Totul pentru Rovana Plumb. De ce riscă prim-ministrul Dăncilă legitimitatea României în UE. Până luni dimineața, în dreptul României nu era trecut niciun nume de comisar, dar era menționat, într-o nota amar ironică pentru o țară fără autostrăzi, portofoliul Transporturilor. A fost ultimul avertisment pe care președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a transmis voalat premierului PSD, ca măcar pe ultima sută de metri sa propună, in numele României, un comisar legitim și fără vulnerabilitatea de a fi respins de Parlamentul European. Dar Viorica Dăncilă a ținut morțis ca România sa nu facă alta nominalizare, în afara celei promise încă de Liviu Dragnea Rovanei Plumb, scrie DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cazul Caracal. Ce spune Traian Berbeceanu despre relația dintre polițiști și interlopi. E normal ca polițiștii să obțină informații și de la interlopi, dar există o limită, spune Traian Berbeceanu. Fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, care s-a retras din poliție anul trecut, după 25 de ani de activitate, a vorbit la Digi24 despre cazul Caracal. Aceasta, după ce presa a dezvăluit că fostul adjunct al IPJ Olt a furnizat informații unui presupus membru al unui clan interlop. Acesta l-ar fi trimis la percheziții la membrii unui clan rival, în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu.

Istoria trădărilor lui Victor Ponta: de la Adrian Năstase la Tăriceanu. În ultimele săptămâni, Victor Ponta s-a poziţionat pe scena politică drept marele combinator care face şi desface alianţe sau guverne. Fără niciun pic de resentimente renunţă la anumite poziţii politice şi îi trădează pe cei cărora le-a promis sprijinul, doar pentru a obţine ceea ce îşi doreşte: accesul la guvernare cu orice preţ. Genul acesta de a face politică îi este caracteristic liderului Pro România încă de la începutul activităţii sale. A început prin a-şi trăda mentorii, a continuat prin a-şi trăda partenerii şi chiar prietenii, fără nicio excepţie. Cei care i-au fost alături în diverse etape ale activităţii sale politice şi au fost trădaţi, vorbesc despre lipsa lui de caracter, potrivit Adevărul.

Avocatul Poporului analizează atacarea la CCR a ordonanței care impune cumpărarea cartelelor de telefon doar cu buletinul. În 2014 a fost declarată neconstituțională. Ordonanța a fost adoptată de Guvernul Dăncilă, după criza declanșată de crimele din Caracal, cu scopul de a limita numărul apelurilor false la numărul de urgență 112. Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern pe 27 august prevede că, începând cu 1 ianuarie 2020, cartelele de telefon prepay se vor putea achiziționa doar pe baza actului de identitate. Reamintim că, în anul 2014, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o lege în acest sens, relatează Libertatea.

Om de afaceri implicat în dosarul lui Blaga, acord de recunoaştere cu DNA. Horațiu Bruno Berdilă, om de afaceri implicat în dosarul în care Vasile Blaga era cercetat pentru trafic de influenţă, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA. El a admis că a înregistrat în contabilitate 65 de facturi fictive, în valore de peste 46 de milioane de lei. Cauza în care este cercetat Berdilă a fost disjunsă din dosarul în care Vasile Blaga, în acea perioadă secretar general PDL şi senator, era cercetat, în 2016, pentru trafic de influenţă, notează Gazeta de Sud.

Doi cercetători clujeni susțin că nivelul apelor crește indiferent de acțiunile oamenilor. ”Chiar şi creşteri de o jumătate de metru sau un metru devin problematice”. O echipă internaţională de cercetători, printre care şi un profesor al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, estimează că nivelul apei mărilor și oceanelor ar putea continua să crească în pofida stabilizării nivelului de dioxid de carbon şi ale aplicării unor măsuri de combatere a încălzirii globale. Studiul inițiat de Oana Dumitru, doctorand la Universitatea South Florida, absolvent și fost colaborator al UBB, şi de Bogdan P. Onac, autor corespondent, profesor la Universitatea South Florida și profesor asociat al universității din Cluj, a fost realizat în colaborare cu cercetători de la University of New Mexico, Universitat de les Illes Baleares și Columbia University, scrie Actual de Cluj.

Chirica, discurs grosolan! „România a dat cei mai slabi muncitori pe şantierele europene“. Noi declaraţii jignitoare, de neînţeles, ale primarului Mihai Chirica, de data aceasta chiar la deschiderea oficială a anului şcolar. Făcând referire la calitatea învăţământului profesional, deşi se afla la un colegiu de elită din oraş, Mihai Chirica a spus, textual: „România a dat cei mai slabi muncitori pe şantierele europene“. Declaraţia vine după un şir de afirmaţii la fel de controversate şi jignitoare ale edilului şef, se arată în articolul Ziarul de Iași.