De ce a gresit Dan Voiculescu cand a atacat DNA inainte sa stie ce probe au procurorii impotriva judecatorului sau. Fondatorul Partidului Conservator a atacat, marti, dur Directia Nationala Anticoruptie, care a dispus retinerea magistratului Stan Mustata, cel care il judeca in dosarul ICA. Judecatorul este acuzat ca a luat mita in sase dosare pentru a da solutii favorabile. Atacul lui Voiculescu s-a produs inainte ca DNA sa anunte ca printre dosarele lui Mustata nu se numara si cel in care este judecat Dan Voiculescu. Magistratul Stan Mustata, de la Curtea de Apel - care instrumenteaza apelul in dosarul "ICA" in care omul de afaceri Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de coruptie, a fost retinut, marti seara, pentru savarsirea mai multor infractiuni grave printre care ca ar face parte dintr-un grup infractional organizat. Asa au anuntat marti procurorii anticoruptie, care il mai acuza pe Mustata de folosire, in orice mod, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, de luare de mita si trafic de influenta, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Escrocherii in numele lui Liviu Dragnea. Doi falsi directori in Ministerul Dezvoltarii au fost retinuti. Promiteau aranjarea unor licitatii de cinci milioane de euro. Doi escroci au fost retinuti, ieri, de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti dupa ce au reusit sa pacaleasca trei patroni care vroiau sa incheie contracte cu Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRA). Cei doi se prezentau ca directori in cadul ministerului condus de Liviu Dragnea si se laudau ca pot aranja licitatii de trei milioane de euro. Trei patroni au crezut ca l-au prins pe Dumnezeu de picior atunci cand au dat de Marius Constantin Badea, de 38 de ani, si de Andrei Ion Stoenescu, de 53 de ani. Cei doi indivizi, imbracati la costume "asezonate" cu cravate impunatoare si genti pe masura se prezentau drept director general si, respectiv, consilier al "domnului director" in cadrul MDRA. Astfel, arata procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, au reusit sa insele un patron si a fost cat p-aci sa le dea "teapa" altor doi. La doi dintre patroni, care aveau societati de montarea de tamplarie PVC, le-a promis aranjarea unor contracte de trei si, respectiv, doua milioane de euro. "Directorul general" Badea are antecedente si a ajuns un soi de vedeta printre tepari, figurand chiar si pe site-ul "Antitepari" cu fapte similare, anuntaEVZ.

Ziua Muncii. Prima fotografie neretusata a Romaniei muncitoare: cat de multi suntem la stat si la privat. 1 Mai, Ziua Muncii, a devenit in ultimii ani o sarbatoare a consumului, cinstita prin zile libere, gratare, plecari la mare sau la munte, mici si bere. Munca in Romania a ramas intr-o zona obscura, cu multe raportari semi-oficiale, necentralizate si neasumate public de nimeni. Pentru oficiali, munca legala a devenit aproape la fel de greu de raportat precum munca la negru. De Ziua Muncii, Gandul va prezinta, in premiera, o analiza detaliata a evolutiei din ultimii doi ani a numarului real de salariati de pe piata muncii din Romania. Cati angajati depind de lefurile de la stat? Care sunt cele mai practicate meserii din fiecare judet? Ce profesii au ajuns pe cale de disparitie in Romania? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care campania "Ziua Muncii" isi propune sa raspunda pe parcursul urmatoarelor zile. Integral peGandul.ro.

Cum vor schimba populistii Europa. Fenomenul este atat de raspandit incat pare surprinzator ca o asemenea miscare politica nu exista in Romania, dar aparentele sunt inselatoare. Ascensiunea populismului ingrijoreaza pentru ca majoritatea miscarilor anti-UE au o trasatura comuna: sunt pro-ruse si pro-Putin. In Marea Britanie, UK Independence Party (UKIP) al lui Nigel Farage este creditat cu peste 30% din intentiile de vot, peste Partidul Conservator si amenintand sa depaseasca Partidul Laburist. In Franta, Frontul National, condus de Marine Le Pen, este creditat undeva la 27% din voturi, peste socialisti si peste opozitia de dreapta din UMP. In Italia, Miscarea de 5 Stele (M5S) a lui Beppe Grillo a obtinut in ultimul sondaj 27,4%, care il situeaza pe locul al doilea, dupa socialistii lui Matteo Renzi, scrieRomania Libera.

DW: 28 aprilie 2014. Moldovenii au redobandit libertatea! 1638 de moldoveni au mers in UE in prima zi dupa liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova. Abolirea vizelor este considerat al doilea, ca importanta, eveniment dupa proclamarea independentei tarii de fosta URSS. "Sunt convins ca fiecaruia dintre noi i s-a intamplat sa traiasca momente de jena la solicitarea vizei ori scotand pasaportul moldovenesc din buzunar la trecerea frontierei" Am vrut ca cetatenii Republicii Moldova sa nu se mai simta niciodata inferiori fata de semenii lor europeni. Abolirea vizelor nu este nici pe departe un sfarsit de cale. Dimpotriva, este continuarea drumului nostru spre acasa, in Europa", a declarat, cu ocazia abolirii vizelor, prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leanca. Potrivit lui, ziua de 28 aprilie 2014 este una istorica pentru Republica Moldova, deoarece aduce moldovenilor mai multa libertate, anuntaDeutsche Welle.

Gen.(r) Constantin Degeratu: "Asistam neputinciosi la prabusirea unui stat european sub presiunea unei agresiuni de sorginte fascisto-bolsevica". In plin razboi neconventional, desfasurat in estul Ucrainei, statele occidentale au fost acuzate de lipsa unui raspuns ferm si eficient la provocarile Moscovei. "Adevarul"prezinta un comentariu pragmatic semnat de gen.(r) Constantin Degeratu despre actiunile militare pe care statele europene ar fi putut sa le desfasoare in Ucraina, pentru a garanta integritatea teritoriala si securitatea statului vecin. Sub pretextul "evitarii declansarii unui conflict armat", Occidentul a ratat oportunitatea de a se impune strategic in fata Rusiei, crede fostul sef al Statului Major General al Armatei Romane. "In urma cu vreo luna de zile, pe la inceputul agresiunii pasnice a Rusiei in Crimea, pusesem in dezbatere ideea desfasurarii preventive a unor forte de pace in estul Ucrainei, respectiv in orasele Donetk, Harkov, Dniepropetrvsk si altele, informeazaAdevarul.

Voinea nu stie cati bani a pierdut bugetul de stat prin scaderea TVA-ului la paine, dar a numarat firmele care au "iesit la suprafata". Dumitru, Consiliul Fiscal: "Masura are mai degraba un caracter social". La mai bine de sapte luni de la reducerea TVA-ului la paine de la 24% la 9%, autoritatile nu au facut un bilant in ceea ce priveste impactul negativ al incasarilor la bugetul de stat, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, rezumandu-se doar la a numara cele peste 3.000 de firme care "au iesit la suprafata" dupa introducerea acestei masuri. Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, spune insa ca masura a dus la scaderea veniturilor bugetare, iar numarul de firme din domeniu care au inceput sa plateasca TVA este nesemnificativ. De impactul acestei masuri depinde o luare in discutie a scaderii TVA-ului si la alte produse, care nu va surveni insa mai devreme de 2015, potrivit prim-ministrului Victor Ponta, scrieGandul.