Directorul de la Medicina care facea bani negri din rufele studentilor. Dan Pahoni este acuzat ca dadea ilegal contracte de sute de mii de euro. Acesta este sef de lucrari la Marketing si Aparatura Medicala. In schimb, directorul primea mita de la afaceristi un comision consistent. Dan Pahoni, director general administrativ, si Corina Antoaneta Angheluta, director tehnic in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Bucuresti, au fost arestati la domiciliu pentru 30 de zile. Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General i-au acuzat de luare de mita si abuz in serviciu in legatura cu atribuirea ilegala a unor contracte de achizitie publica. Pahoni este acuzat ca pretindea de la mai multi afaceristi apropiati un comision de 40% din valoarea contractelor. Cele mai relevante probe ale procurorilor au fost suprinse de camerele video montate in biroul lui Pahoni, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

25 de ani de la infiintarea Serviciului Roman de Informatii. Virgil Magureanu, despre nasterea SRI si "praduirea" din anii '90. La un sfert de veac de la infiintarea Serviciului Roman de Informatii (26 martie 1990), "Adevarul" publica un interviu cu cel care a creat aceasta institutie pe cat de indispensabila, pe atat de controversata. Virgil Magureanu (74 de ani) este unul dintre cei mai influenti oameni din Romania ultimilor 25 de ani. Fost ofiter de Securitate si membru al Partidului Comunist, dupa 1989 a infiintat si a condus, vreme de sapte ani, Serviciul Roman de Informatii. Apoi a intrat in politica si in afaceri si s-a spus despre el ca a dirijat din umbra marile schimbari de pe scena politica. Magureanu vorbeste despre cum a trecut Romania de la Securitate la SRI, de la Iliescu la Constantinescu si de la justitie corupta la justitie independenta, anuntaAdevarul.

Dosarul Microsoft: De ce au fost iertati denuntatorii Florica si Pescariu. Decizia DNA de a clasa faptele de dare de mita si cumparare de influenta savarsite de Claudiu Florica si Dinu Pescariu, doi importanti denuntatori din dosarele Microsoft-EADS, a ridicat numeroase semne e intrebare in randul opiniei publice. Romania libera a cerut lamuriri in acest sens DNA. Cum se poate ca cei care au corupt, au castigat zeci de milioane de euro din banii publici pentru ca au tras sfori sa obtina nelegal contracte publice sa nu raspunda penal si sa ramana si cu banii obtinuti? Aceste intrebari legitime au fost ridicate zilele acestea in urma scoaterii de sub urmarire penala a trei dintre denuntatorii din dosarul Microsoft-EADS. Din start, trebuie sa spunem ca aceasta clasare vizeaza doar partea de evenimente in care Claudiu Florica si Dinu Pescariu (foto), ca si Dragos Stan, i-au determinat, prin cumparare de influenta si dare de mita, pe Dorin Cocos, Gheorghe Stefan, Dumitru Nicolae si Gabriel Sandu sa faca, la randu-le, trafic de influenta, respectiv documentatia (cazul fostului ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu) pentru a obtine contracte de inchiriere de licente Microsoft la preturi mult umflate, informeazaRomania Libera.

China a folosit in 3 ani mai mult ciment decat au folosit Statele Unite in tot secolul XX. Explicatia cifrelor "imposibile". Pare o situatie imposibila, dar statistica nu este o inventie a agentiilor de presa chineze. Ea a fost publicata pe blogul personal chiar de catre Bill Gates. China a folosit in ultimii 3 ani mai mult ciment decat Statele Unite in secolul XX, aceasta este concluzia statisticilor prezentate de Vaclav Smil in cartea sa, informatia fiind citata de Bill Gates. Raportul este 6,4 gigatone la doar 4,4 gigatone. Washington Post a incercat sa gaseasca o explicatie pentru aceste cifre, in conditiile in care secolul XX a insemnat pentru SUA o perioada extrem de importanta de dezvoltare. In acest secol au fost construite structuri emblematice precum Barajul Hoover, dar si sute de autostrazi, poduri si zgarie-nori, scrieStirileProtv.ro.

Expert german in aviatie: Prabusirea in timpul zborului este neobisnuita. Expertul in aviatie Heinrich Grobongardt considera neobisnuita prabusirea avionului Germanwings in timpul zborului. Vechimea aeronavei nu era o problema, mai spune acesta. DW: "Este o zi neagra pentru Lufthansa", a spus seful concernului, Carsten Spohr. Atat Lufthansa, cat si Germanwings au o reputatie buna. Cum comentati cele intamplate? Heinrich Grobongardt: Raportata la concurenta internationala, Lufthansa este, intr-adevar, o companie aeriana sigura, lucru valabil si pentru Germanwings. Prabusirea avionului, asa cum stim in prezent ca a avut loc - pe vreme buna si in timpul zborului - este neobisnuita. In zbor, avionul se afla intr-unul dintre cele mai sigure momente ale cursei. Accidentele se petrec in mod normal in timpul procesului de aterizare, in timpul aterizarii propriu-zise, respectiv in timpul decolarii sau imediat dupa aceasta. Acestea sunt fazele critice ale unui zbor, in care au loc aproximativ 80 la suta dintre accidente. Insa probleme aparute in timpul zborului sunt foarte, foarte rare. Integral inDeutsche Welle.

Cum se ocupa posturile pe pile la Radio Cluj. Plangere penala pentru abuz in serviciu, hartuire si discriminare. Conducerea Radio Cluj si a Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) sunt acuzate, intr-o plangere penala adresata de un angajat al studioului clujean Parchetului si Directiei Nationale Anticoruptie, de abuz in serviciu, discriminare si deturnare de fonduri. De fapt este vorba despre angajarea protejatei UDMR, Debreczeni Hajnalka, la Radio Cluj ilegal. Vasile Luca, angajat de 25 de ani la Radio Cluj, prezinta in plangerea sa documente prin care se aproba prelungirea detasarii lui Debreczeni cu inca trei luni la Radio Cluj, in conditiile in care, spune acesta, acest fapt contravine legii 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune, informeazaZiardecluj.ro.

In pat cu dusmanul. Fuga dintr-o inchisoare fara gratii, dupa 24 de ani. E luni, 6 seara, la inceput de septembrie. La Centrul Diaconia este ora cinei, iar Mioara Ionescu imparte farfuriile in sala de mese de la parter. Miroase a budinca, iar copiii nu mai au rabdare: "Mami, iese budinca. Stii ce buna e?" "Eu vreau mazare!". "4 de mazare", zice bucatarul. "Si o ciorbica", raspunde Mioara. In total, 6 copii si 4 femei stau pe scaune. Cu o boneta alba si inalta asezata pe cap, bucatarul centrului le imparte copiilor lapte in canute de tabla: "Care mai doreste sa spuna". Pe farfuriile din tabla se aude jocul metalic al furculitelor. "Mai avem margarina? Vrea asta micu'?" "Da". "Mai vreau". "Sa nu te doara burtica dup-aia". "Nu ma doare burtica". "Eu mai vreau o portie". "Da, puiule, ce mai vrei?" Un baietel in pulover rosu se duce la deschizatura din perete de unde ies farfuriile cu mancare si mai ia o cana cu lapte. Integral inGreatNews.ro.