Românii care s-au prezentat, ieri, la urne si care au dorit sa voteze cu cartea de alegator emisa de serviciile publice de evidenta a persoanelor au fost refuzati de catre membrii comisiilor de votare. Acestia au precizat ca votul se poate exercita doar pe baza cartii de identitate sau a buletinului, a cartii de identitate provizorii sau a pasaportului. Unul dintre alegatorii care s-au aflat in aceasta situatie a fost insusi primul ministru al României, Calin Popescu Tariceanu, care si-a exprimat nedumerirea ca nu poate vota cu ajutorul Cartii de Alegator, intrebându-i totodata pe membrii comisiei de ce se mai elibereaza astfel de documente daca nu pot fi folosite.

Raspunsul a venit, tot ieri, de la Institutul National pentru Evidenta Persoanelor si este de natura a baga si mai rau in ceata decât de a lamuri situatia.

Un calcul simplu arata ca, la opt milioane de români posesori de carti de identitate, firmele care au prestat servicii de tiparire, foliere si redactare au incasat aproximativ 400 de miliarde de lei vechi, la un pret de productie de 50.000 de lei vechi pentru pachetul cuprinzând cartea de identitate si cartea de alegator. Pentru realizarea cartii de alegator se cheltuie, in medie, cam 5.000 de lei vechi, ceea ce inseamna ca, din anul 2000 si pâna in prezent, societatile in cauza au incasat, de pomana, aproximativ 40 de miliarde de lei vechi (1,2 milioane de euro). La asta, se adauga costul editarii, tiparirii si folierii urmatoarelor 4 milioane de carti de alegator pâna in anul 2012, ceea ce inseamna alte 600.

000 de euro care vor intra in conturile societatilor contractante. Specialistii spun ca, desi din anul 2012 se preconizeaza ca votantii vor putea folosi aceste carti de alegator, va fi prea târziu, intrucât vom intra in posesia cardului european de identitate.

Gardianul