Premierul Boc tripleaza bugetul pentru gasca adusa de la Cluj In ciuda faptului ca premierul a anuntat reducerea personalului propriei Cancelarii, cheltuielile cu transportul si locuintele angajatilor cresc de 3, respectiv de 4 ori. Explicatia: numarul mare de clujeni adusi la Bucuresti. Alocatiile pentru transportul la si de la locul de munca, precum si alocatiile pentru locuinte ale Cancelariei primului-ministru cresc cu 300-400% fata de 2008, potrivit proiectului de buget. Asta in ciuda faptului ca premierul Emil Boc a anuntat recent scaderea cu 40-50% a personalului. Majorarile de cheltuieli cu transportul si cu locuintele angajatilor Cancelariei au loc in contextul in care premierul Emil Boc si-a adus la Guvern de la Cluj nu mai putin de opt fosti colaboratori. Pe lista clujenilor lui Boc figureaza decanul Facultatii de Stiinte Politice, Catalin Baba, numit recent sef al Cancelariei premierului, fostii sai colegi, Calin Hintea si Dan Lazar, adusi tot la Cancelarie, fosta asistenta a lui Boc de la Facultatea de Drept, Chyntia Carmen Curt, instalata si ea consilier de stat in cadrul Cancelariei, si patru fosti angajati ai Primariei Cluj: Stefania Ferencz, sefa de cabinet a lui Boc, Pal Peter, secretar personal al primului-ministru, Darius Pintilie, consilier personal, Raluca Elena Irofti, consilier personal, scrie Cotidianul.

PSD nu il va sustine pe Sorin Oprescu la presedintia Romaniei, dar nici Mircea Geoana nu este un candidat sigur, a declarat Vanghelie, citat de Cotidianul.

Serban Nicolae, un repetent al uninominalului, si Emilian Cutean, un inculpat pentru coruptie, sunt propusi secretari de stat. Desi s-au opus intrarii PSD la guvernare alaturi de PDL, Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc, asemeni lui Marian Vanghelie si lui Radu Mazare, nu ezita in a-si planta oameni fideli in posturile-cheie ale puterii. Ultimii pentru care se face lobby intens sunt Serban Nicolae si Emilian Cutean, propusi secretari de stat in guvernul Boc. Primul la MAI, cel de-al doilea la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, afirma EvZ.

„Cine e Mitrea? Nu are nicio functie in partid, asa ca nu ma intereseaza“, a replicat Mircea Geoana duminica seara, la o emisiune la Realitatea TV. Viorel Hrebenciuc, principalul vizat de declaratiile razboinice, numit de Mitrea, intr-un interviu pentru „Evenimentul zilei“, „un element toxic in PSD“, nu a dat nicio replica oficiala. Neoficial insa, Hrebenciuc, secondat de Marian Vanghelie ramane hotarat sa-l dea afara din partid. „Pe Mitrea nu-l prinde luna aprilie in PSD“, s-a aratat convins un lider al PSD Bucuresti, apropiat al lui Marian Vanghelie, scrie EvZ.

Liderii PSD si PD-L nu au reusit sa ajunga, ieri, la o intelegere in privinta refacerii majoritatii pe plan local. Reuniti, de la prima ora, in sedinta saptamanala a Coalitiei, acestia au inceput sa se certe din cauza acelor judete in care PSD refuza sa rupa colaborarea cu PNL si sa faca o majoritate noua cu PD-L. Potrivit unor surse din interior, cel care a deschis discutia a fost Vasile Blaga, nemultumit de declaratiile de sambata ale presedintelui social-democratilor, Mircea Geoana, potrivit carora organizatiile PSD au liber in privinta colaborarii pe plan local. Pesedistii au replicat insa ca nu pot da curs dorintei partenerilor de alianta, intrucat nu pot impune organizatiilor lucruri pe care acestea nu le doresc in ruptul capului, realitatea din teritoriu fiind alta decat cea de la centru. Surse din conducerea social-democrata ne-au precizat ca organizatiile locale au primit, de fapt, ordin sa nu cedeze in fata PD-L si sa respecte aliantele deja formate la nivel teritorial, afirma GAndul.

