Gandul: În Moldova se sinucid mai mulţi oameni decât mor în accidente rutiere

de Gabriela Dobos     Gandul
Joi, 6 decembrie 2007, 1:51 Revista Presei | Subiectele Zilei


În Moldova se sinucid mai mulţi oameni decât mor în accidente rutiere
Foto: Gandul
Moldova este regiunea cu preponderenţa cea mai mare a sinuciderilor şi a tentativelor suicidare. Rata este atât de crescută încât numărul cazurilor de sinucideri îl depăşeşte, într-un an, pe cel al victimelor accidentelor rutiere mortale. În ultimii ani, sinuciderile au ajuns să fie una din cele trei mari cauze ale morţii în rândul tinerilor între 14 - 24 de ani, datorită comportamentului impulsiv.

Se estimează, însă, că tentativele suicidare sunt de 20 de ori mai frecvente comparativ cu sinuciderile. În cazuistica ultimilor 18 ani, şi bătrânii de peste 60 de ani îşi pun capăt zilelor invocând traiul tot mai dificil. În ultima jumătate de secol, rata cazurilor de suicid a crescut la nivel naţional cu până la 60%, iar în Europa, sinuciderea este în primele 10 cauze de mortalitate.

Cazuistica Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan” din Iaşi este năucitoare. „Sindromul Italia” şi „sindromul Spania” fac cele mai multe victime. Depresiile şi dorul de cei dragi sunt în top, dependenţii de droguri, persoanele din arest şi penitenciar, dar şi de cele din mediul social defavorizat.

Şi studenţii îngroaşă în ultimii ani numărul celor care vor să îşi curme viaţa şi care au şansa să fie salvaţi. Aceştia invocă stresul sezonier (sesiune), probleme de amor sau stresul social. Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) au clasificat metodele cel mai frecvent utilizate de pacienţi: intoxicaţiile medicamentoase, cu insecticide sau solvenţi organici corozivi, automutilarea, incendierea şi aruncarea de la înălţime.

„Importanţa suicidului ca problemă de sănătate publică este persistent subestimată. Îngrijorătoare sunt tendinţa de creştere a depresiei în rândul populaţiei active şi numărul celor care cochetează tot mai mult cu moartea”, ne-a declarat Tudor Chiuhodaru, medicul coordonator UPU. Îngrijorat de incidenţa tot mai crescută a sinuciderilor şi parasuicidelor (tentative de suicid), medicul Ciuhodaru a iniţiat, în premieră medicală absolută în România, proiectul supranumit CÎRTIŢA: Centrul Integrat Regional de Tratamente şi Intoxicaţii, Traume şi Arsuri, instituţie care să funcţioneze în Spitalul de Urgenţe şi care să includă şi Centrul de Excelenţă în Suicidologie.

Gandul
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

142 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Nu se mai studiaza gradele de comparatie ? (Joi, 6 decembrie 2007, 23:42)

    Toni [anonim]

    &quot;Preponderenta cea mai mare&quot; suna a &quot; cea mai optima &quot; exprimare din presa de azi. <br/> Preponderent =( conf.dictionar ) care intrece in cantitate, superior ca importanta , ca valoare. <br/> Preponderenta = superioritate, calitatea a ceea ce este preponderent. <br/> ( Deci &quot;preponderenta cea mai mare &quot; s-ar traduce cu &quot; superioritatea cea mai mare&quot; sau - cu bunavointa cu : &quot; cea mai mare din cea mai mare &quot;: <br/> Corecta ar fi exprimarea : &quot; regiunea cu ponderea cea mai mare &quot; ( adica &quot; regiunea cu - importanta, greutatea, valoarea - cea mai mare &quot;) .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by