Opinie: Un summit pe gustul lui Putin. Președintele Ucrainei greșește dacă are impresia că întâlnirea de la Paris s-a încheiat cu o remiză. Un comentariu semnat de Bernd Riegert. Lucrurile merg excelent, probabil că și-a spus președintele rus Vladimir Putin la summitul de dinainte de Crăciun de la Paris. Pentru a-l măguli pe conducătorul de necontestat al Rusiei, Occidentul și Ucraina sunt gata să accepte concesii modeste și să negocieze un document menit să aducă liniștea în regiunea Donbas din Ucraina. Noutăți nu prea există: se urmărește punerea în aplicare a celei de-a 21-a încetări a focului și un schimb de prizonieri. Pașii politici urmează să fie discutați în patru luni. Pentru liderul de la Kremlin, care a avut în fața lui parteneri de negocieri mai puțin uniți, discuțiile au fost facile. Președintele francez Emanuel Macron îl curtează pe Vladimir Putin și vorbește despre un nou parteneriat, care este și în interesul Rusiei, scrie DW.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Educația din România, într-o stare deplorabilă. Situația la 30 de ani după Revoluție. De 30 de ani educația românească tot încearcă o mărire de notă, dar tot la coada clasamentului este. Suntem ultimii în Europa la testele PISA, dar fruntași la abandon şcolar. Numărul elevilor din bănci a scăzut aproape la jumătate față de anii comunismului, când școala nu era opțională, ci obligatorie. Copiii învățau din manualele care începeau cu poza conducătorului iubit, iar unii profesori foloseau și corecțiile fizice. La absolvirea liceului, tinerii știau o meserie, iar după facultate, primeau repartiție pentru slujbă în funcție de notele obținute. Adio uniforme, reguli, examene de treaptă, bun venit în noul învăţământ plin de greşeli, incertitudini, lecţii neînvăţate şi, mai ales, lipsa de viziune. De 30 ani tot încearcă o mărire de notă şi... tot corigent rămâne, conform Știrile Pro Tv.

Produsele de la Târgul de Crăciun din București sunt mai scumpe decât cele de la Paris sau Monaco. Unul dintre motive: taxele mari impuse de Primăria Capitalei. Expozanții din Piața Constituției umflă prețurile pentru că și taxele impuse de Primăria București sunt mai mari decât la târgul din centrul Parisului. Deși toate se numesc târguri de Crăciun, modul de organizare diferă de la oraș la oraș. Și, desigur, diferă și produsul finit. Așa se face că bucureștenii ajung să scoată mai mult din buzunar decât berlinezii sau parizienii pentru o chiftea festivă. După ce sunt selectați, comercianții trebuie să achite o taxă, care, în cazul produselor alimentare preparate în locația târgului, este de 25.000 lei pentru toată durata evenimentului. Pentru un stand de băuturi și vin fiert, taxa e de 20.000 de lei, relatează Libertatea.

Statul, incapabil să recupereze sute de milioane de euro de la VIP-urile condamnate. Atacurile constante la adresa Curţii Supreme, venite chiar din partea instituţiilor statului, au şanse mari să scape VIP-urile de puşcărie şi să le lase prejudiciile de milioane pe care le-au adus statului, în buzunare. Asta în timp ce România nu are bani nici să-şi trateze bolnavii sau să-şi educe copiii. Statul român urmează să primească 200.000 de euro de la statul Monaco. Banii reprezintă 2/3 din cei aproape 300.000 de euro găsiţi de statul român într-un cont din Monaco al omului de afaceri Marian Iancu (condamnat la 14 ani de închisoare) şi pe care procurorii DIICOT au pus sechestru. Deşi în cont se află o sumă apropiată de 300.000 de euro, mai precis 293.000 de euro, statul român poate lua doar două treimi din total. Situaţia este similară cu alte cauze în care sunt implicate VIP-uri. De exemplu, dosarul lui Darius Vâlcov (foto sus), condamnat în primă fază la opt ani de închisoare pentru un prejudiciu de trei milioane de euro, se rejudecă de la zero, conform Adevărul.ro.