Cu aproape o mie de prieteni, 66 de comentarii ale profilului si nenumarate felicitari virtuale intruchipand trandafiri, inimioare si bebelusi, Ecaterina Andronescu este unul dintre cei mai in voga utilizatori inregistrati pe hi5, site dedicat comunicarii cu prietenii. Prin intermediul paginii personale poti afla despre ministrul Educatiei ca este casatorita avand un copil „si chiar un nepot”, ca este rector si vicepresedinte PSD. Sefa invatamantului pare ca s-a adaptat chiar si modului de exprimare al pustimii, transmitand intr-o gramatica reprobabila ca este „din totdeauna (n.r.-?!), prietena voastra”. Cei care i-au vizionat profilul electronic nu au ramas indiferenti, afirma Gandul.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri ca in acest moment nici nu se vorbeste in partid despre sustinerea unui candidat independent la prezidentiale. De asemenea, Tariceanu a precizat ca liberalii nu sunt de acord nici cu varianta prezentarii in alegerile pentru Cotroceni a unui candidat unic impotriva lui Traian Basescu, idee lansata de Institutul de studii social-democrate "Ovidiu Sincai". "Nu as putea sa spun ca se discuta, pentru ca alegerile pentru presedintia Romaniei sunt totusi destul de departe. Nu a inceput o discutie in acest sens", a sustinut fostul premier. Liderul liberal a fost nevoit sa faca aceste precizari in contextul in care insusi purtatorul de cuvant al PNL, Bogdan Olteanu, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Basescu ar putea fi debarcat de un candidat "tip Oprescu", iar liberalii ar putea lua in calcul varianta unui candidat din afara partidului, pe modelul Stolojan, din 2000, scrie Romania Libera.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, luni, sa respinga cererea Monei Musca de revizuire a verdictului de colaborator al fostei Securitati pe care fostul deputat l-a primit de la CNSAS in 2006. Decizia de luni este definitiva si irevocabila. Avocatul Monei Musca, Valeriu Stoica, a declarat, la ultimul termen al procesului, de luni, 2 februarie, ca, avand in vedere ca Ordonanata CNSAS a fost declarata neconstitutionala, orice decizie luata in baza acesteia este nula, scrie Gardianul.

Este normal ca o parte dintre functionarii din aparatul de stat sa fie numiti pe criterii politice. Este insa anormal ca inlocuirea persoanelor sa merga pana la sefii de spitale sau la directorii adjuncti ai deconcentratelor, scrie Alexandru Lazescu in Sarabanda numirilor politice: "Amploarea schimbarilor cu motivatie politica e prima problema; calitatea numirilor in functii cheie din administratie e cea de-a doua. Intr-un alt editorial aminteam faptul ca in Statele Unite exista doar ceva mai putin de zece mii de pozitii ale caror ocupanti stiu din start ca sint la dispozitia administratiei prezidentiale in exercitiu. Altfel spus, la fiecare patru ani, chiar si atunci cind noul presedinte e de fapt reales, toti cei aflati pe aceasta lista isi inainteaza automat demisiile pentru a permite acestuia sa numeasca pe cine crede de cuviinta. Atit si nimic mai mult. Si e o tara cu 300 de milioane de locuitori! Or, mi-aduc aminte ca in urma cu 6-7 ani in urma un lider liberal, Dan Radu Rusanu, intocmise o lista cu 238 de functii pe care partidul ar trebui sa-si puna oameni la nivel local daca va ajunge la putere. Daca inmultiti cu numarul de judete veti obtine in mare acelasi numar la o tara cu doar 20 milioane de locuitori. In realitate insa, numarul schimbarilor pe criterii politice este semnificativ mai mare. Intra aici si directorii de spital, si sefii adjuncti ai unor institutii plus o puzderie de alte numeroase functii publice". (Integral in Ziarul de Iasi).