Guvernul şi-a dat derogare ca să poată minţi Parlamentul fără risc penal. Premierul şi ministrul de Finanţe vor scăpa în acest an de răspunderea că bugetul trebuie să fie realizat în conformitate cu Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, respectiv o serie de reguli „de bună purtare” cu care ţara noastră a fost de acord, după criză, pentru a putea primi ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţioal (FMI). Ordonanţa de Urgenţă pe fiscalitate adoptată de Guvern la finalul lunii decembrie introduce o serie de derogări pentru Viorica Dăncilă şi pentru Eugen Teodorovici, prin care cei doi vor scăpa de răspundere dacă bugetul pe 2019 nu respectă regulile pentru gestionarea eficientă a finanţelor publice, scrie Adevărul.

ActualitateFoto: Colaj foto

DW: Cacialmiştii lui Dragnea pălmuiesc Germania. Nici n-a început bine anul că regimul dragniot a şi început să aplice lovituri după lovituri României. Şi imaginii ţării, afectate grav de stropşelile la adresa unui oficial german ale ministrului român de externe. Ca un cacialmist prost, căruia i s-a dat sec, dar n-are în cărţi decât o mână mizerabilă şi nicidecum pretinsa chintă roială, infractorul şef al PSDragnea mizează pe prelungirea blufului şi tactica scandalagiului. După ce, la cârma cleptocraţiei sale formate din PSDşti caviar, a capturat statul român, iar rezistenţii cu o conştiinţă civică au obosit să tot protesteze împotriva unei oligarhii căreia pare să nu-i pese, Dragnea crede că-i poate învăţa minte şi pe străini. În acest scop le caută pricină, aplicându-le metoda zurbagiului nemaipomenit de arţăgos, învăţată de la înaintaşii comunişti, care, ştiind că nu pot câştiga cu argumente, le amăreau viaţa prea politicoşilor diplomaţi occidentali şocându-i prin răţoieli mitocăneşti. Nu altfel joacă Dragnea prin oamenii săi de casă, care, ca să-şi păstreze privilegiile acceptă să recurgă tot mai des la aroganţa şi insolenţa precursorilor lor securisto-nomenclaturişti, scrie Deutsche Welle.

De ce ar fi utilă o evaluare în clasa a X-a? Argumentele ministrului Educaţiei. O evaluare la clasa a X-a ar aduce beneficii, deoarece, astfel, la examenul de bacalaureat va rămâne de învăţat materia din ultimii doi ani de liceu. „Învăţământul obligatoriu nu se termină la clasa a opta. Învăţământul obligatoriu se termină după clasa a X-a. Teoretic, acolo ar trebui să avem o evaluare, să ştim că am încheiat ciclul învăţământului obligatoriu”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la Digi24.

Un membru CNSAS îi atrage atenția șefului instituției că acordarea avizului în cazul Adinei Florea, propusă din nou la conducerea DNA, ridică o serie de probleme de legalitate. Acordarea avizului CNSAS în cazul Adinei Florea, propusă din nou la DNA de ministrul justiției, ridică o serie de probleme de legalitate, atrage atenția un membru al Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității într-o notă adresată pe data de 3 ianuarie președintelui instituției, Constantin Buchet. Alexandra Toader susține că ședința din 21 decembrie 2018, în care trebuia să fie luată în discuție Nota de constatare, nu a mai avut loc și că documentul (avizul de necolaborare) a fost întocmit înainte de a primi răspunsurile de la toți deținătorii de arhivă, în cazul de față MApN, potrivit G4media.ro.

Un academician clujean finanțează cu zeci de mii de euro din buzunarul propriu ridicarea unei statui în onoarea lui Iuliu Maniu. Cunoscutul academician clujean Emil Burzo, președintele filialei Cluj a Academiei Române, e cel care a finanțat construirea statuii și e vorba în total, conform surselor apropiate de acest proiect, de o sumă de 70.000 de euro. Statuia va fi dezvelită mâine – la ora 11 – cu un motiv: 8 ianuarie e ziua de naștere a lui Iuliu Maniu. Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, 5 februarie 1953) a fost un deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori premier al României şi unul dintre întemeietorii Marii Uniri de la 1918, potrivit Actual de Cluj.

Imagini rare şi spectaculoase din timpul construirii barajului Paltinu. Cum s-a ridicat megastructura comunistă din masivul Negraşului. În anii '60, dezvoltarea accelerată a zonei urbane din Prahova şi Dâmboviţia a creat necesitatea stringentă a unei surse de apă potabilă care să alimenteze nevoile comunităţii civile şi industriale aflate în expansiune. Astfel, începând cu anul 1965, în zona Văii Păltinoasa, la poalele masivului Negraşului, a fost identificat punctul ideal pentru amenajarea unei acumulări de apă, sursa fiind râul Doftana, potrivit Adevărul.

Școala pe plajă – o nouă tendință în educație în Marea Britanie. După succesul mișcării ”Școala în pădure”, care încurajează profesorii să scoată copiii dintre cei patru pereți clasei pentru a face ore în mijlocul naturii, acum există un nou îndemn: acela de a-i duce pentru lecții pe plajă. Trendul nu este foarte accesibil pentru orașele care nu au o astfel de deschidere, dar pentru copiii care pot ajunge ușor pe plajă ar fi un mare câștig. Copiii pot învăța pe plajă despre impactul poluării, dar și despre flora și fauna de coastă, despre ciclurile lunare, ecologie și geomorfologie, potrivit EduPedu.ro.