Niste arabi pur-sange, brand national romanesc! De sute de ani, prin venele lor curge acelasi sange. Stramosii lor bateau in lung si-n lat deserturile. Inima lor uriasa i-a facut sa reziste celor mai aprige calduri. Inaintasii lor au luptat din nisipurile Arabiei, la piramide, sub soarele Maghrebului si Spaniei, au calcat in picioare, la propriu, estul Europei si au ajuns la portile Vienei. Semintia li s-a raspandit apoi in intreaga lume. Vreo opt familii s-au naturalizat la noi. Acum 85 de ani, comunitatea lor s-a asezat in sudul Dobrogei. Au nume sonore, cu rezonanta orientala: Cygaj, Ibn Galal, El Iman, Mersuch, Siglavy Bagdady, Hadban, Gazal si Nedjari, informeaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Judecatoarele lui Staicu au eliberat un membru Al Qaeda. Judecatoarele Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu, din completul care l-a scapat de Dinel Staicu de o condamnare, au fost monitorizate de procurorii care considerau suspecta eliberarea unui irakian, membru Al Qaeda, judecat in prezent pentru fapte de terorism. Desi cele doua au primit NUP, in cazul lui Piciarca anchetatorii au descoperit si conexiuni care duceau spre membri ai lumii interlope, scrie Romania Libera.

Miracolul de la Tirana. Cum ajunge Albania mai tare ca Romania. "State Unite ale Americii, despre care se stie ca este cel mai puternic stat capitalist, ar putea lua unele lectii de economie de piata de la mica tara balcanica Albania care, timp de decenii, s-a zvarcolit sub cruda dictatura stalinista. Astazi, Albania are cea mai promitatoare economie din Europa. In ultimii trei ani, a fost singura economie din Europa care a crescut realmente". Cel care s-a exprimat astfel este Steve Forbes, editorul sef si proprietarul faimoasei publicatii cu acelasi nume, fondata in 1917 la New York si care este un etalon in ceea ce priveste analizele economice si policite din lumea intreaga, relateaza VerticalNews.ro

Adevarul despre recoltarea de celule stem. Romanii cumpara sperante cu 1.000 de euro. Efectele pe care le au celulele stem in tratarea unor boli sunt inca studiate de lumea medicala. Cu toate acestea, romanii cred cu convingere ca aceste celule-minune le vor fi de ajutor candva si platesc sume foarte mari pentru a le recolta la nasterea copilului. O statistica arata ca rata de recoltare a celulelor stem din cordonul ombilical al copilului este de trei ori mai mare in Romania decat in unele state din vestul dezvoltat al Europei, gen Olanda, Marea Britanie si Franta, scrie GreatNews.ro

Cum au vandut primarii nelegal case nationalizate. Prejudiciul stabilit pana in prezent - aproximativ 2,7 miliarde de lei. Statul este obligat deja sa plateasca despagubiri de milioane de lei din cauza ca instantele au anulat contractele de vanzare-cumparare prin care au fost vandute imobile in baza legii caselor nationalizate. Ale mii de dosare se afla pe rolul instantelor de judecata. Pana in prezent, au fost emise mii de hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, prin care au fost anulate contracte de vanzare-cumparare, potrivit unui document al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii. Integral in EVZ.

Agentele de penitenciar din Spitalul Rahova: "In fiecare detinut zace si o parte buna, oricat de mica ar fi. Incercam sa o cunoastem". "La noi se intra foarte usor, de iesit se iese mai greu", rad agentele de la Spitalul Penitenciar Rahova de un banc de puscarie. Asta e insa o gluma care se aplica nu doar detinutilor, ci si lor. "Daca erai vietas, acum intrai la eliberare conditionata", o tachineaza Nina Stroe, purtatoarea de cuvant a Spitalului Penitenciar Rahova, pe Gabriela Nenciu, operatoarea sistemului de Evidenta Detinuti din penitenciar. Prima lucreaza de 15 ani in penitenciar, a doua de 20 de ani. Toate au motivatia lor, care le provoaca sa uite ca lucreaza cu detinuti duri si deseori cu mintile sucite, dintr-o inchisoare de maxima siguranta cum este Rahova, relateaza Gandul.

Dragoi sparge buboiul grecesc de la loterie. Consiliul Concurentei a controlat, marti, contractele incheiate de Loteria Nationala (LN) cu firmele grecesti Intracom, Intralot si Lotrom. Compania este acuzata de intelegeri anticoncurentiale, motiv pentru care risca o amenda de 30 de milioane de euro. Reprezentantii Loteriei Nationale sunt suspectati ca, in 2003, au incheiat un contract de credit-furnizor cu cele trei firme grecesti pentru implementarea jocului de video-loterie, dar, de fapt, au pus in practica jocuri de tip slot-masini. Continuarea in EVZ.

Victimele grandomaniei lui Voicu, puse la plata de Primarie. Ziarul "Adevarul" a dezvaluit cum a reusit senatorul Catalin Voicu (47 de ani), judecat pentru fapte de coruptie, sa construiasca ilegal o cripta in Cimitirul Bellu, profanand mormintele familiei unui general al Armatei Romane, erou al Razboiului de Independenta de la 1877. Cavoul a fost ridicat, printr-o autorizatie de constructie ilegala, la doar 10 centimetri fata de monumentul funerar al generalului Ioan Nicolescu Argesanu (1841-1913), desi legea impune o zona de protectie de 100 de metri in jurul monumentelor istorice. Lucrarile la cripta familiei senatorului PSD au afectat grav integritatea monumentului, acesta prezentand numeroase crapaturi, mai ales in soclul din marmura, informeaza Adevarul.

Comunistii pregatesc rasturnarea puterii in ziua alegerilor prezidentiale. Deputatii moldoveni vor alege vineri seful statului in conditii de tensiune maxima. Opozitia comunista, care nu recunoaste legitimitatea actualului Parlament de la Chisinau, a anuntat proteste zgomotoase si spera sa obtina dizolvarea Legislativului si plecarea anticipata de la putere a Aliantei pentru Integrare Europeana. Moldova se pregateste sa-si aleaga presedintele, dupa un impas politic de trei ani. De partea cealalta, premierul Vlad Filat i-a convocat intr-o sedinta pe sefii tuturor structurilor de forta si le-a cerut sa asigure ordinea publica in ziua alegerilor prezidentiale, scrie Deutsche Welle.