Fostul vicepreședinte american, Joe Biden, critică demagogii și șarlatanii din Ungaria, România și PoloniaFostul vicepreședinte american, Joe Biden, în prezent președintele unei comisii transatlantice pentru apărarea democrației, a criticat, într-un discurs ținut la Copenhaga la sfârșitul săptămânii pe tema ”Democrația în era revenirii autoritarismului”, ”șaralatanii și demagogii care exploatează fricile oamenilor și dau vina mereu pe alții”. ”Acum sunt imigranții, outsider-ul, celălalt”, a declarat Biden, făcând referire directă la trei țări din Europa Centrală și de Est: Ungaria, România și Polonia. Vorbind despre asaltul la adresa democrației, Biden a mai declarat că instituțiile și libertățile sunt îngropate lent, încetul cu încetul, fiecare pas fiind gândit pentru a concentra puterea în mâna unor lideri, scrieG4Media.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Primele declaraţii făcute de Carina Ţurcan din închisoare. Ea este acuzată de spionaj în RusiaReţinerea Carinei Ţurcanu, membră în consiliul de administraţie al Inter RAO, sub suspiciunea de spionaj (în favoarea României) reprezintă unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri din acest an în Rusia, notează luni cotidianul popular Moskovski komsomoleţ (MK). Dacă surse din serviciile speciale încearcă să acrediteze ideea că Ţurcan, originară din Republica Moldova, a transmis României informaţii secrete privind furnizarea energiei electrice în Donbas şi Crimeea, femeia susţine că „împotriva ei a fost montată opinia publică”, cu informaţii pregătite din timp. Potrivit MK, apărători pentru drepturile omului din Rusia au putut să verifice condiţiile de detenţie ale lui Carinei Ţurcan în închisoarea Lefortovo. Prietenii şi apropiaţii ei resping toate acuzaţiile de spionaj apărute în presă. „Ea este mândră, serioasă, strictă, foarte inteligentă, exigentă - altfel nu ar fi făcut faţă la funcţia pe care a avut-o”, susţine o colegă a ei de facultate, aratăDigi24.

La ceasul sultanismului Liderul turcErdogan a ajuns unde ar vrea Liviu Dragnea să fie. A obţinut acces, prin mijloace aparent democratice, la statutul de şef absolut al ţării sale. Dar cum a parvenit? Şi ce înseamnă victoria sa pentru Europa? Întreaga suflare islamistă are motive să exulte. Precară, democratic, dar mai convingătoare decât maniera prin care s-a instalat în Rusia, pe tronul ţarilor, fostul KGB-ist şef Putin, izbânda electorală a preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, merită o analiză serioasă. Căci liderul de la Ankara are acum mână liberă să-şi reotomanizeze şi să-şi reislamizeze în profunzime republica, influenţând astfel masiv procesele de dedemocratizare din alte zone ale Europei. Între care şi România. Ca apropiat al Frăţiei Musulmane, islamistul sunit i-a dat afară din slujbe pe nenumăraţi magistraţi şi poliţişti turci, care investigau implicarea familiei sale în scandaluri de corupţie ori se arătaseră prea independenţi şi ataşaţi de laicism. Concomitent, a nivelat presa, potrivitDeutsche Welle.

Protestul anti-PSD care mi-a arătat că Piața Victoriei nu are nevoie de discurs naționalistProtestul de duminică seară a scos din casă peste 10 000 oameni în București, care s-au adunat, cu căței, copii și vuvuzele în Piața Victoriei. Deși poate au fost mulți care se așteptau la incidente, acestea, din fericire, au lipsit. Mitingul de aseară a avut aerul ăla de protest pașnic, cu oameni hotărâți, dar liniștiți, care nu vor nici să se ia la bătaie cu jandarmii, dar nici să plece acasă. Ceva din bucuria condamnării lui Dragnea s-a mai dus, mai ales după conferința de presă în care Daddy a anunțat că va merge până la capăt, ferm și radical, și-a cerut iertare celor din pușcării și a spus că statul paralel va fi zdrobit. Cu spectrul potențialei OUG care ar urma să modifice Codul penal pe gustul lui Dragnea deasupra capului, oamenii au protestat. Pe la 6 jumătate, când am ajuns, nu se oprise încă circulația și protestul era împărțit în două. O parte dintre oameni stăteau în zona fix din centru, destul de răsfirați, delimitați de jandarmi, ceilalți, în grupuri mari, pe partea cu Antipa. Încet-încet, s-a umplut piața, relateazăVICE.

