Germania si Polonia doresc alegeri directe pentru liderii UE. Oficialii de la Berlin si Varsovia au argumentat ideea alegerilor directe ale liderilor Uniunii Europene de catre cetateni, pentru a face fata euroscepticilor alimentati in special de catre criza datoriilor. "Ne-am gandit cum putem restabili increderea in UE. Trebuie sa intelegem ca suntem o comunitate de valori si este necesar sa ne aparam modelul nostru european, a declarat ministrul german de externe, Guido Westerwelle, la o intalnire a grupului de reflectie privind viitorul UE de la Varsovia. Acest grup, format din ministrii de externe din unsprezece tari europene, se pregateste sa prezinte o serie de recomandari presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, doua organisme europene in care liderii nu sunt alesi in mod democratic. "Cred ca este decisiv si esential sa aducem mai multa transparenta si democratie in institutiile noastre prin ideea de alegeri directe in Uniunea Europeana. Este un bun raspuns pentru lipsa de incredere cu care ne confruntam", a adaugat Westerwelle, scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Libia: Responsabilii de securitate din Benghazi au fost demisi dupa atacul consulatului SUA. Libia a concediat liderii de securitate din Benghazi, dupa atacul mortal asupra consulatului american de saptamana trecuta, conform ministrului de interne, Fawzi Abdel A'al. Colonelul Salahadeen Doghman il va inlocui pe ministrul adjunct de interne pentru zona de est, Sharif Wanis, precum si pe seful securitatii nationale din Benghazi, Hassan Bou Hmida. "Decizia de inlocuire a lui Sharif si a lui Hmida a fost luata saptamana trecuta. Vom face ceea ce consideram noi ca este drept pentru a rezolva slabiciunile din conducerea securitatii orasului", a declarat Abdel A'al pentru Reuters.

ONU intocmeste o noua lista cu suspectii de crime de razboi din Siria. O comisie ONU pentru investigarea abuzurilor asupra drepturilor omului in Siria a intocmit o noua lista secreta cu sirienii si unitatile suspectate de crime de razboi. Cercetatorul Paulo Sergio Pinheiro a declarat ca s-au adunat "probe extraordinare". Comisia de ancheta independenta pentru Siria a fost infiintata de catre Consiliul ONU pentru Drepturile Omului anul trecut, ca urmare a cresterii violentelor. In luna august, Comisia a raportat incalcari sistematice, inclusiv crime, torturi si violenta sexuala, autorizate de catre guvernul sirian, informeaza BBC.

Olanda isi va reconsidera pozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen in 2013. Olanda va astepta raportul suplimentar privind statul de drept si independenta justitiei din Romania, inainte sa-si reconsidere pozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Potrivit pozitiei guvernului prezentata recent Parlamentului, dezbaterile pentru aderarea la Schengen a celor doua tari balcanice trebuie sa fie amanata pentru 2013, dupa ce Comisia Europeana va prezenta raportul suplimentar privind Romania la sfarsitul acestui an. Guvernul Olandez considera Romania si Bulgaria nu si-au indeplinit toate conditiile de aderare la Schengen, desi au inregistrat progrese semnificative in mai multe domenii, scrie Novinite.

Rusia reactiveaza sistemul de aparare antiracheta din jurul Moscovei. Rusia va reactiva o serie silozuri de rachete balistice amplasate in jurul Moscovei ca parte a unei ample modernizari a retelei de aparare antiracheta care protejeaza capitala rusa, a declarat luni fostul sef al Fortelor strategice ruse, general-colonelul in retragere Viktor Esin. Reteaua de rachete A-135 este desfasurata in jurul Moscovei pentru a contracara atacurile inamice cu racheta care au ca tinta orasul si imprejurimile sale. Sistemul a devenit operational in 1995 si consta dintr-un radar Don-2N de managament al luptei si din doua tipuri de rachete ABM. "Sistemul A-135 va fi modernizat in profunzime. Rachetele si alte elemente, inclusiv componentele de detectare si urmarire, vor fi aduse la zi", a declarat Esin, anunta Ria Novosti.