Oprescu, trei bolizi de lux, niciunul in declaratia de avere. Edilului-sef nu ii place sa umble cu masini ieftine sau care nu sunt puternice. Prefera bolizi de lux, dar acestia nu figureaza in declaratia de avere. Masinile cu care primarul iese la plimbare sau se duce la intalniri insotit, de aproape fiecare data, de garda lui de corp, sunt inmatriculate pe numele unor firme. Asta, desi are la dispozitie o masina de serviciu, un Volkswagen Touareg. In plus, acesta a detinut si o masina personala. Numai ca, a renuntat si la autoturismul marca BMW, care figura in declaratia sa de avere depusa anul trecut, informeaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Romanul care a rezolvat unul din cele mai mari mistere ale istoriei. Liviu Giosan a descoperit cauzele care au dus la prabusirea unei civilizatii milenare care numara, la acea data, 10% din populatia globului si se intindea pe o suprafata echivalenta cu dimensiunea a patru Romanii. "Civilizatia indusului (pe care o localizam in nordul Indiei antice si pe teritoriul actual al Pakistanului n. red.) a disparut datorita unor presiuni geoclimatice extraordinare. Este vorba de aparitia unei perioade de seceta si de existenta unor schimbari climatice radicale. Ploile abundente care sustineau debitul raurilor din zona s-au transformat, in sute de ani, intr-o lipsa de precipitatilor sau in aparitia lor haotica, fapt care a adus pierderi irepabile in agricultura si au afectat decisiv viata oamenilor. In plus, populatia de acolo nu a reusit sa inventeze o solutie tehnologica care sa surmonteze acest handicap climatic, preferand sa paraseasca in masa zona din apropierea raului Indus", ne-a explicat Liviu Giosan modul in care a disparut una dintre cele mai vechi civilizatii care a rivalizat - in stralucire si dezvoltare - cu cea egipteana sau Mesopotamiana. Continuarea in Romania Libera.

USL a crescut cu 10% in primele zile la guvernare. USL a crescut la 59,4% in mai, fata de 48,7% in aprilie, potrivit unui sondaj IMAS, comandat de ''Adevarul''. Alianta dintre PSD si PNL este beneficiara unui val de popularitate dupa ce a reusit sa preia puterea executiva: 59,4% din romani spun ca ar vota USL, potrivit unui sondaj realizat de IMAS in luna mai. Cu o luna in urma, cand USL se afla in opozitie, intentia de vot pentru aceasta alianta era de 48,7%. Cresterea de popularitate a unui partid dupa preluarea puterii este un fenomen care s-a petrecut, in ultimii 20 de ani, odata cu instalarea fiecarui Guvern, scrie Adevarul.

Ofiterul Securitatii comuniste mai vrea un mandat in Salaj. Seful Consiliului Judetean Salaj a fost, in ultimii ani de comunism, un ofiter constiincios in slujba statului si a conducatorului iubit, Nicolae Ceausescu. El conduce CJ din iunie 2004 si este unul dintre baronii discreti ai PSD. Intre anii 1987-1989, Tiberiu Marc (58 de ani) a avut gradul de locotenent- major in cadrul Inspectoratului Judetean Salaj, Serviciul 2 al Securitatii. Una din principalele sale misiuni era de supraveghere informativa a angajatilor Interprinderii de Executie si Exploatare a Lucrarilor de Imbunatatiri Funciare Salaj. Potrivit unui "Plan de cautare a informatiilor", intocmit de tanarul ofiter, acesta a pus bazele unei retele infomative complexe in intreprinderea socialista. Integral in EVZ.

Amnistie fiscala pentru consultanti, artisti si jurnalisti. Statul nu va continua procesul pentru plata retroactiva a TVA pe drepturile de autor, iar plafonul de deductibilitate creste la 220.000 de lei. O ordonanta de urgenta care aduce unele modificari Codului fiscal a fost aprobata ieri de Guvern, una dintre prevederile acesteia constand in cresterea de la 119.000 la 220.000 de lei a plafonului cifrei de afaceri peste care trebuie sa te inregistrezi ca platitor de TVA. In prezent, contribuabilii care realizeaza venituri de peste 35.000 de euro calculati la cursul din data aderarii Romaniei la UE (3,38 lei/euro), adica 119.000 de lei pe an, trebuie sa se inregistreze la Fisc ca platitori de TVA. De la 1 iulie 2012, acest plafon va urca la echivalentul a 65.000 de euro, adica 220.000 de lei, informeaza Adevarul.

Resetarea relatiilor romano-maghiare. Subiectul reinmormantarii scriitorului Nyiro Jozsef, fost membru al partidului nazist maghiar, ar putea fi rediscutat vineri de primul ministru Victor Ponta si omologul sau Viktor Orban. Vineri, 1 iunie va fi organizata la Palatul Parlamentului din Bucuresti o conferinta la nivel de prim-ministri din statele membre ale grupului ''Prietenii coeziunii'' care este si o buna ocazie pentru cei doi lideri politici de a reevalua stadiul relatiilor romano-ungare. In ciuda, sau poate in virtutea unor presupozitii de amicitie netulburata, in ultimul an relatiile bilaterale au fost puse la incercare de controverse relativ periferice, dar incarcate de simboluri si pasiuni puternice, scrie Deutsche Welle.

''Retete'' de la UE pentru Romania. Comisia Europeana (CE) a facut evaluari pe toate programele nationale de reforma si de convergenta ale statelor membre, a analizat in detaliu economiile celor 12 state membre aflate in procedura de deficit excesiv si a anuntat recomandari pentru fiecare din cele 27 de tari UE. ''Este vorba despre bilantul de sanatate al situatiilor economice si bugetare din statele membre UE. Am propus si remedii pe fiecare tara", a declarat presedintele CE, Jose Barroso. Integral in Adevarul.