Fenechiu, cercetat pentru ca cerea "taxa de protectie" VIP-urilor. Procurorii au confirmat, ieri, existenta unui nou dosar de inselaciune in care este cercetat Relu Fenechiu impreuna cu fratele sau Lucian si cu Bogdan Damian, directorul firmelor sale. Problemele se tin scai de viata lui Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor. Dupa ce a ajuns in spatele gratiilor pentru a executa cinci ani de inchisoare pentru comiterea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, Fenechiu este cercetat acum si pentru comiterea infractiunii de inselaciune. In spatele acestei acuzatii se regaseste calitatea sa de om de afaceri, nu de politician. Mai exact, acesta i-ar fi inselat pe oamenii care au cumparat case in cartierul I.C. Bratianu Iasi, construit prin intermediul firmei Fene Grup SA. Este aceeasi firma prin intermediul careia s-au facut ilegalitatile si in dosarul cu transformatoarele vandute catre Sucursala de Intretinere din cadrul Electrica SA, noteaza EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Jocurile de culise din USL: miza numirii lui Iohannis la Interne. Propunerea PNL pentru Ministerul de Interne, dar si pentru postul de vicepremier a fost una surprinzatoare, in contextul in care Klaus Iohannis, cel ofertat, a precizat in repetate randuri ca ar refuza sa faca parte din actualul Guvern. "Sacrificiul" primarului de la Sibiu nu este, insa, unul fara miza. Informatiile aparute pe surse nu il mentionau pe Iohannis in randul celor care ar fi avut sanse sa fie propusi pentru un post in Guvernul Ponta. Totusi, acest lucru s-a intamplat dintr-un motiv simplu: Crin Antonescu a dorit sa pastreze ce a fost mai bun pentru final. Mutarile din Guvern, anuntate astazi, au in spate o strategie ampla. Tintind pentru postul de vicepremier concomitent cu acela de sef la Interne, Iohannis a fost atentionat deja de catre ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, ca ar putea uzurpa functia vicepremierului Gabriel Oprea, scrie Adevarul.

Un bacsis de 3.200 de lei il poate impiedica pe Klaus Iohannis sa stea la masa Guvernului. Doua detalii din trecutul de primar al Sibiului al lui Klaus Iohannis pun, in acest moment, sub semnul intrebarii longevitatea sa la Ministerul de Interne daca premierul Victor Ponta si ulterior presedintele Traian Basescu vor oficializa propunerea PNL. Aparent, cele sunt "maruntisuri", cum ar fi un conflict de interese intr-un contract in valoare de 3.200 de lei depistat de ANI si o situatie de incompatibilitate in care se afla multi dintre primari. Cu toate acestea, cele doua "buturugi mici" pot fi speculate politic din start de cei care nu doresc avansarea lui Klaus Iohannis in Guvern. Iar istoria recenta ne arata ca nici Victor Ponta si liderii PSD, nici Traian Basescu nu se afla printre admiratorii politici ai primarului din Sibiu, informeaza Gandul.

Razboiul gunoaielor. Firmele de reciclare sustin ca noua lege a salubrizarii favorizeaza firmele de colectare. Legea salubrizarii, in forma aprobata de Parlament, a iscat o adevarata furtuna in randul patronilor firmelor de reciclare a deseurilor, dar si a micilor companii de salubritate. Acestia spun ca actul favorizeaza marile firme de salubritate si ii va aduce pe ei la sapa de lemn. Legea asteapta sa fie promulgata de presedinte. Doi ani s-a lucrat la noua lege a salubritatii. Potrivit acesteia firmele care activeaza in domeniu trebuie sa faca ce nu au facut de 20 de ani - sa colecteze diferentiat deseurile, sa le sorteze si chiar sa le prelucreze. Insa doar firmele mari sunt pregatite sa respecte rigorile, anunta digi24.ro.

Situatie fara precedent! Au disparut 120 de milioane de euro de la RATB. Regia care asigura transportul suprateran in Capitala este in colaps financiar. Saptamana viitoare se va infi inta o comisie de ancheta. Reprezentantii Primariei Capitalei au explicat, pentru EVZ, cum s-a ajuns in aceasta situatie. 2,6 milioane de calatorii se valideaza zilnic pe mijloacele de transport in comun. In statii vin tot mai putine autobuze, multe fi ind stricate Cu toate ca autobuzele sunt pline de calatori, se incaseaza zeci de mii de euro din publicitate si Municipalitatea subventioneaza transportul cu autobuzul sau tramvaiul cu 440 de milioane de lei anual (55%), RATB este in faliment. Potrivit datelor financiare facute publice de ANAF, Regia a ajuns sa fie cel mai mare datornic la stat: are restante de aproximativ 120 de milioane de euro si este in executare silita.

DW: Reintemeierea politicii. Prin taierea uniforma a salariilor cei dedicati si competenti au fost profund deceptionati, iar prin premierea debitorilor cu probleme se intampla la fel : conduita virtuoasa este din nou pedepsita. Prim-ministrul, Victor Ponta, a rostit o fraza ale caror ecouri negative se vor mai auzi multa vreme de aici inainte: "Sincer, cred ca e o prostie sa mai vorbesti de masuri de dreapta si de stanga. Ce e de dreapta si de stanga?" Premierul are insa dreptate sa constate ca logica economica a guvernarii, indiferent de cine este exercitata, tinde sa fie mereu aceeasi: ea nu priveste societatea ca un ansamblu de persoane cu autonomie morala, ci ca o masa animata de comportamente tipice. Dar aceasta observatie nu priveste numai guvernul Romaniei, ci toate guvernele si mai ales acele guverne care au nefericirea de a apela la FMI, scrie Deutsche Welle.

De ce nu-l vrea Ponta pe Iohannis, "premierul liberalilor". Patru momente-cheie in care prim-vicepresedintele PNL a contestat deciziile premierului. Mutarea surpriza a lui Crin Antonescu, prin care primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a fost propus pentru functia de vicepremier si ministru de Interne este privita cu suspiciune de social-democrati. Acestia nu vor sa cedeze din atributiile pe care le are deja vicepremierul Gabriel Oprea, desi liberalii doresc ca Iohannis sa coordoneze Internele din functia de vicepremier. PSD este de acord ca Iohannis sa preia portofoliul lasat vacant de Radu Stroe, dar nu vor ca prin aceasta mutare sa se schimbe structura Guvernului, ceea ce ar conduce la un nou vot de investitura in Parlament. In schimb, liberalii nu accepta ca PSD sa refuze nominalizarile facute de Delegatia Permanenta a PNL. Impunea lui Iohannis in Guvern a fost prezentata de Antonescu drept o intarire a pozitiei liberalilor in Executiv. Social-democratii vorbesc de conturarea unei instabilitati politice dupa aceasta nominalizare iar Crin Antonescu catalogheaza teama PSD drept una "caraghioasa", noteaza Gandul.