Amânată declarativ, taxa „Oxigen” e o mare necunoscută în PMB: „Nu e proiectul nostru.” Primarul Capitalei a anunțat luni că taxa pentru mașinile poluante se amână cu două luni, însă o decizie finală va fi luată prin votul consilierilor generali. Așa că, legal, cel puțin pentru moment, vinieta devine obligatorie din noaptea de Revelion, așa cum a stabilit deja Consiliul General. Deocamdată însă, nu a fost implemtentat sistemul de control și de plată al vinietei. Până atunci, cetățeanul interesat de achitarea vinietei este plimbat de funcționarii primăriei dintr-un departament într-altul. Conform primăriei Capitalei, posesorii de mașini poluante care vor să circule legal în București vor avea la dispoziție 2.000 de puncte de plată a vinietei Oxigen, relatează Digi24.

Cum se disculpă firma care a organizat spectacolul pe gheață amânat cu o zi și încălțată cu amenzi de 10.000 de euro după zeci de plângeri la Protecția Consumatorului: ”toate aceste neplăceri, au survenit exclusiv din vina firmei de producție a patinoarului.” Firma care a organizat evenimentul de la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, soldat cu zeci de plângeri la Protecția Consumatorului, amenda maximă permisă de lege de peste 10.000 de euro după numeroasele nereguli în organizare, se disculpă și spune că va organiza și pe viitor evenimentul, doar că va schimba subcontractorul pe care îl consideră vinovat de toate problemele. Spectacolul programat pentru sâmbătă ar fi trebuit să dureze trei ore, dar amânat pe duminică acesta a durat doar 70 de minute iar calitatea acestuia a lăsat de dorit după ce nici în ziua următoare suprafața gheții nu era la standarde, notează Actual de Cluj.

Cum este cărată o fată în cărucior pe treptele instanței din Iași. O fată rănită grav într-un accident, care este țintuită într-un cărucior, a fost cărată cu greu pe scările instanței la Iași. Apropiații spun că dosarul este trenat în defavoarea ei. Decizia în acest caz se va prescrie anul viitor. Șoferul vinovat a fugit de jurnaliști, nu a dorit să stea de vorbă. El a spus în instanță că nu este vinovat și a făcut o expertiză proprie a dinamicii accidentului din care reiese că avea o viteză de 40 km/h. Însă fata a fost târâtă pe capota mașinii 30 de metri. Ziua de 2 decembrie 2015 se anunţa una obişnuită pentru familia Olariu. Ca în orice altă zi, Ana Maria pleca atunci la şcoală, fără să ştie că, în doar câteva secunde, viaţa avea să i se schimbe pentru totdeauna, scrie Ziarul de Iași.

Trudi Dumitrescu: „Am stat toată noaptea în studio și nu aveam ce da decât această unică știre: S-a tras la Timișoara.” Trudi Dumitrescu, cunoscută sub numele de „Ioana Crișan”, este una dintre vocile Europei Libere care s-au auzit la microfon relatând, în zilele lui decembrie 1989, informații legate de începutul Revoluției în România și despre desfășurarea evenimentelor de la Timișoara și de la București. Trudi Dumitrescu își amintește, la 30 de ani distanță, cum a aflat că, la Timișoara, a început să se tragă și, mai apoi, care a fost atmosfera în redacția Europei Libere, inclusiv după ce s-a aflat că Ceaușescu a căzut. Născută în 1943, în România, tânăra Trudi Dumitrescu pleacă, la începutul anilor ‘60, împreună cu părinții în Germania. La scurtă vreme, reușește să obțină un post de crainică la Radio Europa Liberă, al cărei sediu se afla la Munchen, scrie Europa Liberă.