Intre timp, ministrul Tineretului a cautat bunavointa colegilor de partid din Camera Deputatilor. Desi initial, ieri, deputatii PD-L il aveau ca invitat pe Vasile Blaga, in fata lor s-a prezentat ministrul Monica Iacob Ridzi. Alesii PD-L i-au reprosat ca nici macar nu au stiut de evenimentele cu iz electoral pe care aceasta a declarat ca le pregatise in mai multe orase pentru 2 mai. ”Noi nici macar nu am stiut de actiuni, dar acum vine la noi sa o ajutam”, comentau, nemultumiti, colegii de partid din Camera Deputatilor. Cel mai vehement in a o pune la punct, in spatele usilor inchise, a fost vicepresedintele PD-L Cezar Preda. Ulterior, intr-o emisiune la Realitatea Tv, Preda a lasat sa transpara sentimentele sale pentru colega de partid spunand ca partidul nu trebuie sa se transforme "intr-o pavaza" in fata unui control al institutiilor abilitate. Vicele PD-L a explicat ca, avand in vedere explicatiile Monicai Iacob Ridzi, recomandarea deputatilor PD-L a fost ca, "indiferent ce argumente solide aduce ministrul in cauza", acesta sa depuna documente "unde trebuie", iar organele de ancheta sa isi faca datoria. ”Exista, am inteles, o ancheta in derulare, vom respecta concluziile acesteia si asteptam finalizarea ei", declarase anterior si premierul Emil Boc, scrie Gandul.

Ce-i costa cel mai mult pe parlamentari: netul, nodurile si deplasarile in Kenya Dupa ce presedintele Camerei Depu­ta­tilor, Roberta Anastase, a dat liber la publicarea, pe site-ul institutiei, a sumelor cheltuite de catre parlamentari in prima parte a anului 2009, iata care sunt topurile pentru cele patru tipuri de cheltuieli: telefoane mobile, transport deplasari externe, cheltuieli transport intern, cheltuieli birou parlamentar. Parlamentarii s-au aratat surprinsi de locurile fruntase obtinute si au incercat sa justifice sumele. Singura neplacut surprinsa de initiativa a fost Raluca Turcan: “Trecand peste tendentiozitatea intrebarii, va invit la mine la sediu, la Sibiu, si veti vedea ca totul costa foarte mult. (...) Dumneavoastra ii intrebati numai pe aia care cheltuiesc sa-si faca treaba, iar pe cei care dau sumele forfetare neamurilor nu-i vedeti. (...) Cei care dorm nu apar in topuri”. Liberalul Relu Fenechiu spune ca netul e de vina si o deplasare in Kenya. “Suma aceasta mare vine de la conexiunea Internet. De la transferul de date (...) Sunt un om conectat la realitatile zilei si chiar folosesc acest serviciu”. Deputatul liberal ne-a declarat ca a fost in Kenya, in calitate de reprezentant al parlamentarilor lumii pentru habitat. “Cand am revenit, am auzit ca acolo tarifele la telefonie sunt foarte mari”, scrie Gandul.

Udrea: Am platit personal chiria pentru salile ocupate de EBA Ministrul Turismului, Elena Udrea, explica, pe blog, ca i-a oferit Elenei Basescu o parte din biroul sau parlamentar, ca sediu de campanie si a platit personal chiria pentru salile ocupate de EBA si echipa ei, cheltuielile decontate de Camera reducandu-se la spatiul pe care l-a utilizat ca deputat. In opinia Elenei Udrea, candidatura si succesul Elenei Basescu la alegerile europarlamentare au provocat “reactii de neimaginat ale masinariei de propaganda” a partidelor aflate in competitie cu PDL si cu Traian Basescu. In postarea pe blog, Udrea respinge acuzatiile potrivit carora finantarea sediului de campanie al Elenei Basescu ar fi fost facuta din bani publici. “Este adevarat ca personal am sustinut candidatura Elenei si ca m-am oferit sa ii pun la dispozitie, din bani personali, un sediu de campanie. Cum sunt un om care isi respecta cuvantul, incepand cu data de 1 aprilie i-am oferit acesteia o parte din spatiul aferent biroului meu parlamentar si am platit personal chiria pentru salile ocupate de EBA si de echipa ei. Chiria pe intregul spatiu este de 2.000 lei pe luna, iar de la 1 aprilie biroul meu parlamentar a functionat intr-o sala de doar 20 de metri patrati, fata de 100 de metri patrati pana atunci, motiv pentru care cheltuielile aferente, cele decontate la Camera Deputatilor, au scazut la 500 lei pe luna”, afirma deputatul PDL. Elena Udrea adauga faptul ca pe site-ul Camerei Deputatilor se mentioneaza ca ar fi decontat, in luna aprilie, suma de 5.624 lei reprezentand chirii si utilitati, insa sustine ca acest decont include suma de 2.000 lei pentru chiria aferenta lunii martie si pe cea de 500 lei pentru chiria aferenta lunii aprilie, diferenta fiind reprezentata de alte cheltuieli “care nu au nimic de-a face cu chiria”, informeaza Gardianul.

