Postul rus de televiziune Russia 24 a difuzat joi seara un reportaj in care se afirma ca Republica Moldova este o colonie de nivelul doi a Statelor Unite ale Americii care este controlata de la Bucuresti, scrie agora.md. Reportajul vine dupa ce autoritatile de la Chisinau l-au declarat indezirabil pe Dmitri Kiselev, directorul trustului guvernamental de presa Russia Today si unul dintre cei mai importanti propagandisti ai puterii de la Kremlin.

Acesta urma sa vina in Republica Moldova pentru prezentarea unui documentar de propaganda despre anexarea Crimeei de catre Rusia. Alaturi de Dmitri Kiselev a mai fost declarat indezirabil si regizorul fimului "Crimeea. Drumul spre Patrie", Andrei Kondrasov.

"Guvernul din Republica Moldova ia exemplu de la Ucraina. Mai multi jurnalisti rusi sunt declarati persona non-grata, astfel Chisinaul implementeaza principiile ucrainene in relatii cu presa. Filmul lui Andrei Kondrasov 'Crimeea. Calea spre Patrie' a fost interzis, iar in curand vor fi pedepsiti oamenii care poarta panglica Sfantului Gheorghe. Proiectul de lege in acest sens a fost depus in Parlament. Ucraina in sfarsit si-a gasit in guvernarea de la Chisinau adevaratii tovarasi in lupta pentru viitorul luminos european pe care insa majoritatea populatiei nu si-l doreste". Acesta este intro-ul facut de prezentatorul buletinului de stiri de la postul rus de televiziune Rossia 24, Maksim Kiselev, si prezentat de agora.md, care transcrie textul reportajului in limba romana.

"Calific aceste actiuni drept o forma de autism statal. Dorinta de a nu cunoaste nimic, de a se izola de lume", spune Dmitri Kiselev, in acest reportaj.

"Sa latri la un elefant - e mereu ridicol. Autoritatile moldovenesti nu inteleg ca toate actiunile pe care le intreprind impotriva Rusiei sunt ridicole si provoaca haz in randul populatiei. Poporul moldovenesc este minunat, bland si are o atitudine foarte buna fata de Rusia", adauga si Andrei Kondrasov.

Corespondentului "Vesti" Alexandr Balitkii de asemenea nu i s-a permis sa intre pe teritoriul Republicii Moldova. Motivul, presupune acesta, ar fi ca jurnalistii rusi au facut mai multe reportaje in regiunea transnistreana.

Irina Vlah sustinuta de Moscova la alegerile bascanului Gagauziei

Candidatul independent la functia de bascan al Gagauziei Irina Vlah, este in continuare sustinuta de presa de la Moscova. De data aceasta, Irina Vlah vorbeste despre proiectul de lege care interzice posturile de televiziune rusesti pe teritoriul Republicii Moldova, fapt pe care il califica drept "genocid al populatiei ruse".

Moldova, o colonie de nivelul doi a Statelor Unite controlata de Romania

Invitatul expert rus, Oleg Barabanov, este de parere ca ultimele decizii ale Chisinaului, pe care le numeste anti-ruse, sunt luate in urma intrevederii presedintelui roman, Klaus Iohannis cu omologul sau ucrainean, Petro Porosenko.

"Exista o diferenta intre Ucraina si Republica Moldova. Autoritatile de la Kiev sunt telefonate direct din Washington. Biden telefoneaza, Kerry telefoneaza. Astfel, Ucraina poate fi numita o colonie (a Statelor Unite) de nivelul unu. Totodata, Washingtonului i-ar fi greata sa telefoneze Chisinaul direct, de aceea actioneaza prin Romania. Romania joaca rolul de controlor al Republicii Moldova. Cea din urma pentru Occident este o colonie de nivelul doi. Ordinele vin din Bucuresti si din Kiev", explica Barabanov.

Potrivit acestuia, alianta romano-ucraineana ordona Chisinaului cum sa actioneze in raport cu regiunea transnistreana si Federatia Rusa.