Gorghiu se bucura de pomana. CCR va respecta decizia Comisiei de la Venetia. Augustin Zegrean a afirmat clar ca CCR "preia" recomandarile Comisiei de la Venetia. Cu putin inainte de a declara ca pensiile pentru alesii locali sunt neconstitutionale, Zegrean a facut o serie de declaratii presei, inclusiv pe tema modificarii legislatiei electorale si alegerea primarilor in doua tururi. "Un tur sau doua tururi sau zece tururi este o optiune politica. Constitutia nu spune ca alegerile trebuie sa se faca intr-un tur sau doua tururi, ci ca trebuie sa fie alegeri libere, periodice si corecte. De aici incolo este la latitudinea politicienilor", a spus Zegrean. Potrivit acestuia, Constitutia nu prevede ca nu se poate modifica o lege a alegerilor cu un an inainte. "Nu spune nici asta Constitutia. Voi cititi alte constitutii, am impresia. (...) Cine poate stabili daca cu sase luni e democratic si cu cinci luni nu e democratic. Democratia nu se masoara nici in luni, nici in zile. Democratia se masoara in lucruri bine facute, in lucruri facute cu scaun la cap. Sigur, Comisia de la Venetia a spus ca este o recomandare care spune ca nu e bine sa se modifice legile electorale cu un an inainte de data alegerilor sau, ma rog, un termen mai scurt si noi am preluat aceasta si am scris si noi in decizii", a explicat seful CCR, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Cruciada DNA impotriva ciocoilor vechi. Secretele marilor dosare de coruptie ale baronilor care au nenorocit Romania. Au primit milioane de voturi din partea romanilor, dar mai ales au primit toata increderea unui popor care si-a dorit sa traiasca mai bine. Baronii locali, cei in mainile carora alegatorii au lasat toti banii si toate sperantele lor, au fost, in ultimii ani, prezenti mai mult in fata procurorilor, in salile de judecata sau chiar dupa gratii decat in birourile institutiilor publice pe care ar fi trebuit sa le conduca drept. Dosarele grele de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani sau santaj aproape ca nu lipsesc din niciun judet al tarii. Dupa defilari cu catuse la maini, in deja celebrele imagini cu politicieni corupti saltati de "mascati", dupa afaceri de sute de milioane de euro din bani publici demascate de oamenii legii, baronii locali din "vechea garda" par sa nu se lase. Fortati de oamenii legii, unii au iesit, cel putin deocamdata, de pe scena politica si administrativa. Altii, insa, s-au intors din celula direct in fotoliile caldute din primarii sau consilii judetene, facandu-si planuri pentru noi mandate. De numele lor atarna, insa, dosare grele de coruptie si chiar condamnari la inchisoare.Adevarulca prezinta, pe judete, cazurile baronilor locali celebri certati cu legea.

De ce au scapat parlamentarii cu pensii speciale si alesii locali nu. Curtea Constitutionala (CCR) a respins legea privind pensiile speciale ale alesilor locali, proiectul urmand sa fie reanalizat de Parlament. O lege similara privind pensiile parlamentarilor a intrat in vigoare pentru ca politicienii au evitat sa o conteste la CCR. Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au decis, ieri, in unanimitate ca legea prin care sunt introduse pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene este neconstitutionala, admitand astfel sesizarea inaintata de Guvernul Ciolos. Judecatorii CCR au apreciat ca legea instituie inegalitati chiar intre persoane care ocupa aceeasi pozitie si ca initiatorii nu au prevazut sursa de finantare pentru acest beneficiu. Legea nu este clara pentru ca nici unde nu este precizat ce anume reprezinta aceasta pensie - o indemnizatie, un salariu, o pensie in adevaratul sens al cuvantului sau un cadou. Anterior luarii acestei decizii, presedintele CCR, Augustin Zegrean, afirma ca orice bani in plus constituie un privilegiu. El a admis si ca acesti bani nu reprezinta o pensie contributiva. Presedintele CCR a explicat ca exista o problema si in privinta retroactivitatii prevazute in actul normativ, care ar face ca si fostii sefi locali de pe vremea comunismului sa beneficieze de ea, informeazaRomania Libera.

Ludovic Orban, amenintare dura pentru Ciolos si Iohannis: "Vor raspunde daca nu inteleg strategia diabolica a PSD". Liderul liberal Ludovic Orban a scris, pe pagina sa de Facebook, ca PSD are o strategie "diabolica", iar Dacian Ciolos si "girantul sau", Klaus Iohannis, vor raspunde daca nu inteleg ce se intampla. "Interesanta strategia PSD. Se fac ca sprijina guvernul in Parlament, protejandu-si cohortele de politruci plantati in administratie in guvernarea Ponta ( secretari de stat, presedinti si vicepresedinti de agentii si autoritati, manageri de companii, secretari generali si secretari generali adjuncti, directori generali si directori, prefecti si subrefecti, sefi de deconcentrate ) cu amenintarea depunerii unei motiuni de cenzura. Pastreaza, de asemenea, monopolul absolut al alocarii de bani pentru investitii catre localitati, favorizand primarii PSD in pregatirea alegerilor locale. Iar in timpul acesta, desi ei sunt practic la putere, televiziunile aflate sub influenta lor toaca guvernul de dimineata pana seara, dand vina pe Johannis si PNL pentru toate greselile, reale sau inventate, ale executivului", scrie Orban, scrieEVZ.

PSD Prahova il propune pe Daniel Savu drept candidat la Primaria Ploiesti. PSD Ploiesti nu il sustine. Reprezentantii PSD Prahova anunta ca il propun pe senatorul Daniel Savu drept candidat la Primaria Ploiesti, insa organizatia municipala a PSD Ploiesti afirma ca nu sustine aceasta candidatura si ca strange semnaturi pentru desemnarea altui candidat, transmite corespondentul Mediafax. Senatorul Daniel Savu a fost anuntat, miercuri, ca fiind candidatul pe care PSD Prahova il sustine pentru Primaria municipiului Ploiesti, decizia fiind luata de catre Biroul Judetean al organizatiei. "Ieri (marti - n.r.) BPJ-ul a avut discutie pe tema sondajului efectuat in Ploiesti si a ajuns la concluzia ca propunerea (pentru candidatura la Primaria Ploiesti - n.r.) care va fi trimisa la Bucuresti pentru validare este domnul Daniel Savu. Nu a fost un vot pe aceasta tema, pentru ca nu aveam ce sa votam. Era doar discutia pe tema sondajului care trebuia finalizata si trebuia luata o decizie in acest sens: daca mergem cu domnul Savu pentru a fi validat la Bucuresti. Asteptam si noi sa vedem ce zice Biroul National Permanent", a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele PSD Prahova, Bogdan Toader, anuntaAdevarul.