric. Romanii ar putea admira si testa in premiera hibridul diesel-electric Dacia Hamster in luna noiembrie, cu ocazia unei expozitii internationale care va avea loc la Pitesti. "Prezentarea oficiala a conceptului Hamster Electricway 4WD va avea loc la expozitia Congresului International de Autovehicule Rutiere CAR 2011 - Automobilul si Mediul. Acest congres va fi organizat sub patronajul FISITA - Federatia Internationala a Societatilor de Ingineria Automobilului - de catre Universitatea din Pitesti, in 2-4 noiembrie 2011", a declarat pentru Gandul profesor doctor inginer Dan Marinescu, director executiv al Centrului de cercetare "Ingineria Automobilului" din cadrul Universitatii din Pitesti.

Agentiile straine recomanda investitiile in terenuri arabile romanesti, cele mai ieftine si lipsite de risc. "Anticipand" criza alimentara, tara noastra "ofera" terenuri arabile la 1.560-3.250 euro/ha, unul dintre cele mai bune preturi la nivel mondial. Doar cateva zone de pe mapamond pot rivaliza sub aspectul preturilor si al calitatii cu solurile autohtone. Argumentele investitorilor in terenuri agricole par a fi astazi mai convingatoare ca niciodata. Preturile la alimente si materii prime pentru industriile alimentara si usoara au atins niveluri-record, potrivit datelor Organizatiei pentru Agricultura si Alimente (FAO), iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) estimeaza ca productia de alimente va trebui sa creasca cu 70% inainte de 2050 pentru a tine pasul cu schimbarea tendintelor de consum si cresterea populatiei de pe Pamant, scrie Financiarul.

Grecia implineste profetiile sumbre ale lui Roubini. Economistul care a prezis criza vorbeste de mult despre colapsul Greciei, care abia se mai poate finanta. Inca din toamna anului 2010, profetul crizei, Nouriel Roubini, sustinea ca falimentul Greciei este o chestiune de timp. "Pentru mine, intrebarea nu este daca Grecia va intra in colaps, ci cand se va intampla acest lucru", declara economistul, in luna noiembrie anul trecut. Totodata, el a mai spus ca problemele pe care le au tari ca Grecia si Spania ar putea genera colapsul monedei europene. Potrivit lui Roubini, chiar daca guvernul grec impune masuri de austeritate severe in finantele locale, oricum ramane nerezolvata problema uriasei datorii externe. Anul trecut, datoria guvernamentala a Greciei se situa la 325 de miliarde de euro, suma echivalenta cu 140% din produsul intern brut (PIB), scrie EVZ.

Citeste si: