Fostul sef SIE Ioan Talpes: Laszlo Tokes a fost agent al Securitatii maghiare. Generalul Ioan Talpes, fost sef al Serviciul de Informatii Externe, invitat al emisiunii Adevarul Live, a discutat cu jurnalistii "Adevarul" Diana Rusu si Cristian Unteanu despre implicatiile acestor jocuri de manipulare si dezinformare, precum si tehnicile folosite de-a lungul timpului de serviciile de informatii, pentru discreditarea adversarilor. Se poate vorbi in lumea aceea despre care stim atat de putin despre operatiunile practice de manipulare? Ioan Talpes: Ar fi un curaj enorm sa vorbesc eu despre manipulare. Toata lumea vorbeste despre informare. Nimeni nu va declara vreodata ca si-a propus sa dezinformeze. Toate aceste strategii sunt plasate intr-un context in care oamenii trebuie "informati", deci facuti partasi la un scenariu deja stabilit. Pacepa a aparut in perceperea din partea lui de Occident ca un om care informeaza asupra lumii pe care o parasise. Nu doar ca informeaza, ci chiar ca vine cu adevaruri fundamentale. Stau uneori si ma intreb de ce oare nu gasim pe nimeni care sa reia prima carte pe care a scris-o omul acesta si sa inceapa cu ce i s-a parut la momentul respectiv a fi "informare". Multor romani si nu numai li s-a parut ca "Orizonturile Rosii" aduc tot felul de informatii extraordinare, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum se fac bani pe seama mizeriei din spitalele de psihiatrie. Intr-un centru de psihiatrie de langa Capitala am intalnit bolnavi care se plimba goi prin curte, altii care zac in tarana ore in sir fara sa fie ajutati de nici un supraveghetor. Exact in acelasi loc, o alta unitate medicala similara cumpara mancare la preturi de doua ori mai mari decat cele din hipermarketuri. Mizeria si conditiile inumane din spitalele de psihiatrie din Romania nu au putut fi eradicate desi sunt cunoscute de ani de zile. Spre exemplu, in 2004, la "Grupul pentru dialog social" era lansata dezbaterea "Despre mizeria din spitalele de psihiatrie din Romania". Au participat nume grele printre care reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului de Justitie, Mircea Cinteza (presedintele de atunci al Colegiului Medicilor din Romania), Dan Voinea (procuror la Parchetul Militar), profesori de la Universitatea de medicina, reprezentanti ai asociatiilor de psihiatrie, psihologi, anuntaRomania Libera.

Ministrul Justitiei le raspunde baronilor revoltati. "E raspunderea lor daca au incalcat legea". Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marti, ca isi asuma punctul de vedere privind modificarea legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) cu privire la situatia alesilor locali incompatibili, precizand ca aceasta nu va fi aplicata retroactiv. Intrebat cu privire la criticile ce i-au fost aduse legat de acest subiect, ministrul Justitiei a raspuns: "Daca imi asum critica? Imi asum punctul de vedere formulat de minister si il voi sustine in continuare", a declarat Robert Cazanciuc, marti, dupa sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ministrul Justitiei a fost intrebat si de ce considera potrivit acest punct de vedere, in conditiile in care multi primari gasiti incompatibili au castigat in instanta contra ANI, iar altii, aflati in aceeasi situatie, au pierdut, informeazaGandul.

DW: Romanii si bulgarii isi fac bagajele pentru Germania. Un nou studiu pe piata germana a muncii arata ca anul viitor numarul imigrantilor romani si bulgari s-ar putea dubla in Germania. Agentia federala de plasare a fortei de munca (BA) preconizeaza ca de la inceputul anului 2014, odata cu ridicarea ultimelor restrictii pe piata muncii penru cetatenii romani si bulgari, valul imigrantilor din aceste doua tari s-ar putea dubla. In functie de situatia economica din sudul Europei, respectiv in tari ca Spania, Italia si Portugalia, numarul romanilor si al bulgarilor, care isi vor cauta de lucru in Germania, va fi intre 100.000 si 180.000, arata cel mai recent studiu. In 2012 au venit aici in jur de 71.000 de imigranti din Romania si Bulgaria, scrieDeutsche Welle.

Detinatorii de arme, iubitorii de iarba si musulmanii isi unesc fortele ca sa dea in judecata ANS. Stii ca ai dat cu bata-n balta atunci cand ai reusit sa unesti suporterii reformei cannabisului, fanii armelor, musulmanii americani, ecologistii, libertarienii si activistii pentru drepturile omului intr-un sentiment puternic de antipatie fata de tine. Agentia Nationala de Securitate tocmai a facut rahatul asta. Un grup eclectic unit doar de iritarea de a fi spionat fara motiv da in judecata ANS si mai multi functionari federali din nordul Californiei. Grupul acuza compania de violarea constitutiei Statelor Unite prin spionarea nejustificata a cetatenilor. Deci, felicitari, ANS! Prin dorinta de omnipotenta, ai castigat acolo unde toti marii politicieni americani au dat gres: ai facut o mica parte a tarii sa fie mai putin divizata. Integral peVice.com.

Pasarelele de pe DN 1, pline de hibe. Nu pot fi traversate de batrani si persoanele cu dizabilitati. Cele patru pasarele pietonale montate pe DN 1 pentru fluidizarea traficului si-au aratat deja hibele. Traversarea lor este imposibila pentru persoanele cu dizabilitati, sunt o provocare pentru varstnici, iar la iarna se vor transforma in patinoar. In plus, cei 400.000 de euro au fost cheltuiti pentru o solutie provizorie Chiar in prima zi in care au fost date in folosinta, pe 17 august, cu doua zile mai tarziu decat termenul avansat initial, cele patru pasarele pietonale montate pe DN , in Comarnic (1), Busteni (2) si Sinaia (1) si-au aratat limitele. Montate la mare inaltime, sunt o adevarata provocare pentru varstnicii care isi dau sufletul pentru a urca scarile, iar pentru persoanele cu dizabilitati, care se deplaseaza in scaune cu rotile, traversarea lor este imposibila. Solutia in acest caz ramane mica intelegere cu soferii din trafic, dupa ce sapte treceri de pietoni au fost desfiintate, informeazaAdevarul.

Dacia implineste 45 de ani: Istoria celui mai puternic brand romanesc. Dacia implineste astazi 45 de ani de existenta, dupa ce in 1968 iesea de pe portile uzinei de la Mioveni primul model, Dacia 1100. De-a lungul timpului Dacia a evoluat dintr-o marca nationala intr-una care starnea, la inceputul anilor 2000, un curent international foarte puternic. Totusi lucrurile ar fi stat complet diferit daca Ceausescu nu ar fi dat unda verde proiectului in 1966. Uzina de la Mioveni este una dintre cele mai mari ale grupului Renault si totodata inima procesului de fabricare a marcii Dacia. Conform datelor producatorului auto la inceputul anului viitor ar urma ca de pe portile Mioveniului sa iasa Dacia cu numarul 5 milioane, asta dupa ce pana in 2004 erau vandute doar jumatate din acest total. Ceea ce a influentat insa istoria Dacia au fost doua pariuri, Dacia 1100 si Dacia Logan, scrieRomania Libera.