Relu Fenechiu a plans in prima noapte de arest. Politicianul si-a luat in serios rolul de detinut, pentru urmatorii cinci ani. Relu Fenechiu nu le face probleme gardienilor si incearca sa se acomodeze cu programul. Deputatul a primit lingura, castron, cearsafuri si sapun. Fostul ministru PNL al Transporturilor, deputatul Relu Fenechiu, a plans ca un copil in prima noapte petrecuta in arestul Politiei Iasi. Politicianul a fost cazat intr- o camera de trei paturi, alaturi de fratele sau, Lucian, si asociatul sau, Bogdan Damian, noteaza EVZ.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Concedierile de la Posta Romana pentru cresterea performantei au un efect invers. Concedierile masive facute anul trecut la Posta Romana lasa urme la ghiseele oficiilor postale. Nu mai sunt suficienti lucratori care sa preia solicitarile clientilor. Este cazul oficiului postal numarul 18 din Capitala, unde, la cele patru ghisee, dimineata, era un singur angajat. Asta desi programul incepuse de mai bine de o ora. Este ora 9:15, iar la Oficiul Postal 18 din Capitala din cei patru functionari care ar fi trebuit sa fie la ghiseu, doar unul era la serviciu. Asa ca daca ati fi avut treaba la acest oficiu postal, probabil ca nu ati fi reusit decat sa inchiriati o casuta postala, scrie digi24.ro.

DW: Romania-Franta, bilet gratuit dus-intors. Guvernul francez regreta ca in ultimii 9 ani au fost cheltuite multe milioane de euro, in calitate de ajutoare pentru repatriere, cu singurul efect ca au amplificat afluxul romilor din Romania si Bulgaria. Ministrul de Interne din Franta, Manuel Valls, a prezentat joi a sinteza a eforturilor depuse pentru limitarea migratiei ilegale. Informatiile prezentate privesc si Romania si Bulgaria, atat in ce priveste aspectul strict cantitativ cat si cel politic. Manuel Valls a aratat in preambul ca, desi nu isi propune sa critice guvernul anterior, nu poate sa nu remarce ca politica antimigrationista a acestuia a fost un esec mascat prin trucuri statistice, informeaza Deutsche Welle.

Ce afaceri iau avant pe timp de viscol. Pentru unele firme este esential ca sezonul rece sa fie si alb, altora le este favorabila doar vremea rea. Viscolul, inzapezirile, codurile portocaliu si rosu de ninsori sau inghet sunt un cosmar pentru majoritatea romanilor, iar pentru firme inseamna cresteri inutile de costuri. In schimb, cateva domenii de activitate prezinta avantaje clare datorita acestor calamitati. Printre acestea se numara turismul, transporturile locale (mai ales cele in regim de taxi), energia, agricultura sau productia sistemelor de incalzire. TURISMUL Administratorii de partii se bucura cel mai mult in sezonul rece, cu conditia ca acesta sa fie si alb. In Romania, dupa un decembrie in care nu a nins aproape deloc la munte, cand partiile nu se puteau acoperi nici cu zapada artificiala, administratorilor le-a venit inima la loc vazand ninsorile abundente din ianuarie. Integral in Adevarul.

Cine scoate milioane de euro din codul rosu: Miss World Romania da zapada alaturi de urmariti penal si prieteni de partid. Deszapezirea soselelor atunci cand ninsorile serioase se abat peste Romania a capatat in ultima vreme o solutie noua: se inchide circulatia, iar utilajele intra la lucru abia dupa ce sta ninsoarea. Desi de la bugetele Consiliilor Judetene si ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) se platesc zeci de milioane de euro anual pentru operatiunea de intretinere a drumurilor pe timp de iarna, atunci cand viscolul sau ninsoarea ating intensitati de cod portocaliu sau rosu, drumurile se inchid, circulatia devine aproape imposibila, iar la treaba este scoasa Armata sau Jandarmeria, institutii care nu au in atributii deszapezirea, ci doar acordarea de ajutor, la cerere, in zonele sinistrate. Gandul va prezinta in continuare cine se afla in spatele firmelor care ar trebui sa mentina soselele circulabile in timpul ninsorilor si cati bani au castigat ele in aceasta iarna, in 14 judete in care, in ultima perioada, a fost emisa alerta meteo de cod portocaliu sau rosu.

DW: Infratirea incompetentei cu reflexele tiranice. Apropierea dintre premierul Victor Viorel Ponta si omologul sau din China comunista nu pare sa fi fost defel inutila. Executivele de la Bucuresti si de la Beijing au ce invata unul de la altul. China a urmat recent exemplul Rusiei si a inventat un subterfugiu legal spre a nu-i mai prelungi viza lui Austin Ramzy, un ziarist american de la New York Times, considerat prea critic fata de regimul de la Beijing. La randul ei, Romania e condusa de un politician care pare hotarat sa continue sa escaladeze noi si noi culmi ale inadecvarii, fiind de pilda mereu altundeva decat in zona in care ar trebui sa-l gaseasca datoria de prim-ministru. In martea neagra Ponta se plimba in Africa de Sud. In timpul vizitei inaltului emisar american, Victoria Nuland, se amuza in Italia. E posibil ca apogeul defazarii lui sa-l fi marcat accidentul din Apuseni si dezastrul unui executiv incapabil sa reduca nenorocirea prabusirii avionului cu medici romani la dimensiuni suportabile, prin actiuni coerente si concertate, scrie Deutsche Welle.

REPORTAJ. Batranetea in casele de sub nameti. A fost o saptamana de cosmar pentru oamenii care au ramas izolati cu zilele in propriile case, din cauza nametilor. Cei mai afectati au fost batranii. Singuri si lipsiti de putere, ei au depins de ajutorul vecinilor mai tineri sau al militarilor. Reporterii Digi24 au stat de vorba cu ei. Iordana Enache are 70 de ani si de peste 20 de ani traieste singura. Toti cei trei copii ai ei au plecat in Italia in cautarea unui trai mai bun. Vin acasa doar o data pe an, vara, atunci cand la Rastoaca peisajul pare rupt din basme. Acum insa, in curtea femeii, zapada depaseste doi metri.