Isi umple farfuria pana la refuz de la bufetul suedez, chiar daca nu mananca nici jumatate. Isi duce mancarea in camera, desi stie ca n-are voie. Vine la masa direct de la plaja, in slip. Asculta manele la maximum. Vorbeste tare. Totusi, gazdele ii tolereaza deoarece turistii romani sunt mana sparta. Doar rusii cheltuiesc mai mult. Cu toate acestea, gazdele ii tolereaza pentru ca fac cumparaturi la magazinele hotelului si consuma la bar, fiind de peste zece ori mai cheltuitori decat occidentalii, spun operatorii care ofera pachete pentru Grecia, Bulgaria si Tunisia.

De obicei, romanii cheltuiesc, in timpul vacantei, cel putin aceeasi suma pe care au dat-o pentru pachetul achizitionat.

In costum de baie la masa

Cand vin la masa direct de la plaja, pe unii romani ii poti recunoaste de la o posta: sunt zgomotosi, vorbesc tare si poarta pe ei doar costumul de baie, eventual cu un prosop infasurat neglijent, din care mai picura cate un strop. Asta desi regulamentul interior mentioneaza prezenta in restautant in haine decente.

„Asta se intampla cand sunt mai multi romani, de la 20 de camere in sus. Pentru a evita astfel de scene, unii clienti - tot romani - solicita hoteluri mai scumpe, unde nu se duc conationali de-ai lor“, spune I. Popescu, un agent care promoveaza Bulgaria.

Potrivit acestuia, romanii incalca regulile in mod curent: mananca in camera, desi nu e voie, si cara mancare in sacosa de la bufetul suedez. Din aceasta cauza, au fost si romani dati afara din hotel.

Unul dintre acestia a trebuit sa plece, pentru ca a agresat seful de sala atunci cand i s-a atras atentia ca nu e permis sa manance in camera.

Shoppingul bate cultura

Distractia se incinge la maximum atunci cand hotelul este ocupat in cea mai mare parte de romani.

„La o petrecere de Revelion, au vrut sa asculte un CD cu manele, dar s-a opus directiunea hotelului. Clientii au fost nemultumiti si i-au acuzat pe angajati ca au ceva impotriva romanilor“, povesteste Ionescu, de la o agentie care vinde Tunisia.

„Chiar daca, in unele cazuri, comportamentul turistului roman inregistreaza progrese, lasa de dorit la circuitele culturale. Nu sunt punctuali, prefera shoppingul in loc sa bifeze toate obiectivele turistice din program“, afirma Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Agentiilor de Turism (ANAT). La concurenta cu romanii se afla rusii si germanii, care se dezbraca de bunele maniere dupa mai multe beri.

Evenimentul Zilei