Ponta da cate un euro din partea fiecarui roman ca "sprijin dezinteresat" pentru scolile din Republica Moldova. In ultima sedinta de Guvern din acest an, premierul Victor Ponta a semnat, in fata camerelor de luat vederi, hotararea promisa cu o saptamana in urma, prin care sunt alocati 20 de milioane de euro programului de modernizare a scolilor si gradinitelor din Republica Moldova. Cum Romania are 20.121.641 de locuitori dupa ultimele date oficiale, Guvernul da practic cate un euro din partea fiecarui cetatean roman. Fata de planurile initiale, Ponta a suplimentat cu 10 milioane de lei suma, acordand nu 80 de milioane, "cum facuse partitatea domnul Voinea din vremuri mai bune", ci 90 de milioane de lei, scrie Gandul.

Politic showFoto: Colaj foto

Mirel Palada a impartit presei tricouri cu mesajul "Antiguvernamentesc, deci transmit". Purtatorul de cuvant al Guvernului a inmanat mai multor jurnalisti acreditati la Guvern tricouri inscriptionate cu sloganul "Antiguvernamentesc, deci transmit". Dupa conferinta de presa sustinuta de premier la finalul sedintei de guvern de luni, Palada a impartit jurnalistilor prezenti cate un tricou albastru care avea imprimat pe fata cinci siruri cu sase coloane formate din litere majuscule albe : "ANTIGU', "VERNAM", "ENTESC", "DECITR" si "ANSMIT". Puse cap la cap si despartite in cuvinte, literele formeaza: "Antiguvernamentesc, deci transmit", o parafrazare a celebrului dicton al filosofului francez Rene Decartes "Cogito, ergo sum!"(Gandesc, deci exist), scrie Romania libera.

Ponta l-a invins pe Antonescu la capitolul ministri pierduti. Patru ministri liberali au demisionat in anul 2013. Guvernul Ponta II a pierdut pe drum patru ministrii in decursul primului an de guvernare. Mai exact, liberalii Mona Pivniceru, de la Justitie, Relu Fenechiu, de la Transporturi, Varujan Vosganian, de la Economie si Daniel Barbu, de la Cultura, nu au apucat sfarsitul anului, la Palatul Victoria. In luna martie, liberalii anuntau ca Mona Pivniceru, ministru Justitiei la acel moment, este propunerea PNL pentru functia de judecator la Curtea Constitutionala (CCR). Desi s-a instalat la CCR abia in iunie, Pivniceru l-a anuntat pe premier ca, inca din martie, ca isi da demisia din functia de ministru, pentru a nu se afla in conflict de interese, scrie Adevarul.

Ponta: Comisia Europeana se inchide mai repede ca sa nu ne mai dea noua bani, ca am cerut prea mult. Gradul de absorbtie a fondurilor UE de coeziune a ajuns la 29,8% si va depasi cifra fatidica trei, a declarat luni premierul Victor Ponta. El a spus despre Comisia Europeana ca "se inchide mai repede anul asta ca sa nu ne mai dea noua bani, ca am cerut prea mult", informeaza Mediafax. Premierul a declarat insa ca fondurile vor fi atrase in ianuarie. Premierul a afirmat, la bilantul fondurilor europene pe 2013 de la Ministerul Agriculturii, ca gradul de absortie a acestui minister s-a ridicat la 67% - 2,7 miliarde euro, dar a precizat ca inca nu s-a incheiat exercitiul financiar si ca unele cereri de decontare sunt in procedura, astfel ca procentul final va fi mai mare, scrie Romania libera.

DW: Presedintele accepta tacit modelul parlamentar. Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a dezvaluit ca una din intentiile cercurilor prezidentiale este de a-l propulsa pe Traian Basescu la functia de prim-ministru dupa alegerile din 2016. Interesant nu e faptul in sine, ci acela ca "o candidatura" la functia de prim-ministru a actualului presedinte merge in sensul parlamentarismului promovat de USL. Daca dam deoparte zgura polemicii din ultimii ani, vedem ca Traian Basescu asuma de fapt exact perspectiva aliantei care il promovase pe Klaus Iohannis si mai tarziu pe Victor Ponta, scrie Deutsche Welle.

Sorin Oprescu, despre posibilitatea de a candida la presedintie: Nu exclud nimic. Primarul general al Capitalei a declarat in aceasta seara, la Romania TV, despre o posibila candidatura la presedintie, ca nu exclude "absolut nimic", adaugand ca il "unge pe suflet" sa stie ca, potrivit unor sondaje, romanii au incredere in el. "Nu exclud absolut nimic. In viata, nu exclud nimic", a precizat Sorin Oprescu. In acelasi context, intrebat daca a fost cautat de partide mari, Oprescu a raspuns: "Daca suna cineva la usa, deschid usa. (...) Sa fiu eu sanatos de cate ori au sunat. Eu am relatii bune cu toata lumea", scrie EVZ.

Unde si cum vor petrece politicienii Craciunul. Alesii s-au lasat cuprinsi de febra Sarbatorilor de iarna si nu s-au ferit sa impartaseasca bucuria lor cu simpatizantii de pe internet. La sfarsit de an, politicienii lasa scandalurile deoparte si se asaza langa brad, alaturi de familie si de apropiati, in asteptarea colindatorilor si a lui Mos Craciun. Fotografiile postate pe retelele de socializare ii dezvaluie pe alesi in ipostaze inedite, diferite de cele cu care ne-am obisnuit in Parlament sau in Guvern. Deputatul PDL Elena Udrea a furat startul, scrie Adevarul.