Parada politicienilor la mina mortii a lasat in umbra adevaratii eroi. Tragedia vazuta prin ochii minerilor: "Muncim cu hei-rup, ca acum 100 de ani" Salvatorii minieri au muncit ore in sir, in adancul pamantului si in conditii groaznice, pentru a ajuta victimele tragediei din Mina Lupeni. Politicienii au fost, insa, in noaptea de joi spre vineri, in lumina reflectoarelor. Accidentul din subteranele minei ofera imaginea trista a mineritului. El fusese adus vineri dimineata la Floreasca in stare de coma indusa. Starea i s-a agravat din cauza unei insuficiente renale si a multiplelor traumatisme suferite. Minerul Florin Suciu, de 24 de ani, fusese internat la Spitalul Floreasca dupa ce a fost salvat din mina la circa 12 ore dupa ce tavanul galeriei s-a prabusit peste el si alti doi colegi. Bilantul victimelor accidentului de joi de la mina Lupeni creste astfel la doi morti si un ranit. Vineri dimineata, cu doar cateva minute inainte ca primul miner ranit grav si blocat intr-o galerie a Minei Lupeni, aflata la mai mult de 400 de metri adancime, sa fie adus la suprafata, la gura Minei sud din Lupeni, prin care barbatul urma sa fie scos au avut loc miscari impresionante de forte si, mai ales, de imagine. Era ora 1:30, iar in mijlocul celor cateva zeci de oameni, colegi si apropiati ai victimelor accidentului din subteran si ai salvatorilor lor si-au facut aparitia ministrul Energiei, Toma Petcu, stafful sau si primarul Lupeniului, Lucian Resmerita, relateaza Adevarul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

De la Vintu la Ioan Niculae: Trecutul intunecat al deputatului ALDE preocupat de ouale romanilor. Vizibil deranjat de autoconsumul din Romania, deputatul ALDE Varujan Vosganian a inceput sa numere ouale din cotetele taranilor. "Fiecare ou mancat de la gaina din curte vaduveste bugetul de stat cu 50 de bani", considera Vosganian. Fost ministru al Economiei in Guvernul Tariceanu, Vosganian a socotit ca, incurajand autoconsumul, bugetul pierde anual miliarde de lei. Aceste socoteli au generat un val de ironii la adresa deputatului ALDE, declaratiile lui fiind comparate cu cele ale ministrului agriculturii, Petre Daia, care a adus mai multe elogii oii. Dar prin ce s-a "remarcat" Varujan Vosganian de-a lungul timpului? Numele lui a fost legat de mai multe scandaluri, fiind asociat cu oameni de afaceri controversati pe care i-a sprijinit ori a primit ajutor de la ei. In 2006, Vosganian a pierdut ocazia de a fi numit comisar european din cauza legaturilor pe care le avea cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Vosganian a fost nominalizat in 2006 de Partidul National Liberal pentru fotoliul de comisar european, insa socialistii din Parlamentul European au semnat o declaratie in care candidatul PNL era acuzat ca a fost pe "lista de plata a unor magnati". Era vorba de legaturile dintre Vosganian si controversatul om de faceri Sorin Ovidiu Vintu, care in anii `90 ar fi finantat un proiect politic al fostului ministru liberal, noteaza New Money.

Bulina rosie, scenariu negru. Cine e vinovat pentru frica de cutremur in Romania? Mii de cladiri din Romania sunt un pericol public si s-ar face una cu pamantul in cazul unui cutremur. Au fost declarate imobile cu risc seismic, dar nimeni nu a facut nimic sa le consolideze. Vorbim deopotriva de blocuri de locuinte, dar si de sedii ale unui institutii importante. In multe cazuri, proprietarii din cladirile cu bulina refuza chiar si reabilitarea pe banii primariei. Pe strada Cuza Voda din Iasi se afla cele mai multe cladiri cu bulina rosie din oras. Casele au fost construite inainte de 1900 si nu au fost niciodata reabilitate. Primaria a vrut sa le modernizeze cu bani europeni, dar proprietarii au refuzat sa se mute. Vasile Boanca e unul dintre ei. A cumparat locuinta in urma cu 40 de ani. "Chiar daca ne mutam undeva, in alta parte, pamantul nu mai este ca inainte si se poate darama si in alte parti", spune Vasile Boanca. "Nu am fost capabili, din cauza acestui refuz, sa depunem o documentatie la Comisia Europeana", explica Sebastian Buraga, purtator de cuvant al Primariei Municipiului Iasi. Autoritatile locale au inspectat cladirile subrezite. Aproape 300 de imobile din oras se pot darama din cauza unui seism, iar 200 dintre acestea sunt blocuri in care locuiesc 27 de mii de oameni, relateaza Digi 24.

