Le Figaro: Palatele kitsch, un simbol al reuşitei sociale în România. În România, „palatele rome” sunt un fenomen arhitectural ostentativ, care reprezintă o amprentă a ascensiunii sociale pentru o minoritate criticată şi marginalizată în mod regulat, scrie publicaţia franceză Le Figaro, într-un reportaj. Potrivit publicaţiei, aceste palate care au apărut cu miile de la sfârşitul comunismului, odată cu îmbogăţirea anumitor cetăţeni romi, sunt recunoscute prin proporţiile lor impunătoare şi faţadele bogat decorate. Coloane de marmură, balustrade din lemn, acoperişuri din tablă şi statui din ipsos se amestecă pentru a stârni admiraţia trecătorilor. Culmea bunului gust: dolarii sau logo-urile mărcilor auto ornează uneori aceste faţade, scrie Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Lupta împotriva propagandei de stat. Se spune că doar în Serbia 3000 de oameni aflaţi în slujba statului, aşa-numiţi troli, fac atmosferă în reţelele de socializare. Propagă neadevăruri şi seamănă vrajbă. Fenomenul există şi în alte state din regiune. În primăvara anului trecut a circulat un material video în pagini de facebook ungare. Înfăţişa, potrivit postului public german de radio Deutschlandfunk, un postulat atac al unor musulmani asupra unei biserici creştine. Filmul respectiv a fost propagat mai ales de politicieni guvernamentali şi de medii apropiate puterii de la Budapesta. După cum se ştie, premierul Viktor Orban mizează pe resentimente împotriva imigranţilor pentru a-şi asigura voturile electoratului. Dar video-ul respectiv era un fals şi provenea dintr-o cameră de supraveghere din SUA, potrivit Deutsche Welle.

Bilanț la început de an școlar: 6 probleme pe care sistemul nu le-a rezolvat pentru elevi. Elevii nu vor primi cornul și laptele din cauza licitațiilor întârziate. Doar 20 de județe din 41 au demarat licitație pentru pachete alimentare în școli (din produse de panificație, lactate, fructe și legume). Asta, în condițiile în care unul din 11 copii merge la culcare flămând, după cum arată statisticile World Vision. Pe lista consiliilor județene care au demarat licitația figurează Municipiul București (cu sectoarele 2 și 3), Iași, Bacău, Ilfov, Constanța, Bistrița Năsăud (doar pentru produse de panificație), Brăila, Prahova, Vaslui, Maramureș, Caraș Severin, Satu Mare, Mureș, Brașov, Dolj, Tulcea, Botoșani, Mehedinți, Sibiu, Sălaj și Alba. Lista se oprește aici, notează Libertatea.

De ce dau bir cu fugiții organizațiile din Coaliția condusă de Alexandru Cumpănașu. După Consiliul Național al Rectorilor și Camera de Comerț și Industrie, a venit rândul Consorțiului Universitaria să părăsească Coaliția pentru Modernizarea României fondată de Alexandru Cumpănașu, după ce acesta și-a anunțat candidatura prezidențiale.Chiar și HBO România se delimitează de acțiunile lui Alexandru Cumpănașu, căruia i-a fost trimisă o ”notificare de înlăturare” de pe contul său de Facebook a unei imagini protejate de drepturi de autor. E vorba despre un cadru din serialul ”Umbre”, postat de Cumpănașu în 26 august, scrie Radio Europa Liberă.

Ce a dus la succesul extremei drepte în Estul Germaniei? Partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) îşi continuă ascensiunea, ultima performanţă fiind clasarea pe locul doi la alegerile regionale din două landuri est-germane. De ani buni, guvernele din Saxonia şi Brandenburg tot au făcut planuri pentru creşterea investiţiilor regionale, dar acestea nu s-au concretizat, iar populaţia din cele două landuri din fosta Republică Democrată Germană (RDG) au resimţit eşecul acestor politici. Potrivit Deutsche Welle, la graniţa cu Polonia sunt oraşe aproape goale, cu străzi murdare, fără magazine şi cu puţini copii, conform Euractiv.

Omul neted. Ori de câte ori citesc ceva spus de Viorica Dăncilă, am o senzație foarte neplăcută. Da, e senzație, nu e sentiment, nu e afect, nu e gând, e senzație, e ceva epidermic și destabilizator. Așa cum e orice senzație neplăcută: un gust prea intens, un miros prea puternic, o atingere dureroasă, un sunet strident, o imagine violentă. Este reacția primă și cea mai puțin reflectată la artificialitatea acestui personaj. Iar vorbirea liberă, la fel de artificială, reactivează toate celelalte dimensiuni false ale unui construct asemănător cu o hologramă. Nu-mi amintesc ca viața politică de după 1990 să fi propus pe cineva mai artificial și mai inadecvat; în același timp, ascensiunea Vioricăi Dăncilă este o surpriză pentru toată lumea, scrie Republica.

Stela, o fostă consumatoare de heroină, a învins dependența, iar acum îi ajută pe alții. „Amărâții ăștia nu se droghează de plăcere, e modul lor de a face față societății, iar oamenii îi consideră niște gunoaie”. Povestea Stelei începe aproape la fel ca a celor peste 20.000 de consumatori de droguri înregistrați în 2017 la nivel național. A renunțat și luat-o de la capăt de mai multe ori decât poate cuprinde mintea oricăruia dintre noi. După ce a fost eroina unui material la Casa Jurnalistului în 2014, a devenit (cel puțin între oamenii din jurul meu) un fel de simbol al celor care au reușit să învingă dependența, relatează Libertatea.

Armata R. Moldova la 28 de ani de la formare: cu un buget redus și dependentă de politic. Republica Moldova are un buget militar de aproape 30 de milioane de dolari, are 5.100 de membri activi din prima linie și 60.000 de rezerviști. Valeriu Pleșca, fost ministru al Apărării în perioada 2004-2007, sugerează că guvernanții, dar și întreaga clasă politică ar trebui să-și revadă atitudinea față de Armata Națională. Moldova a devenit mai stabilă, fiindcă NATO a venit mai aproape de Republica Moldova, constată Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în perioada 2015-2016. „Unica cooperare posibilă pe care o poate avea Armata Națională, care poate câștiga mult de pe urma acestei colaborări este cu NATO, deoarece NATO va sprijini și material Armata Națională, în același timp, ia militarii noștri și-i pregătește la standardele moderne ale NATO, relatează Radio Europa Liberă.