• O americanca de 16 ani a fost batuta pana cand si-a pierdut cunostinta de sase tinere si alti doi adolescenti din Florida, care vroiau sa posteze imaginile pe YouTube, relateaza CNN. Victoria Lindsay a fost batuta la sfarsitul lunii martie in casa unei prietene. Fata a incercat sa scape, insa tinerii au blocat usa si au cotinuat sa o loveasca. Politia a obtinut intreaga inregistrare de la mama unuia dintre agresori. Tinerii au marturisit ca au batut-o numai ca sa o posteze pe Youtube. Ei sunt acuzati de agresarea unei minore, privare de libertate si rapire.
  • Peste 50 de imigranti cladestini din Myanmar, in majoritate femei, au fost gasiti morti in camionul care ii transportase in sudul Thailandei, informeaza Associated Press. Imigrantii au murit sufocati intr-un container avand o latime de numai doi metri si o lungime de sase metri. Politia thailandeza a precizat ca unii dintre cei 45 de supravietuitori au inceput sa bata in peretii containerului pentru a-l alerta pe sofer. Soferul a deschis containerul, dar apoi a fugit. Corespondentii de presa afirma ca multi birmani intra ilegal in Thailanda, sperand sa isi gaseasca de lucru, mai ales in constructii sau ca pescari.
  • Parlamentul European pregateste un raport care pledeaza pentru incetinirea procesului de extindere a UE, avertizand ca o expansiune rapida va duce la fragmentarea blocului comunitar, relateaza publicatia electronica EU Observer. Proiectul, care va fi supus votului Comisiei de afaceri externe in mai si intr-o sedinta plenara in iunie, propune ca statele care aspira sa devina membre ale Uniunii sa aiba mai multe optiuni in relatiile politice cu Bruxelles-ul. In prezent, Uniunea ofera doar aderarea deplina sau politica de vecinatate - un acord de buna vecinatate fara implicatii politice. Raportul ar putea afecta aspiratiile Turciei, dar si ale Ucrainei si Georgiei, care cauta indicii conform carora ar putea sa adere candva la Uniunea Europeana.
  • Premierul britanic, Gordon Brown, a facut apel la Grupul G8 al tarilor industrializate sa lucreze la o strategie de combatere a cresterii pretului alimentelor, anunta BBC. Intr-o scrisoare adresata omologului sau japonez, Yasuo Fukuda, care va prezida G8 anul acesta, domnul Brown a avertizat ca, pentru prima data dupa decenii, se agraveaza situatia celor care se confruntau deja cu lipsa hranei. Au crescut avertismentele potrivit carora fenomenul de crestere a preturilor la alimente nu este unul temporar si ar putea genera mai multe proteste, precum si instabilitate politica. Gordon Brown l-a indemnat pe presedintele G8 sa ceara Bancii Mondiale, Fondului Monetar International si ONU sa conlucreze pentru dezvoltarea unei strategii de stopare a fenomenului de crestere a pretului la hrana.
  • Naveta spatiala rusa "Soiuz" a debarcat cu succes pe Statia Spatiala Internationala echipajul celei de a 17-a expeditii si pe prima femeie-cosmonaut din Coreea de Sud. Ieri, la ora Moscovei 16:55, "Soiuz TMA-12" a cuplat, cu succes, in regim automat, compartimentul de trecere "Pirs", a anuntat purtatorul de cuvant al Centrului de dirijare a zborurilor cosmice, Valeri Lindin. Cosmonautii rusi Serghei Volkov si Oleg Kononenko vor activa pe SSI mai bine de sase luni, iar "Tereskova coreeana" - Yi So-Yeon - se va afla in spatiu intr-o vizita de opt zile. Cuplarea reusita a fost furtunos aplaudata de specialistii moscoviti si de rudele cosmonautilor veniti la Koroliov. Interesul fata de acest zbor este imens - balconul pentru presa si zona VIP au fost arhipline, noteaza AFP.
  • Rusia va intreprinde toate masurile necesare pentru apararea drepturilor cetateanului rus Viktor Bout, anunta Ministerul rus al Afacerilor Externe, potrivit ItarTass. Autoritatile Thailandei anuntase recent ca au retras acuzatiile aduse lui Bout cu privire la traficul ilegal de arme si de furnizarea lor in zonele de conflict ale lumii, insa cetateanul rus se afla, in continuare, in arest. Miercuri, Viktor Bout a solicitat sprijinul autoritatilor Rusiei pentru punerea sa in libertate. Ca urmare, autoritatile thailandeze au prelungit termenul de tinere in arest, asteaptand solicitarea de extradare a lui Bout din partea Statelor Unite. Potrivit unei instante americane, But este suspectat de trafic ilegal de arme.
  • Dupa investirea in functie a noului premier rus, ceremonie care este programata sa aiba loc pe data de 7 mai, reprezentantii speciali ai presedintelui rus ar putea fi transferati in subordinea sefului Executivului rus, noteaza RIA Novosti. Institutia reprezentantilor speciali a fost instituita in scopul consolidarii pe verticala a structurilor puterii federale de catre presedintele rus, Vladimir Putin, cu opt ani in urma, cand acesta a preluat functia de sef de stat. In atributiile reprezentantilor speciali intra efectuarea controalelor asupra structurilor puterii federale din districtele si regiunile Federatiei Ruse, coordonarea activitatii acestora, propunerea de candidaturi pentru functiile de guvernatori din regiunile tarii, care sunt desemnati de presedintele rus, propuneri privind modificarea acetelor normative regionale. Dupa investirea lui Dmitri Medvedev in functia de sef de stat, reprezentantii speciali isi vor concentra atentia nu asupra politicii, ci asupra economiei Rusiei, de care se va ocupa Guvernul rus, in frunte cu Vladimir Putin.