Noul act al tagediei elene. Dupa esuarea negocierilor pe tema bugetului la summitul UE, o parte a Uniunii - zona euro, cu ale sale 17 state membre - are sansa de a arata ca e capabila, totusi, de luarea de decizii. Ministrii de Finante ai zonei euro se reunesc luni deja pentru a treia oara in tentativa de a adopta o decizie privind acordara unei noi transe din pachetul de ajutor destinat Greciei, aflata aproape in incapacitate de plata. Inaintea reuniunii de la Bruxelles, presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a avertizat asupra situatiei presante, adaugand ca rabdarea sa are o limita. Dupa ce vineri, Juncker a declarat ca problemele nu au fost inca, in mare parte, depasite, sambatat s-a consultat cu ministrii de Finante in cadrul unei teleconferinte. Care au fost rezultatele e neclar. Cert este ca la summitul UE, premierul luxemburghez a folosit prilejul pentru a discuta cu sefi de stat si de guvern din spatiul euro in parte aratandu-le cat de urgenta e rezolvarea chestiunii, scrie Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Povestea celei mai uimitoare prezicatoare din lume. Previziunea pe care a facut-o despre Romania. Profetiile i-au adus faima in lumea intreaga, si se spune despre ea ca l-a egalat, ba chiar l-a depasit pe Nostradamus. Majoritatea predictiilor sale s-au referit la vietile private ale oamenilor care o cautau, dar a facut si multe preziceri referitoare la viata politica internationala, si toate acestea s-au adeverit, dupa cum subliniaza biografii ei. Cercetarile statistice au aratat ca, de-a lungul timpului, peste un million de oameni din intrega lume i-au solicitat ajutorul. Este vorba despre unul dintre cei mai cunoscuti mediumi din lume, Vanga. Pe numele complet Vanghelia Pandeva Dimitrova, s-a nascut la 31 ianuarie 1911 in Strumica, Republica Macedonia de azi, intr-o familie de tarani. A fost un copil nascut prematur si cu complicatii. Numele ales pentru ea- Vanghelia, reprezinta o prescurtare de la Evanghelia, nume grecesc care inseamna "purtatoarea de vesti bune". La varsta de 12 ani a trecut printr-un moment dramatic, care i-a schimbat definitiv viata. Vanga nu a avut copii, insa a avut mai multi nepoti din partea fratilor si a surorilor pe care i-a iubit mult si i-a ajutat. Dintre toti nepotii, cea mai apropiata de ea a fost Diana Radneva, careia Vanga i-a incredintat, cu numai cateva zile inainte de a muri, o profetie despre rolul poporului roman in procesul de evolutie spiritual la nivelul intregii planete. Conform biografilor, aceasta profetie a fost inregistrata pe banda de magnetofon, iar Vanga i-a indicat Dianei sa dezvaluie aceasta profetia la data de 24 ianuarie 2005, iar mesajul sa ajunga in Romania. Integral in EVZ.

Ei merita Romania. Povestea lui Costel, timisoreanul care, fara picioare si o mana, ne invata pe toti ca "viata trebuie traita cu orice pret". Gandul va provoaca pe toti sa cunoasteti povestile unor oameni cu adevarat exceptionali, povestile unor luptatori, ale unor romani - din cei 19.042.936 cati mai sunt in tara -, care nu se lasa prinsi in statistici. Care nu se dau batuti, care nu spun "nu se poate". Ce mai poate astepta de la viata un tanar de 17 ani, caruia i s-au amputat ambele picioare si bratul stang dupa ce a ajuns sub rotile tramvaiului? "Totul!" a tipat inlauntrul lui Costel Pirnau cu o tarie formidabila de caracter. Si a luat viata de la capat invatand, din nou, sa faca primii pasi. S-a ridicat in picioare, "incaltat" in proteze, a plecat la munca si la scoala, a cunoscut o fata, a iubit-o, s-au casatorit, au facut doi copii, va termina liceul, dupa care facultatea de Psihologie. Telul timisoreanului, revenit din morti, agatat de viata cu o singura mana, este acela de a-si face semenii - intregi sau nu - sa priceapa ca viata trebuie traita cu orice pret. "Ii auzeam, ca prin vis, cum ii spuneau maica-mii sa pregateasca cele necesare. Nu mi-a dat nimeni nicio sansa. Toti asteptau sa mor", povesteste Costel, dupa aproape 20 de ani de la accident. Un barbat bine, la 1,80, cu un chip deschis, stapan pe el, echilibrat. Un om care, desi se numara printre cei aproape 700.000 de romani cu dizabilitati - potrivit unei statistici a Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap - s-a impacat cu el insusi asa cum e acum. La cei 37 de ani ai sai, s-a iertat pe sine, i-a iertat pe ceilalti.

