Romania libera: PNL reinventeaza imunitatea
Potrivit ministrului, s-au demarat deja discutii cu expertii in vederea introducerii in noul Cod de Procedura Penala, aflat in faza de finalizare la Ministerul Justitiei, a unor prevederi "foarte clare" referitoare la etapele si modalitatile prin care ministrii ar putea face subiectul urmaririi penale. Ca argument, Melescanu a vorbit si de uniformizarea procedurilor, dat fiind ca CPP "trebuie sa fie documentul care este aplicabil tuturor, indiferent ca sunt demnitari sau nu". In fapt, s-ar putea introduce masuri suplimentare de protejare a demnitarilor, masuri care s-ar bucura inclusiv de sustinerea partidelor din opozitie.
Ideea necesitatii modificarii legislatiei a fost lansata de Melescanu in aceeasi zi in care atat procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, cat si seful DNA, Daniel Morar, au reiterat ca Parlamentul nu trebuie sa se pronunte in ceea ce priveste inceperea urmaririi penale a ministrilor care sunt si senatori sau deputati.
La randul sau, seful DNA a aratat ca decizia Curtii Constitutionale explica clar ca atat Camera Deputatilor sau Senatul, cat si presedintele Romaniei pot cere inceperea urmaririi penale. "Deci, fiecare dintre ei poate sa ceara urmarirea penala, nu este nevoie sa fie validat de unul sau de altul", a precizat Morar.
Diametral opus de punctul de vedere al celor doi s-a dovedit a fi cel al Guvernului. Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, premierul Calin Popescu Tariceanu este de acord ca inceperea urmaririi penale in cazul ministrilor sa necesite un aviz din partea Parlamentului, deoarece membrii Guvernului primesc un vot de incredere din partea "alesilor". Pozitia premierului coincide, previzibil, cu cea a presedintilor celor doua Camere, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu.
Romania libera

VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon