Oficial rus: Scopul SUA este "sa cucereasca Moscova" cu ajutorul Romaniei. Konstantin Sivkov, presedintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Rusia, a declarat pentru agentia rusa de presa "Sputnik" ca NATO va "cuceri Moscova" cu ajutorul Romaniei. O decizie privind echipamentele militare grele care ar putea fi gazduite de Romania va fi facuta publica in curand, a anuntat generalul Philip Breedlove, in cadrul vizitei sale la Bucuresti. "Slabirea economica a Rusiei, pierderea centrului spiritual care a fost reprezentat de ideea comunista si aliantele europene cum ar fi Pactul de la Varsovia reprezinta probleme. Rusia pur si simplu nu poate concura cu NATO si aliatii sai", spune Konstantin Sivkov, presedintele think-tank-ului rusesc "Academia pentru Probleme Geoplotice". "Situatia de azi este mult mai rea decat in urma cu jumatate de secol", adauga Sivkov, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Dosarul Gala Bute. Serviciul de Paza si Protectie va declasifica informatiile cu privire la deplasarile Elenei Udrea. Procurorii DNA vor audia, in perioada urmatoare, in cadrul anchetei privind Gala Bute, martorii propusi de Elena Udrea, dar si persoanele implicate in efectuarea donatiilor si prestarea serviciilor catre organizatia Bucuresti a PDL. In motivarea deciziei prin care a fost prelungit pe 23 martie arestul preventiv in cazul Elenei Udrea sunt indicate activitatile de urmarire penala care vor fi efectuate in perioada urmatoare de catre procurorii DNA, potrivit Agerpres. "Finalizarea raportului de constatare tehnico-stiintifica in domeniul informatic pentru a stabili legaturile existente intre inculpatii Udrea Elena, Breazu Tudor, Topoliceanu Ana Maria, Lungu Stefan si Obreja Rudel, relatiile patrimoniale dintre acestia, platile efectuate si imprejurarile in care au fost alterate fotografiile folosite de inculpatul Obreja Rudel la organele fiscale; audierea persoanelor implicate in efectuarea donatiilor si prestarea serviciilor catre organizatia Bucuresti a PDL, pentru a stabili provenienta si cuantumul sumelor de bani folosite in acest scop; declasificarea de catre Serviciul de Protectie si Paza a informatiilor comunicate cu privire la deplasarile inculpatei Udrea Elena Gabriela", se arata in documentul mentionat, conformEVZ.

Judecatorul Cristi Danilet: Parlamentul blocheaza inadins anumite dosare sa ajunga in fata judecatorului. Judecatorul Cristi Danilet, membru al CSM, considera ca Parlamentul blocheaza ca anumite dosare sa ajunga in fata judecatorului, iar in cazul ministrilor in care se respinge inceperea urmaririi penale se poate ajunge chiar la situatii in care cel vizat sa scape de acuzatii, existand riscul prescrierii. "Se incalca principiul independentei justitiei pentru ca exista niste dosare care acum sunt blocate inadins la procuror prin vointa legiutorului", a declarat Danilet, laGandulLive. Mai mult, magistratul a apreciat ca nefiresc faptul ca dosarele procurorilor trebuie transmise in integralitate parlamentarilor desi se afla in faza de urmarire penala care este nepublica.

Institutia "Primei Doamne" a Romaniei si obstacolul Elena Ceausescu. Isi are loc in societatea romaneasca institutia "Primei Doamne"? Intrebarea a devenit legitima dupa ce presedintele Klaus Iohannis s-a exprimat marti seara ca ar trebui sa existe o dezbatere in spatiul public privind un potential rol pe care l-ar putea avea sotia sa. La bilantul primelor o suta de zile scurse de la inceperea mandatului sau, presedintele Klaus Iohannis a adus in discutie si rolul primei doamne in spatiul public. Intrebat cum vede institutia Primei Doamne, a declarat ca aceasta inca nu-si gaseste loc in Romania, dar ar merita o dezbatere pe tema. "Ar trebui sa existe probabil cateva studii care sa ne spuna daca romanii isi doresc asa ceva sau nu-si doresc. Prima doamna a mea, sotia mea, imi face onoarea sa ma insoteasca peste tot unde este posibil si cred ca este un prim pas spre a induce in spatiul public o discutie despre prima doamna, dar de acolo pana la institutia Primei Doamne cred ca mai este cale lunga", a raspuns Iohannis, scrieRomania Libera.

Cine sunt marii datornici ai Romaniei. Companii de stat care nu sunt in stare nici macar sa-si plateasca taxele. In plina ofensiva a Fiscului impotriva celor care nu dau bon fiscal, toata lumea vorbeste despre marii datornici si despre cum ANAF nu intervine in cazul acestora. Care e insa situatia reala? Cine sunt si ce patesc marii restantieri la buget? ANAF publica anual pe site-ul sau lista marilor datornici la buget, chiar daca aceasta nu e foarte usor de gasit. Un top in care nu e de dorit sa va gasiti, daca aveti o firma - si in care figureaza atat companii private, cat si societati de stat, precum RADET, CFR Calatori sau Posta Romana. Cifrele date publicitatii de ANAF reflecta situatia la data de 31.12.2014, deci este posibil ca intre timp sa mai fi aparut schimbari si unele dintre companiile din lista sa-si fi achitat datoriile la stat. In acel moment, insa, in fruntea topului se afla Compania Nationala a Huilei, care datora la buget peste un miliard de lei. Mai precis, 1.236.026.370, din care un miliard sunt numai dobanzile si penalitatile, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Politica de comunicare a presedintelui Klaus Iohannis. Exista totusi o contradictie in stilul de comunicare al presedintelui Iohannis si care, din pacate, alimenteaza criticile tot mai persistente. In bilantul sau la implinirea a 100 de zile, presedintele Klaus Iohannis a explicat din nou de ce nu se grabeste sa se amestece in disputele zilei si de ce pastreaza o anumita rezerva. In esenta, raspunsul poate fi rezumat prin doua fraze: "Sa ne vedem fiecare de treaba" si "Preocuparea mea este sa fac ceea ce am spus ca fac". Or, pe durata intregii campanii electorale, Klaus Iohannis tocmai acest lucru promisese: sa ramana in limitele stricte ale Constitutiei, sa adopte o pozitie sobra si echidistanta, urmand cu rabdare si perseverenta ideile sale de reforma, informeazaDeutsche Welle.

Efectul ANAF la bufet: nu se mai dau produse "pe caiet". De frica Fiscului, comerciantii au oprit vanzarile pe datorie. Razboiul cu mica evaziune declansat recent de Fisc i-a speriat pe administratorii magazinelor satesti care vindeau produse "pe caiet", lucru care i-a adus la disperare pe clientii cu venituri mici. Practica vanzarii pe datorie ("pe caiet") a fost, pana nu demult, balonul de oxigen care asigura atat produsele de imediata necesitate pentru familiile cu venituri mici, in special de la tara, cat si un nivel rezonabil al vanzarilor pentru micii comercianti. De frica Fiscului, dar mai ales dupa ce au vazut la televizor ca inspectorii ANAF nu glumesc, comerciantii au oprit aceasta practica. "Adevarul" a intreprins o mica incursiune in randurile negustorilor si musteriilor din cateva localitati mai mici, astfel ca suntem in masura sa va prezentam ce efecte are desfiintarea "caietului" si ce spun oamenii afectati de aceasta schimbare.