Zilele lui Corneliu Mihalachi la sefia PD-L Vaslui sunt pe sfarsite, dupa cum ne-au informat surse din conducerea partidului. Pe langa acuzatiile legate de rezultatele slabe obtinute la alegerile europarlamentare, doar 20%, Mihalachi are probleme serioase in interiorul filialei partidului unde exista numeroase voci care contesta autoritatea si politica dusa de el. Situatia tensionata de la Vaslui va face obiectul discutiilor ce vor avea loc astazi in cadrul Colegiului Director al PD-L. Anterior discutiilor din Colegiu, la Vaslui a avut loc, vineri, o intalnire a tuturor primarilor si parlamentarilor PD-L din judet care sunt nemultumiti de modul in care intelege sa conduca organizatia Corneliu Mihalachi, scrie Curentul.

Dupa doua zile in care au refuzat sa reactioneze la atacurile si jignirile PSD, liderii PDL au mizat ieri pe cartea "partenerului lucid", subliniind repetat ca pentru ei este mult mai importanta depasirea crizei decat "orgoliile si dezamagirile personale". Opozitia liberala a taxat dur ultimul episod din existenta coalitiei, comparand PSD si PDL cu doi soti care se bat si cheltuiesc alocatiile copiilor. Inainte de a da ochii cu social-democratii in prima sedinta a coalitiei de dupa episodul Teleorman, democrat-liberalii s-au strans in biroul presedintelui Camerei, Roberta Anastase. S-au ferit si de data aceasta sa faca declaratii, pastrandu-se pentru dupa intalnirea cu Dan Nica, Liviu Dragnea si Viorel Hrebenciuc. Marele absent al intalnirii a fost liderul PSD, Mircea Geoana, care, dupa ce si-a indemnat colegii sa dea in pedelisti pentru ca "sunt vraiste", a plecat intr-o deplasare in China. Social-democratii prezenti la sedinta au incercat sa acrediteze ideea ca nu trebuie sa dea explicatii "nici PD, nici altcuiva" despre ce au vorbit la Comitetul Executiv de la Teleorman si ca pe agenda coalitiei sunt alte subiecte, precum asumarea Codurilor sau motiunile depuse de opozitie, scrie Romania Libera.

Deputatul social-democrat Dumitru Chirita a platit din bani publici pentru un spatiu inchiriat in sediul PSD Bucuresti. Deputatii s-au specializat in gasirea de modalitati pentru cheltuirea banilor de la Camera: fie ii dirijeaza catre partid, fie solicita bani pentru chirie, desi au case in Bucuresti, fie incarca nota de plata la telefonul de serviciu. Datele reies dintr-o statistica publicata pe site-ul Camerei Deputatilor la sfarsitul saptamanii trecute. Deputatul PSD Dumitru Chirita conduce in topul chiriilor pentru birourile parlamentare cu 6.000 de lei pe luna aprilie. Contactat telefonic, Chirita ne-a explicat ca el nu a avut pana in luna iunie birou parlamentar propriu, ci si-a desfasurat activitatea la sediul organizatiei PSD din Bucuresti, condusa de Marian Vanghelie. Sediul organizatiei este inchiriat de la RA-APPS si reprezinta o parte dintr-un imobil aflat in zona Universitate, scrie EvZ.

Pentru a treia oara consecutiv, coalitia aflata la guvernare nu a functionat la dezbaterile din Biroul Permanent al Camerei privind imunitatea lui Adrian Nastase. Dupa trei ore de discutii aprinse, in special intre PSD si PDL, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a luat o decizie privind modul de abordare a dezbaterii in plen a cererii procurorului general privind aprobarea urmaririi penale a lui Adrian Nastase in dosarul “Zambaccian 1”. Astfel, cu 7 voturi “pentru” (PSD, PNL, UDMR) si 5 “contra” (PDL), s-a decis ca in prima instanta sa se voteze punctul de vedere al Comisiei de regulament, care, in urma cu doua saptamani a stipulat ca solicitarea procurorului general este inadmisibila, afirma Cotidianul.