Analiză. Cine va fi afectat de lipsa dezbaterii finale: Iohannis sau Dancilă? Eschivele lui Klaus Iohannis pe tema unei dezbateri directe cu Viorica Dăncilă pot avea ca efect o demobilizare a electoratului preşedintelui în exerciţiu, precum şi un câştig de imagine pentru candidatul PSD, susţin specialiştii pentru „Adevărul”. Însă fuga de confruntare nu-l poate afecta decisiv pe candidatul PNL: diferenţa e prea mare. Poziţia lui Klaus Iohannis pe tema dezbaterii în turul al doilea e una clară: fără confruntare directă cu Viorica Dăncilă. Motivul: nu vrea să acorde atenţie unui candidat care provine dintr-un partid considerat nereformat şi care ar fi guvernat împotriva propriilor cetăţeni, scrie Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

CTP: Cum să te apuci, în plenul CEx al PSD, să îi reproșezi cuiva că te-a făcut proastă? Un politician cu inteligență medie tace. „Doamna Dăncilă a făcut dovada acelei calități pe care a pronunțat-o dl. Manda. Prima dovadă: Cum în plenul CEx te apuci să îi reproșezi cuiva că te-a făcut proastă? Un politician cu inteligență medie tace, nu pronunță. Tace și pune deoparte un glonț cu capul retezat pentru respectivul individ”, a spus Cristian Tudor Popescu. Mai mult decât atât, Viorica Dăncilă ar fi început să plângă în timpul ședinței, din care a ieșit supărată pentru a se întoarce ulterior, comportament pe care jurnalistul l-a etichetat drept unul de „subretă ofensată”, notează Republica.

Florentin Pandele pune mozaic de 23 de milioane de lei în catedrala din Voluntari. „Suma este estimată de specialiști. Nu sunt nici mozaicar, nici pictor de biserici”. Primăria Voluntari a demarat o licitație de 23 de milioane de lei, echivalentul a 4,86 milioane de euro, pentru decorarea cu mozaic a catedralei Sfânta Parascheva din Voluntari, atât în interior, cât și pe exterior, arată un anunț postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, spune că suma este estimarea experților din cadrul instituției pe care o conduce, iar catedrala va avea un teatru, o bibliotecă și un muzeu la subsol, conform Libertatea.

Germania: Când nu ai bani nici de o cafea și o prăjitură. Să iasă în oraș, la o cafea și o prăjitură - îi lipsește acest lucru, spune Hans Rudolf W. Când încă lucra, spune pensionarul, nu s-ar fi gândit niciodată că ieșirea la o cafenea ar putea deveni cândva un lux pentru el. De când a ieșit la pensie, bărbatul de 77 de ani își petrece timpul de regulă acasă, cu soția lui. Locuința lor din Bonn arată ca un apartament tipic de pensionari germani, cu nelipsitele draperii și canapeaua tapițată în carouri. Dar Hans Rudolf W. are din păcate bani mai puțini decât majoritatea pensionarilor germani: abia dacă îi ajung pentru necesitățile de bază - mâncare, costurile cu locuința, asigurările, relatează Deutsche Welle.

Doi români, acuzați de fraude cu carduri în Indonezia. Unul a fost împușcat. Un român a fost împuşcat mortal de autorităţile indoneziene care-l suspectau de fraude cu carduri bancare. Potrivit poliţiei indoneziene, românul a fost prins împreună cu un alt conaţional chiar în timp ce încercau să instaleze într-un bancomat, dispozitive de citire a informaţiilor de pe cârduri. Când au încercat să fugă, poliţiştii au făcut uz de armă. Rana provocată unuia dintre români i-a fost fatală. Celălalt a fost arestat de autorităţi, potrivit Știrile Protv.ro

Cele 5 motive pentru care Klaus Iohannis ar trebui să îi spună NU Vioricăi Dăncilă. Viorica Vasilica Dăncilă a spus că nu a fost ea însăși când a fost propusă de Liviu Dragnea și apoi condusă de la spate să execute ce-i dicta liderul PSD. Viorica Dăncilă s-a dus în plenul Parlamentului European să spună că ea nu dă socoteală europenilor despre derapajele Guvernului. „Nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer acelaşi respect pentru România din partea dumneavoastră. Întreb pentru cine vrem să construim? Pentru politicieni, pentru MCV, pentru europeni”, conform Republica.

Vechiul NATO și noul Macron – două strategii diferite. Efectul interviului lui Emmanuel Macron publicat vineri în săptămânalul britanic The Economist se face încă simțit, mai ales faptul că Macron a spus, spre surprinderea generală, că NATO s-ar afla în moarte cerebrală (brain-dead). Mai mult, întrebat dacă el mai vede faimosul Articol 5 al NATO, care spune că un atac împotriva unuia din membri va fi considerat un atac împotriva tuturor, ca pe o garanție de securitate, Macron spusese sec în interviu: „I don’t know”, notează Radio Europa Liberă.

"Ultimul dictator al Europei", la Viena. Președintele Belarus, Alexandr Lukașenko, numit "ultimul dictator al Europei", încearcă să se apropie de Uniunea Europeană după ani de relații glaciale. Opozanții săi susțin că el urmărește doar avantaje economice din vizita la Viena. Relațiile dintre Minsk și Bruxelles sunt înghețate de aproape un deceniu, dar în ultimul timp au apărut semne de dezghețare. După anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, Belarus s-a arătat tot mai prietenos față de Uniunea Europeană, printre altele găzduind în 2015 primele negocieri privind conflictul din Ucraina, scrie Euractiv.ro

Cele mai penibile momente văzute la televizor în ziua alegerilor. RTV a explicat ce șanse are fiecare candidat la Cotroceni, cu ajutorul unui carton de prăjituri. Antena 3 a decis că cel mai relevant pentru telespectatori era să trimită un reporter la Videle, orașul de baștină al Vioricăi Dăncilă. Jurnalista Antena 3 transmitea în direct de lângă taraba unei babe care vindea varză. Aluzia, vezi Doamne!, era că țara e varză și cumva, așa metaforic, au găsit ei rețeta perfectă să ilustreze asta fix în ziua alegerilor, relatează Vice.