• Bulgaria sustine ca va spori eforturile de combatere a crimei organizate. Bulgaria s-a angajat sa combata crima organizata, a declarat miercuri ministrul de externe Ivailo Kalfin, la o zi dupa ce Uniunea Europeana a somat Sofia sa accelereze masurile in urma asasinarii a doua persoane. Un autor de carti despre mafia bulgara a fost impuscat mortal luni in capitala statului balcanic, la o zi dupa ce fusese ucis seful unei companii energetice care repara centralele nucleare din Bulgaria. Comisia Europeana i-a comunicat marti noului stat membru Bulgaria ca este nevoie de o "actiune urgenta" in combaterea crimei organizate, relateaza Reuters. "In ultimele doua zile au fost ucise doua persoane, iar situatia este grava", a declarat Kalfin pentru Reuters la o conferinta internationala din Atena. "Mai este de lucru, dar nu incercam sa ne eschivam", a sustinut Kalfin. "Ne-am luat un angajament".
  • Statele Unite pregatesc 4 miliarde de dolari pentru Afganistan. Administratia Bush spera sa aloce suma de aproape 4 miliarde de dolari ca ajutor suplimentar pentru Afganistan la o conferinta a donatorilor internationali care va avea loc in iunie la Paris, a declarat marti un oficial american. Franta va gazdui intalnirea pe 14 iunie si a stabilit obiectivul de a strange intre 12 si 15 miliarde de dolari pentru a finanta proiectele de reconstructie din Afganistan pana in 2014. Statele Unite intentioneaza sa contribuie cu cel putin 25% din total, a declarat acesta. Donatorii internationali au strans din 2001 aproximativ 32,7 miliarde de dolari in fondurile de reconstructie pentru Afganistan, dintre care 21 de miliarde de dolari au venit de la Statele Unite, scrie USA Today.
  • FMI avertizeaza asupra riscului ridicat de recesiune globala. Exista o probabilitate de unu la patru sa se ajunga la o recesiune globala in urmatoarele 12 luni, a avertizat Fondul Monetar International. Criza ar putea reprezinta cel mai mare soc economic de la Marea Criza Financiara din 1929-1933. Conform unui raport al FMI, se estimeaza ca anul acesta cresterea economica globala va fi de doar 3,7 procente, iar cresterea SUA va fi de 0,5 procente, Statele Unite intrand astfel intr-o recesiune moderata, informeaza The Telegraph.
  • Revolta din Pakistan s-a soldat cu 7 morti. Tensiunile dintre sustinatorii actualului guvern si cei ai opozitiei au declansat miercuri o revolta in Karachi, care s-a soldat cu 7 morti. Conflictul a fost provocat de un grup de avocati, sustinatori ai actualului guvern de coalitie, care a promis ca va limita puterea lui Musharraf. In cadrul conflictului o cladire a fost incendiata, iar 5 persoane au murit in incendiu. Alte doua persoane au fost impuscate, informeaza Washington Post.  
  • Liderii africani se intalnesc sa discute problemele din Zimbabwe. Comunitatea de Dezvoltare Sud-Africana, din care fac parte 14 state, va organiza o sedinta extraordinara pentru a discuta criza care a izbucnit in Zimbabwe odata cu controversatele alegeri prezidentiale din 29 martie. Aceasta decizie a fost luata dupa ce opozitia din Zimbabwe le-a reprosat statelor vecine ca nu iau atitudine, avertizand ca, fara interventie internationala, tensiunile ar putea degenera in actiuni violente. Conform opozitiei, de cand au avut loc alegerile, mai multi sustinatori au fost arestati, batuti sau rapiti, scrie New York Times.
  • NATO vrea aderarea Albaniei si Croatiei pana la summitul din 2009. NATO spera ca Albania si Croatia sa poata adera la alianta in timpul summitului de anul viitor, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al NATO. Totusi, procedurile de ratificare in parlament le-ar putea amana aderarea in timpul evenimentului care va marca cea de-a 60 aniversare a NATO, a declarat purtatorul de cuvant James Appathurai. "Toata lumea sustine ca ar fi foarte frumos sa putem sa le primim oficial si complet in NATO la aniversarea de 60 de ani", a spus Appathurai, potrivit USA Today. "Dar vor fi finalizate pana atunci procesele de ratificare? Raspunsul la aceasta intrebare este greu de prezis".