Contributiile financiare a 600 de membri PD si 104 firme au depasit pragul maxim admis. Unii democrati au dus la partid mai mult decat au castigat

PD ar putea fi sanctionat cu confiscarea unei importante sume de bani in conditiile in care mai bine de 600 de membri au incalcat legea finantarii partidelor politice donand mai mult decat limita maxima prevazuta: 10 salarii minime brute pe tara. Unii parlamentari democrati ar putea risca insa mai mult de atat, de vreme ce sumele donate in nume propriu intrec cu mult veniturile declarate. Printre ei, nume grele precum Anca Boagiu, Maria Petre si Dan Carlan.

PD a reusit sa adune anul trecut 11,7 milioane de lei noi numai din donatii. Alte 1,97 milioane de lei au fost inregistrate drept cotizatii din partea celor cu carnet de membru PD. Potrivit legii finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, o persoana sau o societate comerciala poate dona sau cotiza la un partid cu o suma care nu poate depasi valoarea a 10 salarii de baza minime brute pe tara.

La inceputul anului 2007, indicele acestui salariu era de 390 de RON. Desi legea in cauza nu contine prevederi care sa ofere posibilitatea controlului si prevenirii unor asemenea situatii, actul normativ stipuleaza posibilitatea confiscarii sumelor care depasesc valoarea maxima a donatiei. Sumele supuse acestei proceduri se constituie parte la bugetul de stat.

Adevarul