"Vestele galbene" - o nouă mişcare socială?. Emmanuel Macron este supus la presiuni. Protestele "vestelor galbene" ar putea fi proba de foc pentru tânărul preşedinte. Francezii îi arată guvernului de la Paris cartonaşul galben. În timp ce preşedintele Emmanuel Macron participă la summitul G20 organizat în Argentina, francezii îşi strigă din nou nemulţumirea în stradă. Începând de la mijlocul lunii noiembrie, francezii ies cu mic cu mare la protest. Mişcarea autointitulată "Gilêt jaune" reuneşte oameni aparţinând tuturor categoriilor sociale, care ies la proteste îmbrăcaţi în veste galbene. Iar "Ras-le-bol!" ("Suntem sătui!") este unul dintre mesajele adresate conducerii de la Paris. Sursa conflictului a fost vestea scumpirii carburanţilor, scrie Deutsche Welle.

subiecteFoto: Colaj foto

Acuzații grave la Universitatea din București, din partea unui student: Burse pentru “tăcere” și care ar eluda contracte de muncă. Ce spune Universitatea. Universitatea din București ar fi dat burse pentru “exercitarea calității de membru în asociație studențească”, adice burse pentru “tăcere”, acuză un student în anul II la Facultatea de Drept. Andrei Nicolae Popa anunță și că instituția de învățământ a fost amendată din nou de DSP, cu încă 5.000 lei, pentru mizeria de la cantină. Contactați de Edupedu.ro, reprezentanții Universității din București spun că aceste burse “au fost acordate pentru activități suplimentare activității generale de student senator, activități care necesitau timp suplimentar de implicare și implicare activă, pe bază de raport individual privind aceste activități suplimentare”.

Poliţistul cultivator şi traficant de canabis. Agentul-şef principal a vândut droguri unei fete chiar în maşina Poliţiei. Un poliţist sătmărean, în prezent suspendat din activitate şi aflat în arest la domiciliu, a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri de risc, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat după ce a fost prins că, în perioada ianuarie-iunie 2017, a vândut canabis în municipiul Satu Mare, drogurile provenind din cultură proprie ori ale unor complici.Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Antidrog de la Broul Teritorial Satu Mare al DIICOT şi confirmat deja de judecătorii de cameră preliminară, Cristian Pastor, agent şef principal în cadrul Biroului Investigaţii Criminale Satu Mare, a acţionat în complicitate cu 5 persoane, trimise în faţa instanţei în acelaşi dosar, scrie Adevarul.

Parada de 1 Decembrie cu mașini de gunoi și un excavator în satul buzoian Cislău. Celebrarea Centenarului Unirii a îmbrăcat forme neașteptate în țară. Dacă în București și Alba Iulia au defilat forțele militare, în satul buzoian Cislău parada a aparținut companiei locale de salubritate. Imaginile postate de Facebook de un localnic arată cum mașinile de gunoi ale firmei locale Salub Eco Cislău, împodobite cu steaguri tricolore, defilează pe străzile comunei. Punctul culminant al paradei e apariția unui excavator în cupa căruia stă un angajat cu două steaguri, scrie G4media.

Darius Vâlcov: România nu are autostrăzi din cauza altor ţări. Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a lansat o serie de acuzaţii, duminică seara, la Antena 3, spunând că fostul premier Dacian Cioloş este omul miliardarului George Soroş, comisarul european Corina Creţu „minte prin omisiune”, iar România nu are autostrăzi din cauza altor ţări care ar avea un asemenea interes, însă nu le-a numit. „Interesul să nu cred că aceia care îşi doresc ca acest guvern să eşueze şi care şi-au dorit ca de fiecare dată România să eşueze. Sunt foarte multe ţări care nu s-ar bucura ca România să fie plină de autostrăzi astăzi”, a spus Vâlcov potrivit Digi24.

Cum au sărbătorit Ziua Națională românii din Necșești, Teleorman: „Luptăm cu eticheta de cei mai săraci!”. De 1 Decembrie, fasole cu afumătură s-a împărțit și la Primăria Necșești, Teleorman. Primarul Ilie Marin Bănăseanu a fiert fasolea, prima apă, cu o seară înainte. A doua zi dimineață, șoferul Primăriei a preluat misiunea și a dat ultimele clocote la ceaun. Într-o sală a primăriei, a fost întinsă masa, cu mici, murături, covrigei, prăjituri, cu muzică populară, pusă de la un laptop cu boxe. Învățătoarea, educatoarea, agentul agricol, secretara, oamenii de serviciu au ciocnit un pahar de vin fiert și au degustat opera gastronomică a edilului, potrivit Libertatea.

Cum lucrează Codul Penal românesc în favoarea brutelor care maltratează femei. Poliţist: „Am vrut să ne asigurăm că fata nu minte şi am invitat-o la secţie“. În România, Codul Penal în vigoare vine mai degrabă în favoarea agresorului decât a victimei. La capitolul ”Infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii” este prevăzut clar că ”Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”, adică victima unei agresiuni trebuie să ceară poliţiei pedepsirea agresorului. Mai mult, dacă victima şi agresorul se împacă, Poliţia nu mai are ce să facă. Pur şi simplu nu mai există fapta. ”Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală”, conform Codului Penal în vigoare. Poliţiştii din Ploieşti care au făcut ancheta în acest caz s-au lovit de aceleaşi legi restrictive şi în defavoarea victimei, potrivit Adevarul.

Povestea lui Vladimir Cosma, geniul spre care francezii privesc cu admiraţie. Vladimir Cosma a ajuns în Franţa după ce terminase Conservatorul la Bucureşti, împins de pasiunea unei familii de muzicieni. România, cu tot cu muzica ei, i-a rămas însă în suflet şi dragostea sa pentru ţară a ieşit în faţa întregii lumi în partitura care însoţeşte unul din marile personaje ale cinema-ului francez: Marele blond, Pierre Richard. A fost un început extraordinar al unei cariere extraordinare. Louis de Funès i-a mulţumit într-o scrisoare emoţionantă pentru muzică ce l-a făcut să danseze în “Rabi Iacob”, iar coloana sonoră a “La Boum”, cu Sophie Marceau, a generat vânzări de 30 de milioane de discuri, potrivit Stirile ProTv.