Estul Ucrainei: Porosenko pregateste un nou inceput controversat. Ucraina vrea sa redefineasca politic situatia din estul separatist al tarii. Intr-un proiect de lege nou, presedintele Porosenko descrie Rusia drept agresor si se pronunta pentru respectarea Acordului de la Minsk. Petro Porosenko se grabeste. A lucrat luni de zile la un proiect de abordare noua a tinuturilor separatiste Donetk si Lugansk. Detaliile au fost tinute secrete, s-a discutat in spatele usilor inchise doar cu partenerii occidentali. Acum se trece insa la treaba. Deja joi, deputatii ucraineni au putut vota in prima lectura asupra a doua proiecte de lege introduse de Porosenko in Parlament abia cu o zi inainte. Neoficial, legile vor fi denumite de "reintegrare" si vizeaza revenirea regiunilor Donetk si Lugansk sub controlul Kievului. rimul proiect de lege "despre particularitatile politicii de stat" constata pe 15 pagini ceea ce toti ucrainenii stiau deja, desi nimeni nu se incumeta sa recunoasca oficial prin lege: Rusia trebuie privita ca agresor iar regiunile separatiste Donetk si Lugansk trebuie privite ca aflate "temporar sub ocupatie". Kievul va aplica astfel si pentru Donbas (dupa trei ani de conflict) o unitate de masura similara celei folosite la anexarea Crimeei. Porosenko propune ca intelegerile de pace pentru estul Ucrainei si Acordul de la Minsk negociat in septembrie 2014 si februarie 2015 in capitala Belarus sa capete statut de sarcini de indeplinit urgent, mai ales in domeniul securitatii, scrie Deutsche Welle.

M-am bagat intr-o organizatie dubioasa de ziaristi romani ca sa am pensie de boss la batranete. Singura asociatie de jurnalisti din Romania recunoscuta de lege considera presa online "un element de noutate". Prin august, cand au aparut din nou discutiile despre pensiile nesimtit de mari ale securistilor, parlamentarilor, demnitarilor, am aflat de la un coleg ca exista si ziaristi care vor primi la batranete mai multi bani decat pulimea din aceasta tara. Despre ce e vorba? Atunci cand s-a stabilit ce categorii profesionale au dreptul la pensii speciale, un senator UNPR (partidul lui Gabriel Oprea pe vremea aia) pe nume Haralambie Vochitoiu a completat legea cu urmatoarea prevedere: jurnalistii care fac parte dintr-o uniune de creatori de utilitate publica si-s pensionati in sistemul de stat beneficiaza de o indemnizatie ce reprezinta 50% din pensie, "cu conditia sa nu depaseasca doua salarii de baza minime brute pe tara". O smecherie, am gasit aici mai multe detalii, dar ideea e ca in acest moment in Romania exista o singura asociatie care a primit statut de utilitate publica din partea statului - Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR). Chiar daca am 25 de ani, stiu ca e bine sa te gandesti la viitor inca de acum. Asa ca am zis: de ce sa nu ma inscriu si eu in asociatia asta si, cand o veni timpul, sa bag in buzunar o pensie mai mare cu 50% decat colegii mei? Nu stiu daca realizezi, dar procentul asta poate reprezenta lejer diferenta dintre o viata la batranete mizerabila (ca a majoritatii pensionarilor din Romania) si una cel putin decenta, scrie Vice.

Cum poate fi stopat fenomenul violentei in trafic: solutiile expertilor dupa evenimentele tragice din ultimele zile. Aglomeratia si lipsa de civilizatie in trafic duc la conflicte violente. Un sofer a murit, iar altul a ajuns in stare grava la spital, in urma unor rafuieli in trafic. Specialistii spun ca agresivitatea ii plaseaza pe unii soferi in sfera criminalitatii, iar consecintele trebuie sa fie pe masura. Din ce in ce mai multi soferi recurg la sicane in trafic, in incercarea de a-si face singuri dreptate. Din pacate, putini isi dau seama de pericole. Doua incidente violente petrecute, recent, in strada demonstreaza, daca mai era nevoie, unde poate duce atitudinea inversunata a unor soferi. Un barbat a fost omorat, iar altul a ajuns in stare grava la spital, in urma unor altercatii in trafic. Ambele incidente s-au produs in Capitala. Primul incident si cel mai grav, s-a petrecut intr-o intersectie din sectorul 5. Dupa ce s-au sicanat in trafic, doi soferi, unul de 50 de ani, iar altul de 25, au coborat din masini si au inceput sa-si imparta pumni. Lovit cu putere, soferul mai in varsta s-a dezechilibrat si a cazut, izbindu-se cu putere cu capul de asfalt. Acolo a ramas inconstient. Din pacate, barbatul s-a stins la spital dupa 10 zile de spitalizare. Al doilea incident sangeros s-a petrecut pe o strada din sectorul 3. Soferul unei betoniere, care turnase o placa la ocladire aflata in constructie, a fost dat jos de la volan de catre doi indivizi si batut cu bestialitate. Unul dintre agresori a scos un cutint si si-a injunghiat victima de mai multe ori. Se pare ca cei doi erau nemultumiti ca autospeciala depasea gabaritul strazii. Specialistii pun acest tip de violenta pe seama aglomerarii traficului, dar si a lipsei de educatie a soferilor. Pentru stoparea rafuielilor in trafic, legislatia ar trebui adaptata la noile provocari ale sigurantei rutiere, anunta Adevarul.