Loteria Nationala era sa ajunga din nou pe mana grecilor. Inainte de a parasi scaunul de presedinte al Loteriei Romane, Gheorghe Benea a negociat un nou contract cu grecii de la Intralot, cei care, in ultimii opt ani, au dat o gaura companiei de aproximativ 215 milioane de euro. Inspectorii Curtii de Conturi a Romaniei, cei ai Corpului de Control al Premierului si cei ai Corpului de Control al ministrului de Finante au atras atentia autoritatilor ca prevederile contractului de credit-furnizor incheiat intre Loteria Romana si grupul de firme grecesti Intralot sunt paguboase pentru statului roman. Cu toate acestea, Gheorghe Benea, cel care a condus compania pana acum sase saptamani, a negociat o prelungire a acestuia. Contractul de credit furnizor pentru implementarea programului video-loterie, dintre Loteria Romana si grupul de firme grecesti Intralot, Intracom si Lotrom, a fost parafat pe 1 septembrie 2003, de catre Nicolae Cristea, presedintele din acea perioada al companiei, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cine este expertul Comisiei Nationale de Etica si cum a constatat el ca Ponta NU a plagiat. Avocatul Gheorghita Mateut este unul dintre cei trei profesori universitari specialisti in drept care au facut parte din comisia de experti a Consiliului National de Etica. Aceasta comisie de experti a emis, luni seara, un raport in care sustine ca premierul Victor Ponta nu a plagiat. Gheorghita Mateut este profesor de drept penal in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai. Mateut a fost si avocatul lui Cristian Mihai Vasile, condamnat in dosarul Trofeul Calitatii in care Adrian Nastase - conducatorul de doctorat al lui Victor Ponta - a fost si el condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. Contactat de gandul, avocatul Gheorghita Mateut a declarat ca, in opinia sa, Victor Ponta nu a copiat si ca plagiatul a fost definit prin lege in 2004, dar ca nici pe definitia legala a plagiatului premierul nu se face vinovat, scrie Gandul.

Ponta si "datoria istorica" fata de basarabeni. Aflat ieri in prima vizita oficiala la Chisinau, premierul roman Victor Ponta a dat asigurari ca lucrurile bune din relatiile dintre Romania si Republica Moldova vor continua, indiferent de situatia politica din tara sa. In vizita de o zi la Chisinau, prim-ministrul Romaniei s-a intalnit cu liderii Aliantei pentru Integrare Europeana si cu presedintele Nicolae Timofti. Impreuna cu omologul sau moldovean Vlad Filat, el a semnat o declaratie privind cooperarea bilaterala in domeniul securitatii energetice. Ministrii Educatiei din cele doua tari au parafat un protocol de colaborare pentru urmatorii trei ani de studii, care prevede ca, anual, 5.000 de basarabeni vor invata in Romania. Responsabilii de la Transporturi au stabilit unde si ce fel de poduri vor lega cele doua maluri ale Prutului, iar cei din Justitie au semnat un plan de cooperare pentru 2012-2013. Victor Ponta a promis ca Romania va permite in curand accesul si sederea in tara a moldovenilor care detin vize Schengen, fara a avea nevoie de vize nationale. "Stim cum a procedat Bulgaria, Cipru si Slovenia si vom gasi in cel mai scurt timp solutia", a precizat premierul roman, anunta Adevarul.

Incursiune in cea mai noua delta a Europei. Istoria Deltei Nerei incepe abia dupa finalizarea lacului de acumulare de la Portile de Fier. Cea mai noua delta a Europei creste, centimetru cu centimetru, pe malul romanesc al Dunarii. Este vorba de Delta Nerei, un ecosistem care a aparut mai mult accidental. Acesta este o copie in miniatura a Deltei Dunarii si a devenit un adevarat paradis al pescarilor si un regat al pasarilor. "Delta Nerei are un climat de tip mediteranean, asemanator cu cel care exista in insula disparuta, Ada Kaleh, inghitita de ape dupa construirea barajului de la Portile de Fier. In Delta Nerei se gasesc migdali si smochini. Tot aici se afla habitate ale unor specii precum scorpionul carpatin si vipera cu corn, precum specii de broaste testoase cum ar fi Testudo Graeco-Iberica", spune naturalistul Adrian Hagiu. Istoria Deltei Nerei a inceput o data cu aparitia lacului de acumulare de la Portile de Fier, care deserveste complexul energetic gigantic, construit pe vremea comunismului. Pana atunci, Dunarea venea la vale cu o viteza suficienta pentru a spala aluviunile antrenate de raul Nera din amonte. Dupa crearea lacului de acumulare, viteza curentului Dunarii a scazut, iar aluviunile au inceput, incet-incet, sa se depuna si sa formeze o delta care este atat de putin cunoscuta incat nici macar nu apare pe multe harti, informeaza Romania Libera.

