Bugetul Capitalei pe 2016. Pasajul de la Piata Sudului a primit banii pe care i-a pierdut de la UE. Dupa ce a impartit "parinteste" bugetul urias de patru miliarde de lei, votat de consilierii generali, la toate institutiile subordonate, Primaria Capitalei a fost nevoita sa astupe si golurile lasate din cauza proastei gestionari O mare parte din bugetul Capitalei, patru miliarde de lei - circa un miliard de euro - se va duce catre investitiile aflate in derulare. Reabilitarea Soselei Iancului - 10 milioane de lei, Prelungirea Ghencea - 30 de milioane de lei si Bd. Aerogarii - sapte milioane de lei. Una dintre cele mai proaste gestionari a Primariei Bucurestiului a fost Pasajul Subteran Piata Sudului. Pentru ca nu a terminat lucrarea pana la sfarsitul anului 2015, municipalitatea a pierdut finantarea europeana. Astfel, primaria condusa de liberalul Razvan Sava a fost nevoita sa "rupa" 100 de milioane de lei din buget pentru continuarea sapaturilor, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Bomba cu ceas a migratiei, aproape de explozie. Vestile care vin din tarile aflate pe ruta balcanica a fluxului de migranti sunt din ce in ce mai rele. Un gard la granita dintre Grecia si Macedonia a fost rupt in timp ce politia macedoneana incerca in zadar sa-i opreasca pe refugiati folosind gaze lacrimogene. In ciocnirile cu politia au fost implicati sute de oameni care au cerut deschiderea granitei. In cele din urma, gardul a fost daramat de migranti care au folosit bare de metal si semne de circulatie pentru a forta o poarta utilizata pentru trecerea trenurilor. Peste 7000 de oameni sunt masati la aceasta granita si in fiecare zi mii de alti migranti sosesc in taberele din Grecia. Cancelarul german, Angela Merkel, a cerut tarilor europene, mai ales celor care au facut eforturi acum un an pentru a pastra Grecia in zona euro sa nu lase acum aceasta tara sa cada in haos. Apelul a avut insa putine reactii pozitive. Dar criza este de abia la inceput. Pe masura ce vremea se va imbunatati, numarul de migranti va deveni din ce in ce mai mare. Ei nu vor mai putea fi adapostiti in taberele din care oricum doresc sa plece, anuntaAdevarul.

21 de zile. Cronologia unei crize care arata adevarata fata a sistemului de sanatate din Romania. 3 copii morti, 4 internati in continuare in Bucuresti cu sindrom hemolitic uremic si alti 62 cu infectii digestive severe spitalizati in unitatile medicale din judetul Arges. Acesta este bilantul dupa 21 de zile de cand la Spitalul "Marie Curie" din Capitala au ajuns, in stare foarte grava, mai multi bebelusi din Arges. Copiii au fost diagnosticati cu sindrom hemolitic uremic si multi dintre ei au avut nevoie de dializa - o procedura care poate lasa si lasa, in cele mai multe dintre cazuri, sechele. Cauza exacta a imbolnavirilor s-a descoperit abia la 17 zile de la inceperea crizei, o tulpina extrem de agresiva a bacteriei E. coli, care ar fi putut fi descoperita mai din timp daca se efectuau teste. Acestea insa nu existau in spitalul de la Pitesti, unde in cele mai multe cazuri copiii au fost tratati cu antibiotice inainte de a fi transferati la Bucuresti cand medicii si-au dat seama ca sunt depasiti de situatie. Cat priveste sursa, abia dupa 20 de zile este suspectata branza de vaci produsa de firma "Lactate Bradet", unde s-a identificat bacteria intr-un lot de 25 de kilograme, informeazaGandul.

Viata scumpa din inchisorile romanesti. Ministrul Justitiei: "Un kilogram de rosii costa mai mult decat la Bruxelles". Ministrul Justitiei a fost chemat in Parlament sa spuna care sunt conditiile din inchisori si cum pot fi imbunatatite. Romania a fost condamnata de CEDO, anul trecut, in 76 de cazuri in care detinutii s-au plans de conditiile din penitenciare. Supraaglomerarea, imposibilitatea de a munci si preturile exagerate din magazinele penitenciarelor sunt "cauze de abuz". Raluca Pruna s-a aratat revoltata ca un kilogram de rosii costa la magazinul inchisorii dublu fata de piata centrala din Bruxelles. Mancare gatita, legume, fructe, prajituri, produse de igiena. Oferta magazinelor din inchisorile romanesti este diversa. Detinutii pot cumpara saptamanal de maximum 600 de lei, daca au bani, pentru ca preturile sunt uriase, scrieStirileProtv.ro.

DW: Scoala, victima unei reforme ignorante. Unda de soc a ajuns si in Romania, adusa de expertii in educatie care, desi nu au nicio virtute intelectuala dovedita, ocupa pozitii tot mai influente in diferite Institute sau comisii de reforma. Intr-un interviu recent, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a spus, in sfarsit, ceea ce astepta toata lumea cu o minima intelegere a problematicii culturale: "Ca ministru al Culturii, consider ca e un dezastru sa scoti muzica si latina din scoli. A fost lansata aceasta dezbatere in spatiul public, care a fost organizata de Institutul de Stiinte ale Educatiei. Ea a comportat intr-o prima faza renuntarea la ora de latina, renuntarea la o ora de romana, din cele patru, la clasa a V-a, renuntarea la ora de desen la anumite clase, la ora de muzica, comasarea istoriei cu alte discipline sub un label care n-am inteles exact ce ascundea. Din punct de vedere al ministrului Culturii, daca s-ar aplica aceasta reforma curriculara ar fi un dezastru, pentru ca sunt vizate chiar acele competente care structureaza cultura intr-un copil, intr-un tanar. Asta inseamna cultura: istorie, muzica, desen, romana si latina", anuntaDeutsche Welle.

Povestea securistului care a chefuit cu o turista suedeza: in loc s-o supravegheze, a deconspirat toti agentii de pe litoral. Arhivele fostei Securitati sunt pline de cazuri halucinante ale unor cadre cu functii de conducere care furau, intretineau raporturi intime cu copilele celor arestati, se deconspirau sau care dadeau spectacole prin gari. La jumatatea secolului trecut, Securitatea din Romania se confrunta cu mari probleme. Cadrele era aduse de la sapa sau din fabrici si puse direct la conducere, fara a avea experienta necesara, fapt care a dus la mari derapaje. Cercetatorii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) au facut o selectie a abuzurilor practicate de fostele cadre ale Securitatii, pe care le-au descris in publicatia "Caietele CNSAS". Memorabila ramane aventura lui Victor Gales (Galis), seful Serviciului care se ocupa de supravegherea contrainformativa a turistilor veniti in Romania. In vara anului 1962, el a primit insarcinarea de a merge pe litoral pentru a coordona activitatea de supraveghere a turistilor, sub acoperirea unui oficial al Oficiului National pentru Turism (ONT). Nu a trecut mult timp si ghizii din reteaua informativa au semnalat faptul ca ofiterul petrece tot timpul in restaurante, cheltuind fondurile ONT in compania turistilor straini, informeazaAdevarul.