Ordin oficial: "Intrerupeti TOATE CAMERELE DE SUPRAVEGHERE!" Robert Negoita, primar sector 3: "Dati-mi voie sa avem discretia necesara". Prefectul Capitalei, Georgeta Gavrila, a trimis un ordin catre toti primarii de sector prin care le cere sa intrerupa, pe perioada desfasurarii referendumului, camerele de supraveghere video amplasate in incaperile organizate ca sedii ale sectiilor de votare din unitatile de invatamant. Ordinul prefectului a fost trimis cu trei zile inaintea referendumului, pe 26 iulie, catre primarii de sector, dar si "spre stiinta" Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti: "Avand in vedere Hotararea nr 13/2012 a Biroului Electoral Central , va adresam rugamintea de a dispune masuri corespunzatoare pentru intreruperea functionarii, pe perioada desfasurarii votarii, a camerelor de supraveghere video amplasate in incaperile organizate ca sedii ale sectiilor de votare". Gandul va prezinta documentul trimis de prefectul Capitalei primarilor de Sector.

Agenda zileiFoto: Colaj foto

KremlinLeaks: Victor Ponta s-a intalnit, la Bucuresti, cu Aleksandr Kondiakov. Potrivit siteului KremlinLeaks, partener oficial al WikiLeaks, Victor Ponta s-a intalnit in 14 iunie, la receptia organizata de Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti, cu Aleksandr Kondiakov si Viktor Komardin, presedintele companiei de armament Rosoboronexport. Siteul KremlinLeaks publica un mesaj intre doi oficiali rusi, despre relatiile speciale pe care le-ar avea cu premierul roman Victor Ponta. "Salutari din Bucuresti Ii transmitem intreaga noastra recunostinta dl-ui Victor Ponta, in special pentru felicitarile primite de Ziua noastra nationala. Dupa cum am informat, dl Victor Ponta ne-a vizitat pe data de 14 iunie, iar pentru noi aceasta a fost o posibilitate importanta de a schimba cateva idei foarte utile. Dl Victor ne-a transmis ca intalnirea cu d-nii M. Kondiakov si V. Komardin a fost foarte productiva si a multumit pentru aceasta intalnire..." se arata in mesajul respectiv prezentat de EVZ.ro

Interviu Adriana Saftoiu: "Meciul va fi mult mai dur in USL fara Traian Basescu". Adriana Saftoiu, 45 de ani, consultant politic si fosta purtatoare de cuvant a presedintelui Traian Basescu, spune ca multi romani se vor folosi la referendum de USL pentru plecarea presedintelui suspendat, "dar nu neaparat pentru ramanerea celor care il suspenda acum". In acelasi timp insa, Adriana Saftoiu crede ca Traian Basescu a contribuit "foarte mult" la "situatia imposibila" in care se afla acum, avertizand insa USL ca ar putea pierde o parte din electorat la alegerile parlamentare daca vor continua criticile din exterior. In plus, in cazul in care dupa referendum Traian Basescu va fi nevoit sa plece, in interiorul USL lucrurile se vor complica, fiindca atat PSD, cat si PNL vor vrea sa candideze pentru fotoliul de presedinte al Romaniei, de aceea "meciul va fi mult mai dur in USL fara Traian Basescu.", se arata in interviul din Romania libera.

Scenariile USL: "Il suspendam pe Basescu de cate ori e nevoie". Sorin Rosca Stanescu, membru al PNL si consilier personal al fostului presedinte al partidului, Crin Antonescu, sustine ca invalidarea referendumului nu inseamna si anularea deciziei initiale prin care a fost declansat acest proces. In opinia sa, urmatorul pas ar fi ca, intr-un termen de pana la trei luni, sa fie organizat un nou referendum. ￯Adica se reia procedura de la punctul suspendarii validate de cate ori este necesar, pana cand se vor prezenta la vot suficienti romani. Iar pana atunci, Crin Antonescu va fi presedinte interimar. De aceea am folosit expresia de "eternul suspendat"", adauga fostul jurnalist care este, totodata, si absolvent al Facultatii de Drept. Idei similare au fost exprimate in aceasta perioada si de alti reprezentanti ai puterii. precum fostul PSD-ist Dan Mihalache, azi membru al PNL si secretar general adjunct al Guvernului, scrie Adevarul.

Consiliul National de Etica, despre doctoratul Laurei Codruta Kovesi: "Sunt PROBE CONVINGATOARE ca nu a plagiat". Dupa premierul tarii, un alt inalt demnitar a ajuns in fata Consiliului National de Etica. Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi a mers astazi la CNE, unde va fi audiata in legatura cu acuzatiile de plagiat din teza sa de doctorat. Procurorul general a spus ca si-a exprimat punctul de vedere in peste 100 de pagini, luand punct cu punct fiecare lucru care i se imputa si a demonstrat ca nu este o teza copiata. Interesanta este insa pozitia Gabrielei Catana, purtatorul de cuvant CNE, care a dat de inteles ca procurorul va primi o decizie favorabila. "Verdictul nu va fi dat azi, Consiliul are la dispozitiei un termen de 90 de zile, pana pe 24 august, dar va pot spune ca probele aduse au fost suficiente si destul de convingatoare", a declarat Catana, potrivit EVZ.ro

Juriu de onoare pentru jurnalistii interbelici. Conf. univ. dr. Marian Petcu, fondatorul Asociatiei Romane de Istorie a Presei si redactor-sef al revistei cu aceeasi denumire, a publicat un text intitulat "Juriul de onoare, prima instanta de judecare a jurnalistilor", analizand cazul Sindicatului Ziaristilor din Bucuresti. Ei bine, in fata "Juriului de Onoare", ca prima instanta de judecata a jurnalistilor, au comparut mai multe personalitati din presa timpului. Iata-l pe Constantin Bacalbasa, invinuit de Anton Camburopol ca, participand la elaborarea legii chiriilor, a lasat sa planeze asupra lui anumite suspiciuni. Juriul l-a pedepsit cu avertisment, chiar daca doi membri au cerut suspendarea lui din sindicat. Juriul a dezbatut si cazul lui Bartolomeu Cecropide contra ziarului ,,Dacia", de unde a fost concediat. "Sentinta" juriului a fost ca "Dacia" sa-i plateasca salariul pe trei luni si acesta sa-i fie achitat din buzunarul sefului, scrie Romania libera.