Guvernul Berlusconi a primit votul de incredere al Parlamentului italian. Guvernul italian ramane in functie dupa ce a primit vineri votul de incredere al Parlamentului. Premierul Silvio Berluconi avertizase ca Italia se va confrunta cu o catastrofa sociala si economica daca guvernul se va prabusi acum. Totusi, sustinerea de care se bucura in Parlament este subreda, Berlusconi a stat cu sufletul la gura pana la finalul votului cand a numarat 316 voturi pentru si 301 impotriva. Premierul italian a fost obligat sa ceara votul de incredere al Parlamentului dupa ce coalitia de guvernare si-a aratat joi incapacitatea de a trece la vot niste previziuni bugetare de rutina, scrie Reuters.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Barack Obama trimite 100 de militari in Africa. Presedintele SUA Barack Obama va trimite 100 de militari americani care sa ajute la capturarea liderilor gruparii Armatei de Rezistenta a Domnului din Africa. Americanii vor acorda asistenta autoritatilor locale care incearca sa il scoata din lupta pe Joseph Kony, liderul ARD. Militarii nu vor participa in mod direct la lupte, in afara cazului in care ar fi nevoite sa lupte in legitima aparare. Inca din 2008, SUA a sprijinit fortele militare locale in lupta cu rebelii dar pana acum succesul a intarzit sa apara. Intre timp, oamenii lui Kony au continuat sa ucida, sa violeze si sa rapeasca zeci de mii de barbati, femei si copii. Trupele ARD actioneaza in Repulica Centrafricana, in Republica Democratica Congo si in Sudanul de Sud. O prima echipa militara dotata cu echipament de razboi a pornit spre Uganda miercuri. A doua echipa ce va contine si partile de logistica si comunicatii va porni in cel mai scurt timp. Soldatii americani vor ajunge in toate tarile in care actioneaza grupul ARD si vor ajuta fortele locale cu informatii si asistenta, anunta CNN.

Primavara araba a costat tarile implicate peste 55 de miliarde de dolari. Un raport intocmit de grupul de consultanta Geopolicity arata ca protestele populare izbucnite anul acesta in nordul Africii si cunoscute drept "primavara araba" au costat regiunea peste 55 miliarde de dolari. Cel mai mare pret a fost platit de Egipt, Siria si Libia. Raportul avertizeaza ca fara un program de sprijin regional efectele protestelor populare ar putea fi regresive. In castig au iesit insa tarile producatoare de petrol care au fost ocolite de conflicte sau cele care au reusit sa le sisteze rapid, informeaza BBC.

Orasul italian Forte dei Marmi impune restrictii restaurantelor cu specific strain. Oraselul Forte dei Marmi din Italia a hotarat sa interzica deschiderea de noi localuri in care sa se serveasca mancare cu specific strain. Masura consilului local este privita de unii drept obtuza si rasista. Primarul Umberto Buratti sustine insa ca decizia luata protejeaza specificul italian si traditia culinara din regiunea Toscana in fata globalizarii si a imigratiei si nu are nimic de-a face cu xenofobia. In Forte dei Marmi exista in prezent restaurante"etnice" care isi vor continua activitatea ca si pana acum. Primaria nu vrea sa elimine total prezentele gastronomice straine ci doar sa le limiteze extinderea. Cetatenii par incatntati de initiativa locala care a castigat sustinatori si in alte zone din Toscana. Desi se confrunta cu o imigratie mereu in crestere si tot mai multi africani, asiatici si sud-americani ajunsi in Italia, populatia italiana este reticenta la capitolul mancare straina preferand preparatele traditionale paste, pizza sau mamaliga. Peste 40% dintre italieni nu au mancat niciodata sushi, kebab sau curry, in timp ce numai 7% mananca frecvent intr-un restaurant cu specific strain. Forte dei Marmi nu este primul oras care trece la masuri restrictive fata de mancarea netraditionala, orasul vecin Lucca adoptand aceeasi masura in 2005, scrie The Telegraph.

ONU va organiza o conferinta pe tema dezarmarii nucleare in Finlanda. Un purtator de cuvant al ONU a declarat ca Finlanda va fi gazda unei conferinte pe care ONU vrea sa o organizeze anul viitor pentru dezbaterea subiectului dezarmarii nucleare in Orientul Mijlociu. ONU incearca sa convina toate statele din Orientul Mijlociu, inclusiv Israelul si Iranul sa participe la aceasta conferinta. In prezent se afla in functiune Tratatul pentru Neproliferare Nucleara semnat in 1970 si ratificat de 189 de state. Israelul, India si Pakistanul nu au semnat nicoidata acest tratat. Coreea de Nord l-a semnat initial, dar l-a incalcat si in 2003 si-a retras participarea din cadrul TNN. Israelul este considerat singura putere nucleara din Orientul Mijlociu cu toate ca niciodata nu a recunoscut faptul ca detine arsenal nuclear. Expertii staini sunt de parere ca Israelul detine intre 100 si 300 de focoase nucleare. Statele arabe membre ale Agentiei pentru Energie Atomica au criticat in timpul intrunirii AEA din septembrie politica nucleara a Israelului si au vrut sa propuna o rezolutie obligatorie prin care sa oblige Israelul sa semneze TNN. In ultima zi a intrunirii UE impreuna cu partenerii americani au decis ca o asemenea rezolutie ar pune in pericol posibilitatea organizarii conferintei din 2012 din Finlanda si au respins propunerea statelor arabe, anunta AFP.

Moscova a inaugurat statuia Papei Ioan Paul al II-lea. Un monument in memoria Papei Ioan Paul al II-lea a fost dezvelit vineri in curtea Bibliotecii Limbilor Straine din Moscova. Statuia fostului suveran pontif se afla in compania altor personalitati marcante precum Charles Dickens, Heinrich Heine, Raoul Wallenberg, etc. Statuia din bronz a fost lucrata de artistii ucrainieni si rusi Oleksandr Vasyakin, Ilya si Nikita Fyoklin. La ceremonia de vineri a participat ambasadorul Poloniei, al Vaticanului, reprezentanti ai Patriarhiei ruse, politicieni si oameni de stat. Vaticanul l-a beatificat pe Papa Ioan Paul al II-lea in luna mai 2011. Beatificarea este a treia treapta din patru pe care o parcurge procesul de canonizare, informeaza Ria Novosti.