Sinodul mitropolitan de la Iasi i-a desemnat drept candidati la scaunul de mitropolit pe PS Casian, episcop al Dunarii de Jos, si pe PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei.

"Arhiepiscopul Iasilor, mitropolit al Moldovei si Bucovinei, precum si vicepresedinte al Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ocupind in diptice al 2-lea scaun dupa scaunul patriarhal, trebuie sa fie un pastor care s-a remarcat prin capacitatea de a contribui la rezolvarea unor probleme majore de interes regional si national. (...)El trebuie sa fie un pastor cu o recunoscuta capacitate de dialog si de reprezentare pe plan regional si international, mai ales in situatii de criza si de tensiuni interortodoxe, interconfesionale sau interetnice". Acesta este portretul-robot pe care patriarhul Daniel l-a facut succesorului sau la Mitropolia Iasului, in cadrul sedintei Sinodului mitropolitan.

La sedinta au participat cinci dintre cei sapte ierarhi din Moldova, episcopii de Husi si Roman absentind din cauza bolii. In urma nominalizarilor, PS Casian Craciun si PS Ioan Salajan au obtinut fiecare cite patru voturi. IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, si IPS Nifon, arhiepiscopul de Tirgoviste, au obtinut cite un vot, insa doi era numarul maxim de candidati.

Integral in Cotidianul