De teama ca liderul PSD isi intareste pozitia in partid pe spinarea PDL, democrat-liberalii estimeaza ruperea coalitiei inainte de prezidentiale. Nici nu au intrat bine in coalitia cu PSD, si democrat-liberalii ii prevestesc deja moartea in maximum un an, inainte de prezidentiale. De altfel, partidul lui Mircea Geoana a inceput sa-i dea deja frisoane lui Emil Boc. La intalnirea de sambata cu ministrii si parlamentarii PDL, premierul s-a trezit cu partidul in cap, nemultumit atat de blatul prefigurat la europarlamentare, cat si de valul de popularitate pe care se urca Geoana si in PSD, si in randul electoratului, pe fondul scandalului „Oprea“ si al crizei. In caz de esec la europarlamentare, democrat-liberalii incep sa se teama de campania impotriva unui Geoana intarit, in conditiile in care Traian Basescu i-a amenintat recent ca ar putea sa nu mai candideze la prezidentiale, scrie EvZ.

Comitetul Executiv al PSD il va anunta astazi pe succesorul lui Gabriel Oprea la Interne, social-democratii facand aseara ultimele aranjamente pentru ca sedinta de astazi sa fie una fara scandaluri si surprize. Pana la anuntarea noului ministru, fostul titular, Gabriel Oprea, a facut ieri un ultim gest de adio: el va dona cele peste 920 de milioane de lei vechi, pe care i-a returnat la buget dupa aparitia ordonantei privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul in sistemul bugetar. Banii, care reprezentau platile compensatorii primite de generalul Oprea la iesirea din sistemul militar, nu se vor intoarce in buzunarele fostului ministru. Un calcul simplu ne arata ca pentru fiecare zi din cele 3 saptamani petrecute in fruntea Ministerului Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea a pierdut peste 1.000 de euro, afirma Gandul.

Sfarsitul saptamanii trecute a fost marcat de o intensa activitate politica. PD-L a pus la cale o serie de strategii (printre care se numara si eliminarea imunitatii parlamentare), PSD s-a confruntat cu “rebelii” din partid si mitingurile lor, iar liberalii, ca partid de opozitie, cer puterii programul anticriza. In caz contrar, ei vor cere... convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara, scrie Gardianul.

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a anuntat ca se reintoarce in viata politica romaneasca, dar de data asta nu cu ajutorul batelor minerilor care rasturnau guverne, ci cu al unui partid "muncitoresc". "Nu va fi niciun partid comunist, nici capitalist sau oricum altcumva. Va fi un nou curent, curentul Cozma in politica", a declarat cel supranumit odata "Luceafarul huilei", in fata unei multimi care abia depasea 100 de oameni. Fieful noii formatiuni va fi nordul si centrul tarii, adica judetele Maramures, Satu Mare, Cluj, dar si Suceava sau Iasi, acolo unde locuiesc multi dintre fostii mineri al caror lider sindical a fost Cozma, afirma Curentul.

De-a lungul timpului, formatiunea lui Ion Iliescu s-a folosit de imaginea a numerosi fosti performeri ai Romaniei. Majoritatea regreta acum pasul facut. Ivan Patzaichin si-a adus aminte amuzat de felul in care a fost racolat in campania electorala din 1996. „M-a sunat domnul Melescanu, de la PDSR, si mi-a spus sa vin la Palatul Copiilor. Nu mi-a dat nicio invitatie, ca sa stiu despre ce este vorba. Mi-a zis ca trebuie sa intru in sala, dar cand am tras cortina, m-am trezit pe scena, in fata lumii! Am ramas blocat, iar domnul Melescanu mi-a soptit: «Ai si tu un speach?» Am ramas masca. L-am intrebat: «Ce sa am?» Eram venit cu pluta acolo... Am tinut un discurs despre domnul Ion Iliescu, fiindca el a fost presedinte la federatia de caiac-canoe inainte de Revolutie... Dupa acel episod, nici n-am mai vrut sa merg acasa, imi era rusine de ceea ce imi va spune sotia! Bine-nteles ca nevasta m-a certat. A inlemnit cand m-a vazut la televizor! Era dezamagita de pozitia mea... Cei de la PDSR au facut atunci un abuz la adresa mea, m-au fortat sa intru pe scena si sa vorbesc. Eu nu am treaba cu politica, n-am fost niciodata membru de partid. Acel episod ramane o pata neagra in trecutul meu“, a rememorat celebrul canotor pentru EVZ.