Antonescu il ia pe consilierul lui Oprescu. Adrian Thiess, cooptat in staff-ul de campanie al liderului PNL. Presedintele PNL, Crin Antonescu, il va avea in echipa sa de campanie pe Adrian Thiess, patronul ziarului "Puterea" si fostul coordonator al campaniei din 2008 pentru Primaria Capitalei a lui Sorin Oprescu. Acesta nu va fi seful de campanie al lui Antonescu, asa cum s-a vehiculat, urmand ca rolul sau sa fie stabilit, au declarat surse liberale pentru EVZ. "Exista o discutie in momentul de fata. Dar nu conteaza cine e sef sau cine nu e sef. (...) Imi place sa stau mai in umbra. Ce am facut confirma capacitatile mele pentru o campanie electorala", a afirmat la randul sau Thiess. Conform informatiilor publicate initial de Reporter Virtual, Adrian Thiess ar fi urmat sa fie seful de campanie al lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidentiale. Insa, contactat de Reporter Virtual, Thiess a afirmat ca nu el decide cine va conduce campania, ci Crin Antonescu, fara alte comentarii, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Guvernul din umbra al PDL cere retragerea din Parlament a proiectului Rosia Montana. Guvernul alternativ al PDL a decis joi sa solicite Guvernului Ponta retragerea proiectului Rosia Montana din Parlament pe motiv ca este neconstitutional. In plus, democrat-liberalii doresc formarea unui grup de lucru care sa elaboreze un raport si stabilirea unui dialog cu protestatarii. "Premierul practica o logica rasturnata uitand din nou sa precizeze faptul ca are principala responsabilitate in decizia administrativa asupra proiectului Rosia Montana. Nu Parlamentul submineaza politica de investitii in Romania, ci fuga de decizie a premierului Victor Ponta", a spus Predoiu, citat de Mediafax. El a aratat ca Guvernul alternativ solicita Guvernului Ponta sa retraga din Parlament proiectul de lege care este neconstitutional, sa formeze un grup de lucru din reprezentanti ai ministerelor justitiei, economiei, mediului si sanatatii, care sa analizeze toate dimensiunile proiectului si sa redacteze un raport pe care premierul sa-l faca public, anuntaAdevarul.

Cui foloseste condamnarea lui Voiculescu, in opinia lui Gusa. Consultantul politic Cozmin Gusa a declarat, la Realitatea TV, ca singurul care va avea de castigat de pe urma condamnarii lui Dan Voiculescu, cel putin in viitorul apropiat, este presedintele Traian Basescu, favorizat de context, insa si Victor Ponta ar fi bucuros sa scape de presedintele fondator al Partidului Conservator. "Condamnarea lui Dan Voiculescu deschide discutii pe piata politica pe care, daca vreti sa le discutam pragmatic, le putem discuta. (...) Imaginile presei cu discutiile de taina de la Grivco sau din alta parte i-au aratat adevarata valoare. In ultima vreme, pe frictiunile existente atat intre PNL si PSD, cat si intre cei doi lideri, Ponta si Antonescu, Dan Voiculescu si influenta sa au jucat un rol important. Eventuala sa disparitie din acest peisaj va mina aceasta alianta, care se clatina foarte mult", a spus Cozmin Gusa, informeazaRomania Libera.

Mircea Geoana, despre aderarea la Schengen: "Daca te complaci sa fii oaia neagra a Europei, asa vei ramane". Fost ministru de Externe, senatorul Mircea Geoana considera ca este nevoie de o campanie sustinuta a Romaniei pentru aderarea la spatiul Schengen, apreciind ca actualul context european este unul "ingrat" ceea ce presupune o actiune coordonata a partii romane. "E o situatie ingrata ca noi sa navigam ca la slalom urias prin alegeri, cele din Germania, alegerile municipale din Franta, alegerile europarlamentare. Chiar daca vestile nu sunt bune, nu cred ca trebuie sa intram in faza de abandon. Trebuie sa ne batem cu argumente, combatand neadevarurile care se spun despre Romania. Este slabire a capacitatii de a actiona coordonat a institutiilor statului. S-a pierdut acea capacitate de a se face lobby. Avem o reputatie in Europa care trebuie sa ne preocupe pe toti. Daca te complaci sa fii oaia neagra a Europei, asa vei ramane", a spus Geoana pentruGandul, comentand semnalul negativ transmis astazi de Franta in privinta aderarii Romaniei la Schengen.

Initiativa USL: Curtea de Conturi nu va mai putea lua partidele la bani marunti. Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) ar putea deveni singura institutie abilitata sa controleze finantarea partidelor si a campaniilor electorale. Liderii grupurilor parlamentare ale PSD si PNL (Marian Neacsu, Andrei Gerea, Ilie Sarbu si Puiu Hasotti) au initiat si depus la Parlament un proiect de lege de modificare a Legii 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si campaniilor electorale. Printre principalele modificari aduse Legii se numara abrogarea articolului care prevedea ca, alaturi de AEP, "controlul privind subventiile de la bugetul de stat va fi efectuat in mod simultan si de Curtea de Conturi". Initiatorii propun ca Autoritatea Electorala Permanenta sa fie abilitata sa controleze respectarea prevederilor legale privind finantarea partidelor politice, ale aliantelor politice sau electorale, ale candidatilor independenti si ale campaniilor electorale, precum si legalitatea finantarii campaniilor electorale, anuntaEVZ.

"Steaua" lui Lazslo Tokes, amanata pana in octombrie. Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului National "Steaua Romaniei" au decis in unanimitate, amanarea pentru data de 11 octombrie, ora 12.00, a dezbaterii cererii unor membri ai Ordinului de a-i retrage distinctia europarlamentarului Laszlo Tokes. "Decizia noastra ofera domnului Tokes o a doua sansa de a se prezenta asa cum este onorabil, asa cum este corect, ca membru al Ordinului nostru, in fata colegilor sai de Ordin. Daca si pe 11 octombrie, la ora 12.00, domnul Tokes nu va fi prezent, Consiliul va demara procedura de dezbatere pe fond in absenta domniei sale", a declarat Mircea Geoana, membru in Consiliu. Pe de alta parte, in ceea ce priveste contestarea procedurii prin care a fost ales Consiliul de Onoare al Ordinului, senatorul PSD Gabriela Firea a mentionat ca s-a dezbatut aceasta problema, informeazaAdevarul.