Dupa ce expertii Ministerului Justitiei au finalizat redactarea primei sectiuni a noului Cod de Procedura Penala, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat ca noul Cod de Procedura Penala nu le va mai permite judecatorilor sa trimita dosarele penale inapoi la procurori pentru refacerea anchetelor. In plus, acesta le va da avocatilor dreptul de a consulta, in timpul urmaririi penale, toate actele dosarului in care sunt inculpati clientii lor, relateaza Evenimentul Zilei.

Noul Cod de Procedura Penala urmeaza sa fie supus dezbaterii publice in urmatoarele zile. Acesta prevede ca o ancheta penala va avea doua etape. Prima etapa consta in investigarea faptelor, in cadrul careia procurorul va cauta sa stabileasca daca in cauza a avut loc o infractiune. A doua faza anchetei este cea de investigare a persoanei.

La finalul anchetei, actul de acuzare va fi supus unei verificari a legalitatii si temeiniciei, in cadrul unei proceduri speciale, de catre un „judecator de Camera preliminara”, care va respinge dosarul daca va constata incalcari ale procedurilor sau investigatii incomplete.

In plus, Evenimentul Zilei mentioneaza ca, potrivit noului Cod de Procedura Penala, procurorul poate renunta la urmarirea penala si la trimiterea in judecata a persoanelor gasite vinovate de infractiuni minore, acestea fiind sanctionate, in schimb, doar cu amenda, care trebuie confirmata de un judecator.