A luat Larry Hagman bani de la Ceausescu? Actorul american Larry Hagman, interpretul personajului J.R. Ewing din serialul de televiziune "Dallas", care a murit vineri, a primit bani de la dictatorul roman Nicolae Ceausescu, pentru ca regimul comunist sa poata sa ii foloseasca imaginea, potrivit Mediafax. Potrivit AFP, saptamanalul britanic Sunday Times sustine ca Larry Hagman a facut aceasta marturisire unui jurnalist american, cu conditia ca acea declaratie sa nu fie publicata inainte de moartea sa. Cu ocazia unei vizite pe care Larry Hagman a efectuat-o in anii 1980 in Romania, unde serialul "Dallas" era extrem de popular, regimul Ceausescu i-a cerut actorului permisiunea de a afisa un urias panou cu chipul sau, pe un imobil, afirma saptamanalul britanic. "El (Larry Hagman, n.r.) a spus ca nu are nimic impotriva, daca sotia sa va putea sa ridice a doua zi o punga cu bani gheata, din toaleta unei cladiri guvernamentale", se afirma in acest articol semnat de jurnalistul John Harlow de la Sunday Times. "Ei au facut acest lucru, o punga maronie plina cu dolari a fost lasata acolo pentru noi, iar noi am cheltuit banii foarte repede, asa cum obisnuiam sa facem pe atunci", a declarat actorul. Hagman a declarat, in 2011, intr-un interviu citat de torontosun.com , ca serialul "Dallas" a avut o influenta uriasa in politica internationala si era convins ca acest show TV este "responsabil" pentru declansarea Revolutiei din 1989 din Romania si pentru moartea fostului dictator Nicolae Ceausescu. In perioada de glorie a serialului, in anii '80, presedintele Nicolae Ceausescu a permis difuzarea productiei TV in Romania, pe atunci o tara comunista, considerand ca in acest fel le va arata cetatenilor romani decadenta si coruptia din tarile occidentale. Larry Hagman considera ca acest plan s-a intors impotriva lui Ceausescu si a fost un factor care a contribuit la declansarea Revolutiei din decembrie 1989 in Romania, scrie Romania Libera.

Fata adevarata a mafiei padurilor: Protectie de stat, batai, amenintari cu moartea. Trecutul celui mai mare concesionar de paduri din Romania te inspaimanta: cei care l-au reclamat au fost batuti de mascati in propria lor casa. Un deputat din zona vorbeste de cea mai mare mafi e a padurilor. Melles Elod a taiat munti intregi si are protectie. Pe Valea Muresului zeci de camioane incarcate pana la refuz trec zilnic fara sa le verifi ce nimeni De doua saptamani, capii Ministerului Mediului refuza sa raspunda intrebarilor EVZ legate de concesionarea a sute de mii de hectare de padure de unul dintre cei dubiosi ingineri silvici din Romania. Melles Elod pare o piesa intr-o conspiratie care transcende statul de drept. "Nu avem inca un raspuns formulat", este ultima replica venita de la Serviciul de Presa al ministerului, iar neoficial se stie ca exista un ordin pe linie de partid, venit foarte de sus, pentru a nu se comenta nimic pe acest subiect. Daca veti citi cine este cu adevarat Melles Elod si veti pune in balanta faptul ca institutii de la cel mai inalt nivel il acopera, veti intelege mai bine proportiile afacerilor cu lemn din Romania, anunta EVZ.

O casa eco din Banat a fost inclusa in topul 10 al celor mai reusite locuinte "cob" din lume. Constructiile eco din Romania tind sa se transforme din proiecte excentrice, private cu reticenta de cei mai multi, in adevarate alternative viabile si avantajoase pentru cei interesati de ridicarea unei locuinte cu bani putini. Recent, o astfel de casa din Romania a fost inclusa in topul 10 al celor mai reusite locuinte "cob" (material de constructie similar paiantei, compus din lut, nisip, apa si paie, n.r.) din lume, potrivit Natural Homes. Locuinta s-a materializat dintr-o idee a arhitectei Ileana Mavrodin, membra in proiectul "Casa Verde" in zona de vest a Romaniei, pe malul drept al Nerei, aproape de satul banatean Sasca Romana. Potrivit site-ului naturalhomes.org, Ileana Mavrodin a recurs la aceste tehnologii prietenoase cu mediul in idea de a-I ajuta pe romani sa redescopere mestesugurile locale si spiritul de comuniune cu natura, informeaza Adevarul.

Apocalipsa, profetia maya, se amana. Oracole, mediumuri, profetii. Ideea ca sfarsitul lumii a fost prevazut pentru luna decembrie 2012 de un calendar maya a facut "reteta" la Hollywood si pe numeroase site-uri internet. Dar cateva inscriptii descoperite intr-un templu maya din Guatemala rastoarna previziunile catastrofice - Terra are un viitor de... milenii. Contrar predictiilor, Apocalipsa nu va avea loc la 21 decembrie 2012. NASA a dezmintit, mayasii s-au inselat, Soarele nu va muri in iarna. O echipa de arheologi americani a descoperit fresce vechi de peste 1200 ani reprezentand cel mai vechi calendar maya, care aduce probe suplimentare contra teoriilor potrivit carora misterioasa civilizatie ar fi prezis sfarsitul lumii in 2012. Apocalipsa va veni intr-o zi, dar "peste 5 miliarde de ani", de aceasta data fiind vorba de o teorie stiintifica. Mitul "sfarsitului lumii" a facut mereu parte din fantasmele umanitatii, sustin expertii, subliniind ca el cristalizeaza temeri - de necunoscut, de invizibil, de ceea ce se petrece sub picioarele noastre sau deasupra capetelor. De fapt, sfarsitul lumii in 2012 este doar a 183-a teorie a apocalipsei anuntata de la caderea Imperiului Roman. Superstitiosii pot fi linistiti. Acest "sfarsit" nu este iminent si deja se stie ca mayasii nu au prezis niciodata finalul lumii la 21 decembrie 2012, ci doar finalul unei epoci. Si, daca ne uitam in jur, vom realiza adevarul. Intr-un articol publicat in revista Nature, 22 de cercetatori de la diferite institutii internationale isi exprimau ingrijorarea privind pierderea biodiversitatii din ce in ce mai rapide, dar si fata de accelerarea schimbarilor climatice. Potrivit acestora, aproape jumatate din climatele existente in prezent pe Terra ar putea disparea curand, ceea ce ar insemna o problema pentru diversitate. Practic, aceste climate vor fi inlocuite de conditii necunoscute pentru organismele vii si brutalitatea acestor schimbari va impiedica adaptarea speciilor si ecosistemelor, noteaza Romania Libera.