Un tribunal militar israelian a condamnat doi soldati de folosirea unui copil palestinian de noua ani pe post de scut uman in timpul razboiului din Fasia Gaza din 2008-2009, informeaza New York Times.

Cei doi l-au obligat pe copil sa verifice mai multe geamantane pentru bombe artizanale, punandu-i astfel viata in pericol in mod intentionat. Soldatii participau la o operatiune a armatei isrelienae si aveau ca obiectiv capturarea unei cladiri din Gaza City.

In timp ce evaluau cladirea de potentiale amenintari, soldatii l-au fortat pe copiul de noua anil sa verifice daca mai multe geamantane contineau bombe artizanale, arata documente eliberate de armata israeliana.

Condamnarea celor doi este prima recunoastere publica a atrocitatilor comise de armata israeliana in Fasia Gaza. In prezent mai sunt judecate inca 48 de cazuri de atrocitati comise de soldati israelieni. New York Times mentioneaza ca pedeapsa ce va fi aplicata celor doi nu a fost inca decisa, dar ca ar putea consta in perioade de detentie. Mai multe ONG-uri ce militeaza pentru drepturile omului au declarat ca eforturile depuse de Israel nu sunt suficiente.

Un raport al ONU a confirmat ca in timpul conflictului din 2008-2009 ambele parti s-au facut responsabile de crime de razboi.