Fiscul vrea să blocheze conturile lui Mihai Gâdea. Realizatorul TV susţine că i-a restituit lui Dan Voiculescu 300.000 de lei cashAvocatul directorului Antena 3 Mihai Gâdea a cerut luni Judecătoriei Sectorului 3 să nu pună poprire pe conturile acestuia pentru recuperarea prejudiciului de 60 MILIOANE EURO din Dosarul ICA - Dan Voiculescu. Gâdea împrumutase de la fostul patron al Antena 3 aproape 800.000 de lei în 2011, dar susţine că i-a restituit pe toţi, jumătate în numerar. ANAF vrea să pună poprire pe conturile realizatorului tv, pentru că în declaraţiile de avere ale lui Dan Voiculescu, în perioada în care era parlamentar, apărea un credit de 785.000 de lei, acordat în nume personal lui Mihai Gâdea. Acesta a restituit o parte din împrumut, iar în iulie 2012, mai era dator lui Voiculescu cu 695.000 lei. Pe 8 august 2014, Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA, informeazăGândul.

Fostul șef al NATO, umilit în SUAFostul secretar general al NATO, Javier Solana, a declarat luni că i s-a refuzat autorizaţia electronică de intrare în Statele Unite, pentru că a mers în Iran unde a participat la negocierea acordului nuclear, relatează AFP. "Este o decizie puţin meschină", a declarat Javier Solana într-un interviu acordat canalului de televiziune spaniol Antena 3, explicând că a mers în Iran în 2013 pentru ceremonia de învestire a preşedintelui Hassan Rohani. "Am mers acolo în calitate de reprezentant al tuturor celor care au negociat" acordul nuclear, din care preşedintele Donald Trump a retras SUA în luna mai. "Este nevoie ca diverse persoane să meargă în ţările cele mai complicate pentru a continua negocierile. Ceea ce mi se pare cel mai şocant este faptul că aceşti oameni sunt trataţi la fel ca ceilalţi" în ceea ce priveşte permisele de intrare şi de ieşire, a subliniat el. Autorizaţia electronică, ce îi scuteşte pe cetăţenii Uniunii Europene să solicite o viză pentru călătorii care nu depăşesc 90 de zile în Statele Unite, se obţine în mod normal online înainte de deplasare. Însă, din 2015, persoanele care au călătorit înainte în Iran, Irak, Siria, Sudan, Libia, Somalia şi Yemen nu mai pot beneficia de această autorizaţie şi trebuie să depună o cerere de viză. Restricţia nu se aplică în mod normal oficialilor guvernamentali, însă Javier Solana nu deţinea o astfel de funcţie în 2013, scrieRomâniaLiberă.

Tunuri de apă care trântesc pe asfalt demonstranții. Ministrul Muncii visează frumosSupărată pe protestele antiguvernamentale din Piaţa Victoriei, Lia Olguţa Vasilescu a răscolit internetul pentru a se documenta cum tratează autorităţile din alte ţări demonstraţiile. Şi a găsit mesajul unui motociclist din Africa de Sud, cu predilecţie pentru ideile extremiste şi videoclipurile violente, care ne arată cum şi-ar dori să acţioneze forţele de ordine împotriva protestatarilor. În imagini se vede un grup de demonstranţi împrăştiaţi cu tunuri de apă. Cei atinşi de jetul puternic, sunt trântiţi violent pe asfalt şi rămân nemişcaţi. Ministrul Muncii preia imaginile pe pagina sa oficială de Facebook şi lasă plăcerea comentariilor simpatizanţilor săi. Aceştia au înţeles imediat ce visează liderul PSD, aratăGândul.