Un referendum de o zi cu cvorum de validare. Marile capitale occidentale care s-au implicat in problema romaneasca au incercat sa impuna anumite conditii restrictive in asa chip, incat referendumul de demitere sa nu para o "executie". Liderii USL au acceptat, la presiunile Uniunii Europene si Statelor Unite, instituirea unui cvorum de validare a referendumului de demitere. "Decizia este nedreapta, dar necesara pentru tara", a spus prim-ministrul Victor Ponta la un post de televiziune. Presedintele interimar Crin Antonescu a promulgat legea referendumului, amendata de Curtea Constitutionala, exprimand aceelasi regrete. Din punct de vedere legal si constitutional, cvorumul de validare nu era insa deloc evident. Curtea Constitutionala afirmase clar in 2007 ca sta in puterea neingradita a Parlamentului de a stabili o majoritate relativa la referendumul de demitere. De altfel referendumul de demitere din 2007 s-a desfasurat fara cvorum, conform unui act normativ validat de Curtea Constitutionala, scrie Deutsche Welle.

Granita de vest a tarii, polul contrabandei. Trei din zece tigari ilicite vandute pe piata romaneasca provin din Serbia. Parte datorita stabilizarii preturilor, parte datorita campaniilor anticontrabanda derulate de producatorii de tigarete, iar parte in urma descinderilor politistilor in vami, comertul de tigari ilegale a scazut simtitor in ultimii doi ani, de la peste 36% in 2010 la aproximativ 13% in luna mai 2012, conform lui Neil Coupland, director general JTI Romania. De unde vin tigarile de contrabanda? Studiul asupra pietei autohtone a tigaretelor, realizat de Novel Research, arata ca ponderea produselor ilicite provenite din Republica Moldova si Ucraina a scazut in ultimii ani, crescand in schimb volumul tigaretelor aduse ilegal din Serbia. Procentul acestora in total contrabanda a urcat de la 20,8% in martie pana la 29,1% in mai, in timp ce ponderea tigaretelor aduse din Moldova a scazut de la 26,2% la 24,5%, iar tigarilor ucrainene le revenea, in mai, 24,7%, fata de 27% in martie, anunta EVZ.

Elite catolice si iobagi ortodocsi in Ardeal. Crestinii ortodocsi au fost tratati ca "schismatici" in Transilvania. Elitele catolice ale tinutului au persecutat credinta dupa ritualul Bisericii Bizantului. "O istorie de sate si de preoti e istoria Ardealului romanesc", scria, in 1902, Nicolae Iorga. Ea trebuie scrisa de istorici, "insa e mai greu de a o scrie decat istoria unui stat". Aceasta deoarece satenii nu stiu sa compuna letopisete despre ei si conducatorii lor. Nici macar nu-si insemneaza mormintele cu lespezi de piatra inscriptionate. De la elite vin intotdeauna "razboaiele si pacile, bisericile si manastirile, cartile si legile, tot ce se vede la cea dintai aruncatura de ochi asupra trecutului unui popor". Dar si credinta satenilor lasa urme nesterse. Din sirul generatiilor modeste de tarani, consemna poetic istoricul, au ramas "holdele, datinile si cantecele, hrana trupului si sufletului tuturora, munca si poezia". Si in secolele XI-XV, "credinta strabuna" a continuat in Transilvania prin comunitati si asezaminte ortodoxe, informeaza Adevarul.

Ce s-a schimbat fundamental in ultimele luni in politica romaneasca? Raportul din 2012 al Comisiei Europene vine dupa ce documentele din ultimii ani au fost favorabile la adresa autoritatilor din Romania, iar institutii precum Directia Nationala Anticoruptie si Agentia Nationala de Integritate au fost laudate pentru rezultate. Mai mult, in raportul intermediar din februarie anul acesta, au fost apreciate si alte doua institutii esentiale in reformarea Justitiei, si anume Consiliul Superior al Magistraturii si Inalta Curte de Casatie si Justitie. Au aparut astfel semnale clare ca, daca si raportul final din iulie va fi pozitiv, Romania ar putea intra in Schengen chiar in aceasta toamna. Ce s-a schimbat din februarie pana acum? S-a schimbat majoritatea politica in Parlament, care a promovat un nou guvern, iar acest Executiv condus de Victor Ponta a luat o serie de decizii abuzive, neconstitutionale, culminand cu emiterea de ordonan-te de urgenta in domenii interzise, cum ar fi restrangerea competentelor Curtii Constitutionale (care nu mai avea voie sa se pronunte asupra hotararilor Parlamentului) sau modificarea legii referendumului, scrie Romania Libera.