Ce spun analistii despre varianta Isarescu - premier. Guvernatorul BNR o posibila solutie "salvatoare" vehiculata datorita profesionalismului sau. Numele lui Mugur Isarescu a fost cel mai des vehiculat, in perioadele de criza, pentru pozitia de prim-ministru. A ocupato in perioada 1999 - 2000, cand economia risca sa se prabuseasca, iar in 2000 si-a incercat sansa in cursa pentru Palatul Cotroceni. Sociologul Vasile Dancu crede ca Mugur Isarescu nu va renunta la pozitia extrem de buna pe care o are in fruntea Bancii Nationale si pe care si-a consolidat- o prin profesionalism si prin refuzul de a face jocuri sau de a participa la cancanuri politice. Si asta in pofida experientei din 2000 cand a preluat functia de premier si a acceptat sa isi asume rolul de "salvator al dreptei", pe fondul tensiunilor dintre partidele desprinse din CDR. "Asa cum singur declara, Mugur Isarescu are o pozitie extrem de buna la BNR, reusind sa faca din banca nationala un fel de oaza de stabilitate. A ramas un reper foarte important si a reusit sa tina banca departe de jocurile politice in aceste vremuri", a spus Dancu, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Dosarul "Maini curate", cartoful fierbinte din Parlamentul Romaniei. Reprezentantii Opozitiei au anuntat ca nu vor bloca demersul Justitiei in dosarul "Maini curate", in care procurorii cer aviz pentru urmarirea penala a noua fosti ministri. Politicienii de la putere spun ca mai intai vor sa vada probele procurorilor. Procurorul general al Romaniei nu a trimis inca cererea DNA catre Parlamentul Romaniei, Presedinte si Parlamentul European pentru obtinerea avizelor necesare cercetarii fostilor ministri. Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, este asteptat sa trimita presedintelui Romaniei, Senatului, Camerei Deputatilor si Parlamentului European cererea pentru aprobarea urmaririi penale fata de cei noua fosti ministri acuzati de coruptie in dosarul "Maini curate". Asta dupa ce vineri Directia Nationala Anticoruptie a trimis la Parchetul General referatul pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata de cei noua politicieni care in perioada in care se presupune ca au savarsit infractiunile au indeplinit functia de ministru, anuntaAdevarul.

Scandalul Microsoft. Adevarata fata a ministrului care ameninta ca isi da foc. In dosarul "Microsoft", fostul ministru al Educatiei este cercetata pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani. Insa "faima" Ecaterinei Andronescu are o vechime mult mai mare, fiind constant alimentata de legaturile ei cu fenomenul "fabricilor de diplome" din mediul universitar privat. Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, in prezent senator, a fost unul dintre demnitarii care s-a declarat socat de ancheta DNA in cazul fraudei la nivel inalt cu licente Microsoft. "Este o gluma. Imi dau foc in piata publica daca cineva imi pune in carca asemenea lucruri. Niciodata nu mi-am pus problema ca voi ajunge intr-o astfel de situatie. Mi se pare ingrozitor de mult, mi se pare de neacceptat intr-o tara normala sa acuzi un om care nu a luat un ban", spunea zilele trecute Ecaterina Andronescu, informeazaRomania Libera.

DW: Parcursul european al Moldovei are nevoie de continuitate. Republica Moldova va depune cerere de aderare la UE in 2015. Este promisiunea facuta de seful diplomatiei de la Chisinau, Natalia Gherman, la intalnirea cu diaspora moldoveneasca din statele New York si New Jersey. Ministrul Natalia Gherman a participat la cea de-a 69-a sesiune a Adunarii Generale a ONU, desfasurata in SUA. Oficialul moldovean a cerut in discursul sau, rostit de la tribuna ONU, evacuarea depozitelor de armament rusesc din regiunea transnistreana, retragerea militarilor rusi de pe teritoriul Republicii Moldova si inlocuirea actualei misiuni rusesti de pacificare cu o misiune civila internationala. Ministrul moldovean a explicat ca prezenta fortelor ruse in Transnistria creeaza obstacole suplimentare in solutionarea diferendului transnistrean, scrieDeutsche Welle.

Experiment revolutionar in Romania. Metoda prin care 40 de barbati cu probleme de greutate pot scapa de diabetul de tip II. In urmatorii doi ani, in Romania, se va realiza primul studiu national menit sa demonstreze ca operatiile de micsorare a stomacului pot vindecAa diabetul de tip II. Cercetarea va fi facuta pe 40 de voluntari, barbati. Jumatate dintre ei vor fi supusi unei interventii chirurgicale, ceilalti unei diete si, in plus, vor lua medicamente. Stefan are 43 de ani, iar cand se urca pe cantar acul indica 130 de kilograme. Are si diabet zaharat de mai bine de un an. Marius este cu an mai tanar si are 120 de kilograme. Si lui diabetul de tip II ii da de furca, tot de un an. Ce au in comun: dincolo de faptul ca sunt niste barbati cu "greutate", ei lucreaza ca programatori si participa voluntar la acest studiu clinic, anuntaStirileProtv.ro.

Coruptie academica. Spaga la decan pentru licente la Educatie Fizica. Procurorii Parchetului General au deschis o ancheta privind posibile fapte de coruptie la Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu Jiu. Potrivit unor surse judiciare, Monica Bica (46 de ani) este cercetata pentru ca ar fi luat spaga la examenul de licenta de la Facultatea de Educatie Fizica. Ieri seara, Bica era audiata dupa ce, mai multi studenti si profesori, au raspuns intrebarilor procurorilor. Audierile au loc la sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj si sunt vizati studenti de la specializarea kinetoterapie. Acestia au sustinut examenul la o facultate acreditata din Capitala. Bica ocupa functia de decan al Facultatii de Educatie Fizica si Sport. Ea si mai multi studenti sunt cercetati pentru dare mita, luare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta si abuz in serviciu. In cauza exista suspiciuni ca, in cursul lunilor iulie - septembrie 2014, Bica ar fi solicitat si primit bani de la studenti pentru a le facilita obtinerea unor rezultate favorabile la examenul de licenta, precum si a le furniza lucrari de licenta gata elaborate, informeazaEVZ.

"Testamentul" lui Nicolae Corneanu: mesaj pentru preotii care au turnat la Securitate si "talibanii"-ortodocsi. Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului timp de peste 50 de ani, a lasat in urma lui un "testament" rezultat al atitudinilor sale in fata unor provocari ale societatii romanesti. Nicolae Corneanu a fost iubit in Banat si datorita sinceritatii sale. Imediat dupa Revolutie, mitropolitul a tinut sa se confeseze credinciosilor, recunoscand si cerand iertare pentru ca a colaborat cu fosta Securitate. Oamenii au considerat ca marturisirea facuta a fost o dovada de cainta. Nicolae Corneanu a fost primul si singurul ierarh din Biserica Ortodoxa Romana care a recunoscut colaborarea cu Securitatea. Nu a fost urmat de un gest din BOR-ului, pentru condamnarea unor practice similar are preotimii. Gestul lui Corneanu nu a fost urmat si de alte fete bisericesti, scrieAdevarul.